Tak dapat makan KARI AYAM, PECAL pon jadi lah

Thursday, April 21, 2011

Ni suma gara² SANTAN BASI. Biasalah kan, kalau tak fikir nak masak apa hari² memang tak sah lah. Tetiba plak hajat di hati semalam nak masak kari ayam untuk dinner. Sebab dah lama tak makan kari. Balik keja semalam singgah kedai jap, beli daun kari, SANTAN basi dan lawan untuk kari mestilah IKAN MASIN kan, belilah 2 ekor ikan masin sepat. Perghhhhhh...dapat nasi panas², makan ngan kari ayam pastu lawan plak ngan ikan masin sepat yang garing...haevennya...memang tak sabar lah nak masak kan.

Dah siap bahan suma, masak lah macam biasa, tiba masa nak masuk santan macam ada bau sket, rasalah dulu...hhhhmmmmmm...hampeh...santan masam, dah basi lah gamaknya kan. Nasib aku tak curah terus santan dalam periuk. Adoiiiiii...frustnya, hilang mood nak masak. Nak gi kedai semata² nak beli santan...malas lah pulak. Nak soh hubby gi kedai, kesian sebab baru balik keja. Kesudahannya...kari ayam tanpa santan tu hold lah dulu, letak dalam peti sejuk. Balik ni lah masak.

Tak nak lah aku beli santan dah siap lagi. Beli santan kotak jerlah lepas nih, pon sedap gak. Hai lah peniaga kedai runcit, kalau nak jual santan, tolong lah make sure santan tu tak basi. Kesian kat pembeli macam aku nih yang kemaruk nak makan kari ayam, terbantut selera sebab beli santan basi.


Bila dah tak der mood tu kan, apa lagi...makan pecal jer lah. Bahan² suma dah ada, cuma goreng tahu jer. Kuah untuk pecal pon instant jer, cuma tampah air panas/suam...dah siap. Cepat dan pantas ^_^. Kuah pecal ni ELY yang bagi...sedap wei...kalau makan nagan nasi impit pon sedap ☺☺☺

You Might Also Like

4 komen

  1. nieza kalo masak kari mmg takde santan ..
    kalo letak santan tue maknany husband req.

    takde santan pun umpphhhh fiza cuma lebihkan sket rempah karinya ... nyummm nyummm

    ReplyDelete
  2. pesal tak jumpa masak kari tanpa santan..macam kedai mamak wat tu...hehehee

    ReplyDelete
  3. NIEZA: Suka masak yg ada santan ^_^

    ILA: Mood dah hilang lah ila, nak kari santan gak...hehehe...

    ReplyDelete
  4. laaa...siannya wei.lenkali ko beli jela santan kotak.kitorng mmng stok santan kotak berlambak.senang.tak basi pun walau duk lama dlm peti ais.apsal tk masak je kari xde santan?healthy aper.. : P .. dorang kt santan yg jual kat kedai cepat basi sebab dia x cuci mesin dia.kelapa semalam yg dah basi tu la yg efek santan baru pastu dorang guna tgn masa nk masukkn kelapa raw tu..wallahualam..

    ReplyDelete


Baju Muslimah Kanak-kanak

Labels

Instagram

Facebook Page