Didik Anak SOLAT - Tips dari WARDINA SAFIYYA

Thursday, March 17, 2011

Info yang sangat² menarik untuk di kongsi bersama. Aku dapat info ni pon dari blog KANCILBIRU. Wardina ada kongsikan cerita nih di Wardina Official Page. Jom kita baca ^_^

Dear Mama, Ummi, Mum, Ibu, Bonda...

I have to share this with you... because i feel so happy and i feel that all my penat lelah paid off...

I started to make my Amna to solat 5 times a day when she was 7, on her 7th birthday...we had a talk...(check note lama) tapi preparation since 6 la...tapi dari kecik memang selalu ikut2 la kami solat....she hasnt missed her solat since. Walaupun lambat, tetap solat. I made sure of that - because the key is SOLAT ni kalau tak tanam dari kecik memang LIAT nanti....But it is very important to keep this in mind:-

1) kalau kita bagi dia tinggal WALAUPUN sekali nanti we are sending the wrong signal - kena make sure - every waktu without fail, walaupun penat, ataupun lambat

2) l Selalu kalau boleh solat together..mula2 memang kena solat together....kalau tak ada rumah make sure an adult in the house pastikan anak kita solat. (hari tu Amna pergi her reading class, i asked her teacher to take her to the suarau) - lepas solat time tu lah peluk cium, senyum - i always kiss her at the head and say "Barakallahufiha" Ya Allah make my Amna a good Muslim Ya Allah....make her never miss her solat Ya Allah.....kuat2 bagi dia dengar....ps:- kalau kena amik cuti ambillah - bukan waktu exam je amik cuti - buatlah STEP ini, yakni melangkah ke alam 7 thaun dan tidak meninggalkan solat A BIG Thing! "mama amik cuti hari ni sebab nak pastikan yang adik solat 5 waktu sehari!"

3) Selalu cerita how IMPORATAMT it is to solat..how Allah is watching us... how we are good Muslims when we solat, how Allah loves us, Solat tu, untuk kita, bukan untuk Allah.....TAPI selalu jugak cerita yang akan ada orang TAK solat...acknowledge the fact that sometimes we feel lazy to solat....itu semua kerja SETAN! Fight them off....! I tell Amna that even some grown ups tak solat! I tell Amna that....we have to be strong.. we have to tell ourselves we will NEVER miss our solat.....

4) Awal2 subuh ni memang tak bangunkan, tapi as soon as dia bangun pagi, ill ask her to solat straight away.(yes memang leceh..but we have to, and we have to do it with LOVE diselang seli dgn strictness)

5) kalau dia tinggal - DENGAN sengaja, i take the rotan and hit her on her tapak tangan slowly, just as a reminder. After that i hug her and tell her i love her, and i just want her to remember - and guess what?? memang dia ingat!!! (3 kali baru, i think not bad, sampai satu hari dia terlambat solat, sebab keluar dan memang tak ingat, dia yang suruh rotan) But i tell her kalau TERLUPA atau TERTIDUR its ok...but kena solat terus bila bangun.

Macam ni ceritanya, i told Amna, kalau Ummi ambik Amna dari sekolah lambat, Amna solat dulu Asar kat sekolah....tadi memang datang lambat...i was loking for her..and guess what????

She was actually praying her Asar prayers...sorang je kat dalam surau tu....i wanted to pengsan and cry...she did all by herself.... i pun told her how happy and how proud i was of her...i tanya dia kenapa? dia kata "Amna ingat apa Ummi cakap".....cair nya hatiku ini.

Apa lagi, Ummi ni peluk cium dia....and called nenek at Australia...now im sharing with all of you!!! Because i want us to raise generation of good Muslims that are disciplined, smart, intelligent -that remembers Allah because the world so BADLY needs good QUALITY Muslims like this!!!

And the foundation is - to start them off right - solat at SEVEN! Yes just as how Rasulullah asked us!

But the key to all this IS Mak Ayah KENA dan WAJIB solat dulu...anak ketam tak boleh diajar berjalan terus...fahamkan? Absolutely Right

Macam² perasaan, bercampur baur bila baca citer nih. Sangat teruja dan kagum cara wardina ajar anaknya SOLAT.

You Might Also Like

15 comments

  1. yer,moga kita selalu ingat tentang ini...insyaallah

    ReplyDelete
  2. NAK KENA AJAR ANAK CAMNI.. BARU DENGAR KATA.. ANAK SAYA BARU NAK MASUK 3 TAHUN, MASA SAYA SOLAT ADA KALANYA DIA IKUT SAMA.. :) ALHAMDULILLAH..

    ReplyDelete
  3. wah, kagum dgn dia. aku nak C&P eh. nak buat peringatan utk diri sendiri gak

    ReplyDelete
  4. thanks for sharing fiza...bagusnya wardina kan..

    ReplyDelete
  5. angah ada baca semalam dari blog org kisah nie memang bagus kan???

    ReplyDelete
  6. Satu perkongsian yang baik untuk semua. Terbaikk!

    ReplyDelete
  7. thanks for linked me back fiza...mmg semua org nak jadi macam wardina kan? yer cabaran zaman skrg mmg susah..insya Allah kalau wardina boleh, kita pun boleh..

    btw, herba maharani memang boleh sangat untuk wanita menyusu anak..:)

    ReplyDelete
  8. Intan pon baca n3 nie kat blog Kancilbiru smlm...mmg so so impressed lah dgn Wardina :)

    Insya'Allah nak cuba ikut cara dia :D

    ReplyDelete
  9. ibu bapa mmg kenal betul, baru anak2 ikut.. mmg byk kena bekorban kan... sejuk je baca cerita wardina tu.. tepuk dada, tanya selera...

    ReplyDelete
  10. ILA: Insya'allah.

    FAIRUS: Kecik² ni lah nak kena ajar.

    ReplyDelete
  11. LIZ: Sila², info yg sgt berguna harus di sebarkan ^_^

    AYU: Bagus kan.

    ReplyDelete
  12. ANGAH: Memang bagus sgt kan.

    OKTANT: Terbaik dari wardina.

    ReplyDelete
  13. KANCILBIRU: Adab blogging, klo amik info...kena linked balik ^_^. Memang mencabar nak mendidik anak jaman skang nih. Insya'allah..kita pon bely buat.

    INTAN: Me too, so impressed dgn wardina.

    MEKCHU: Betul tu mekchu, kita kena mulakan dulu.

    ReplyDelete
  14. best kan dia..kagum sungguh sy dgn wardina ni..

    ReplyDelete

Popular Posts

Labels

Blog Archive