Kutu

Friday, March 04, 2011

Ada banyak jenis kutu...kutu rayau, kutu beras, duit kutu...ekekekeke...dan yang paling aku benci adalah KUTU RAMBUT. Eeeeuuuwwwww...geli hokey. Apsal lah tetiba citer pasal kutu plak erk. Nak tau.

Aku dan menjadi penternak kutu yang berjaya...lalalala...Tak lain tak bukan, pembawa kutu adalah Iman. Ibu kutunya pulak adalah NURSERY. Kenapa erk, bebudak yang di hantar ker nursery mesti ada kutu. Macam dah sinonim KUTU and NURSERY.

Memula aku ingat kepala aku gatal² sebab syampoo. Tetapi telahan ku silap. Pagi tadi masa aku urai rambut aku ngan tangan, biasalah rambut banyak gugur kan, daripada berterabur kat lantai, baik aku teraburkan kat bilik air, senang nak kutip sekali banyak. Tengah feeling² urai rambut sekali aku terasa kat kulit ni macam ada sesuatu...geli tak...geli tak...geli kan, aku pon tarik, sekali....hamik ko....KUTU siot. Meremang kegelian aku tgk kutu tu.

Aku dah tersalah tafsir, bukan silap syampoo, tapi kepala aku dah berkutu...larik...bersiap sedialah ko kutu.

Macam mana nak elakkan kutu nih melekat kat rambut bebudak erk. Ada symapoo khas tak untuk menghalang kutu² nih hinggap kat kepala. Aku risau si qaira jer nih, aku nampak dah tergaru² kepala dah...uuwwaaaaaa...menci, menci...

You Might Also Like

14 comments

  1. As salam...
    Cuba tumbuk bawang putih hingga lumat, jgn byk sgt nanti panas kepala tu, dan campurkan dengan minyak tanak (minyak masak yg dibuat sendiri dgn kelapa). InsyaAllah....
    Ataupun pergi je klinik/farmasi dan beli ubat kutu

    ReplyDelete
  2. siannya kalo qaira kena..gatal gile tu..heran kan, nape ler nursery selalu jadi pusat nya.ada nursery dia shampukan budak2 situ ngan shampu kutu. depa kata ada kutu dr mayat..?? ye ke??? bila kutu mayat ni liat gila nak mati/pupus dr kepala budak2 ni.kalo ada yg ninggal, terjangkit kat budak2, mmng susah. taktau ler betul ke idak tp anak buah dulu susaaaahhhh gila nak ilang. tp heran kan bila bercakap pasal kutu ni nape ler kepala tetiba gatalllll...

    ReplyDelete
  3. jo tau dak.. iman kena tu logik lagik.. aku penah kena pada umur 18thn!!!! time tu matriks budak sebilik ade kutu!!! bila aku dh mengamuk2 suh satu umah check kepala memasing baru lah budak yg ade kutu tu ckp 'eh aah la sy pon ade kutu' huk aloh.. patu sorg2 hsemate ngaku selama nih dorg dh kena patu senyap2 blk kg buang kutu.. aku kena aku ngamuk satu umahh ahhahaha tapi aku tensen arrr umur 18thn wei!! tak logik di akal .. zzzz.. good luck ek.. aku dulu potong rmbut pendek ala pesona bintang haha

    ReplyDelete
  4. cuba lumur kan bawang putih..tapi kan selalu org dewasa jarang kutu nak hinggap sbb rambut kita ni kan dah ade kelemumur jadi kutu takleh hidup...ni mesti rambut kau takde kelemumur ni...hwehwhe

    ReplyDelete
  5. fiza, kebetulan sungguh ni.
    mirah pun baru check kepala aisyah dan jumpa 11 ekor kutu. MasyaAllah. Imagine nangis kawan tu tgk ada kutu kat kepala dia. Asalnya sebab dia asyik lah tergaru-garu since beberapa hari lepas. Pastu bebel2 kat dia sebab mandi tak shampoo lah apa, tp mlm td nampak lain benar gatalnya tu, maka panggil mengadap maka amik ko 11 ekor.

    Esok nak pg cari ubat kutu dan sikat rambut halus yg untuk sikat kutu tu. Ini 1st time kena, suspect dari taski dia sbb dia kan stay sampai ptg skrg ni, jadi tengahari tidur sana kan. will blog about this later..hihi..

    Risau takut jangkit je, esok uga operasi potong rambut diaorg..

    ReplyDelete
  6. kalau kene kutu gatalnya lain macam kan.. masa kecik dulu pernah kene, dari tadika jugak la.. huwaaa... masa tu my mom kasi syampoo ape ntah, alhamdulillah hilang

    ReplyDelete
  7. teringat plak mase kat asrama, satu dorm kene shampoo kutu sbb ade org pembawa kutu.. so fiza kene beli shampoo khas utk kutu laa.. dgn iman skali kene shampoo..pastu sikat dgn sikat halus2 tu..dpt kutu tu, tenyeh2 bior mampuss..hehehe..

    ReplyDelete
  8. ada sis..beli je kat farmasi mcm guardian tu..tp make sure the whole house shampoo rambut ngan shampoo kutu tu...pastu u tukarlah semua bedsheet and sarung bantal..insyaallah..hilang..

    ReplyDelete
  9. susah juga sebab kalau budak2 lain ada kutu terkena juga

    ReplyDelete
  10. KALAU TAK BOLEH JUGAK DENGAN CARA2 YANG TELAH DITERANGKAN OLEH BLOGGERS DI ATAS, APA KATA CUBA BOTAKKAN RAMBUT PLAK.. PAKAI TUDUNG KAN, ORANG TAK NAMPAK.. :)

    ReplyDelete
  11. IZA: Thanks utk petua :-)

    AMIRAH: Hahahaha,,,klakar lah amirah nih. Memang gatal giler. 1st time dgr pasal kutu mayat nih.

    ReplyDelete
  12. ELY: Klo aku jadi ko pon aku mengamuk, dah beso pon bley ada kutu kan. Aku memang nak potong rambut, tapi tak potong² lagi.

    ILA: Kepala aku ada kelumumur gak lah ila, mungkin kutu nih dah advance kot, suma dia hinggap.

    ReplyDelete
  13. MIRAH: Banyak tu, mesti gatal giler. Maunya budak beso tu tak nangis tgk kutu :-). kesian kan, saya ingat nak botakkan gak rambut iman, tapi dia plak tak nak. Mesti berjangkit kat taska gak tu.

    LADY: Memang gatal nya semacam lah, tah tahan sangat, asyik nak tergaru² jer.

    ReplyDelete
  14. MAYA: Tu lah, ni pon tgh cari sikat kutu yg halus tu, tak jumpa² lagi. Memang nak kena tenyeh kutu² nih ^_^

    DEE: Thanks sis. Nak kena spare syampoo kutu kat umah gamaknya.

    SHARINGINFOZ: Tu lah masalahnya klo dok nursery. Kalau dah ada pembawa, memang jangkit kat suma...hhmmm..

    ReplyDelete

Popular Posts

Labels

Blog Archive