Breastfeeding Journey as at 32 Months

Monday, March 01, 2010

Masih lagi Breastfeed di usia 2 tahun 8 bulan, alhamdulillah...iman masih mendapat khasiat Susu Ibu. Cuma sejak aku pregnant nih, breast dah mula rasa sakit, especially kat bahagian nipp. Iman plak...sejak tahu nak dapat adik, makin kerap dia BF. Aduhhhh...tu yg tak tahan tu, sbb sakit. Naluri keibuan aku seperti biasalah, masih tak sanggup nak weaning off. Kalau boleh, aku nak iman weaning off sendiri, tapi nampak gayanya memang payah.

Pandangan orang lain plak, bila tahu aku pregnant tapi still BF, mulalah suruh stop, tak elok klo pregnant tapi still BF, nanti effect kat kandungan. Tapi aku buat pekak jer. Yang aku tahu, tak salah, melainkan kalau ada rasa ketidakselesaan pada kandungan atau rasa sakit setiap kali BF.

Setiap kali BF, aku akan cakap ngan iman:

IBU: Iman...tak payah BF lagi yer
IMAN: (Geleng kepala)
IBU: Tetek ibu sakitlah
IMAN: Ha..sakit
IBU: Iyer lah, Iman tak kesian kat ibu ker
IMAN: Ha (buat2 tak dengar)
IBU: Kenapa tak nak stop BF, susu ibu sedap yer
IMAN: Angguk

Macam mana tu? Memang sedap sangat SUSU IBU ni yer (^_^). Aku tak der pilihan lain, kalau breast aku sakit berterusan, terpaksa aku weaning off jugak.

Mungkin aku bley buat tandem nursing plak lpas nih.


You Might Also Like

7 comments

  1. sedih kan kalau nak weaning off ni...
    tapi kalau sakit jugak, better lah weaning off ..anyway take care ye!

    ReplyDelete
  2. Memang sedih, klo sakit sgt memang nak kena stop gak, thanks zarin (^_^)

    ReplyDelete
  3. huwaaaa aku sedih sbb aku rasa kalu wean off aku yg nangis kot.. wahh aku suka la kalu tandem nursing aku sokong! hahahhaa pandai iman.. mmg sedap sbb sami selalu gak ckp.. 'dah... alhamdulillah.. sedapnye..' hahahaha

    ReplyDelete
  4. Salam...
    Wah bestnya dah dapat bf sampai 2 tahun 8 bulan,biasalah kalau org ckp kene stop sebab pregnant tapi selagi tak sampai contraction berlaku takpe kot cuma hati2 takut nanti kalsium tak cukup k...kalau nak stop pun ok kot sebab iman dah 2 tahun 8 bulan tapi kalau dpt tandem lagi bagus...apa2 pun berusahalah!

    ReplyDelete
  5. hentam aje whatever works....janji u all still sihat..hero tu pun dah dpt nikmat BF lengkap 2thn....kalo ada factor yg betul2 serius br la stop kan?

    ReplyDelete
  6. ELY: Ko tunggu lah saatnya nnt...huwaaa...memang sedih beb. Memang sedaplah SI ni, sbb aku penah rasa sket, lemak berkim...wakakaka...(*_^)

    R-B-I: W'salam, Betul tu, insya'allah .

    ReplyDelete
  7. Hentam aja lah kan ija, klo ada rezeki, bley buat tandem nursing plak (^_^)

    ReplyDelete

Popular Posts

Labels

Blog Archive