My new Gadget (^_^)

Tuesday, April 20, 2010

Sejak pindah rumah baru bulan 10 last year, asyik tertangguh jer nak beli benda nih. Nak kata tak penting, penting gak. Bila nak beli benda nih, terbeli benda lain plak, dah tak jadi beli. Bulan lepas baru lah terhegeh² nak beli. Ini lah barangnya:
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*


Lesung Batu...ker Batu Lesung? Teman dapurku yang baru. Kira gadget lah jugak kan (^_^). Selama ni aku masak main campak² jer, tak pernah menumbuk. Ada sekali tu masa nak masak mee goreng, nak menumbuk, tak der lesung batu, apa lagi....amik plastik bersih, letak bahan² pastu tumbuk pakai hujung pisau...ahaks...tak senunuh nye keja (^_^), klo mertua tengok buat malu jer. Pengajarannya....Lesung Batu nih penting yer untuk menjadikan masakan lebih sedap. Kalau pakai mesin pengisar @ blender tak best sangat, tumbuk gak yang sedap.


You Might Also Like

10 comments

  1. saya pun setiap kali masak msti nak ada lesung batu..terutama buat sambal..

    ReplyDelete
  2. betul betul...i pun suka guna lesung batu :-)

    ReplyDelete
  3. la napa xckp fiza... aku kalu org buat hsewarming lesung batu antara brg aku kasik tau.. nmpak cam lekeh tp penting.. hehe..

    ReplyDelete
  4. AINI: Betul kan (^_^)

    ADREYNIEELISYA: Hehehe...kira gadjet lah jugak tu, gadget dapur ☺☺

    ReplyDelete
  5. AS: Btul3x...especially klo buat sambal belacan.

    ZARIN: Kan zarin, masakan lagi sedap (^_^)

    ReplyDelete
  6. Ely, segan ah aku nak cakap (^_^), nampak mcm tak penting, tapi penting.

    ReplyDelete
  7. agree pakai lesung batu mmg best giler tapi ai ni ada sikit malas nak menumbuk, tekan blender jek ekekek... tapi kalau depan mak mentua harus lah bawak kuar lesung batu kan... :D

    ReplyDelete
  8. Hehehe...betullah lady, kekadang tu rasa malas nak menumbuk, dahlah berat. Tapi nak sedap nyer pasal...tumbuk pon tumbuklah ☺☺☺

    ReplyDelete

Popular Posts

Labels

Blog Archive