Pesan kat PENGASUH/NURSERY, TOLONG jangan bagi BABY bawah 6 Bulan makan tanpa kebenaran PARENTS yer

Wednesday, April 27, 2011


Perghhhhh...tajuk sket punya panjang...hehehehe...Ni nak kongsikan citer nih. Kalau uols nak hantar anak kat pengasuh atau Nursery, silalah pesan elok² kat pengasuh/nursery tu tolong jagan bagi baby bawah 6 bulan makan tanpa kebenaran parents sendiri. Yer lah kan, kekadang klo baby tu nangis jer kata lapar, tak cukup susu pastu sesuka hati buat bubur bagi baby makan. AKu ada gak dengar citer macam tu.


Ni masa tengah lepak kat KIM, terbaca satu status nih yang baby kawan dia yang berumur 4 bulan masuk ICU gara² pengasuh bagi baby nih makan secara sorok² tanpa pengetahuan parents. Kesian betul baby tu, tak pasal² masuk spital di sebabkan pengasuh.

Kalau nak ikutkan, baby yang minum Formula Milk, 5 bulan dah boleh makan. Kalau Fully Breastfeeding, 6 bulan baru bley makan. Status terkini baby tu, alhamdulillah...klo tak silap aku dah keluar spital. Tak sempat nak print screen. Aku masa memula hantar Qahirah kat nursery awal² aku dah pesan jangan bagi makan sebab belum 6 bulan lagi cuma bagi susu ibu jer.

Itu lah citer nya uols.

You Might Also Like

9 komen

  1. selalunya kalau nursery, pekerja kat situ dah terlatih & tahu yang xboleh suka2 bagi solid food kat baby kan..kalau pengasuh ni susah sket, nak kena cari yang betul2 jujur & jaga anak kita macam jaga anak dia sendiri

    ReplyDelete
  2. boleh plak mcm tu..main pandai2 je suap anak org....sapa tak hangin...

    ReplyDelete
  3. susahnyaaaa hati kan.mujur Ahmad mak yang jaga.kalo mak tak sihat alamatnya kena antar org jugak

    ReplyDelete
  4. ank kita dlu pon pengasuh taska suka2 je bg makan..pstu dia kata ank kita ngis sbb lapar..pdhl anak kita mmg peel gitu msa baby asyik ngis je..smpai kena rawat kt darsu syifaa..dh besar ni ok dah tkde ngis2..suka suki je diorg bg mkn

    ReplyDelete
  5. sapa yg ckp aritu pengasuh senyap2 kasik FM kat baby dia.. hukaloh.. dh la mencemar usaha nk fully BF siap amik anak org lain punye susu tuh yg xtahan tuh.. huishh

    ReplyDelete
  6. baru ni ada chat with one of my ex-colleague, anak dia ada prob ngn kidney kot or one of the internal organs lah. since birth. lepas tu slowly recovering, then bbsitter bag makan awal gak kot i think, and dia letak extra salt despite the mom's warnings. ended up anak dia sakit semula and they lost the baby. kesian sangat dengar cerita dia!

    http://twinkywinkystars.blogspot.com

    ReplyDelete
  7. buat naya anak org jek tau depa ni..

    ReplyDelete
  8. eee geram betul dengan pengasuh yang tak reti bahasa

    ReplyDelete
  9. macam-macam cerita pasal nursery sekarang ye!

    ReplyDelete


Baju Muslimah Kanak-kanak

Labels

Instagram

Facebook Page