Kecik² dan pandai MEMBULI

Thursday, May 19, 2011

Semalam terbaca pasal BULI kat blog Bro Nik - Sharinginfoz .

'Buli adalah salah satu bentuk perilaku yang agresif di mana seseorang dengan sengaja dan berulang kali menyebabkan orang lain cedera atau tidak selesa. Ianya boleh berlaku dalam bentuk pengenaan fizikal, kata-kata atau tindakan yang lebih halus i.e. secara emosi.'

'Orang yang dibuli biasanya mengalami kesulitan membela dirinya sendiri dan tidak melakukanapa-apa pun setelah dibuli'

Kiranya Iman bley di kategorikan sebagai kena buli lah erk ☺☺☺. Ni kes Iman tak nak gi nursery. Dari last week lagi. Hari jumaat aritu menangis² tak nak pergi, tak nak keluar dari kereta. Nak tak nak terpaksalah tarik gak keluar. Aku tanya kenapa tak nak gi nursery?

IMAN: (Sambil nangis) Iskandar pukul kita.
IBU: Lagi iskandar buat apa?
IMAN: Dia sepak...dia pukul kat pipi
IBU: Siapa lagi yg buat iman?
IMAN: Haraz marah kita
IBU: Iman tak lawan ker? (Dah hangin dah)
IMAN: *Diam*
IBU: Lenkali...klo orang buat awak, awak lawan balik, jangan diam, klo diam memang lah dorang asik buli jer.

Ha...amik ko, macam lah iman tau buli tu apa.

Patut ker aku sebagai ibu cakap macam tu kat anak? Iyer lah, bebudak klo main biasalah kan, tapi klo dah sampai anak aku takut nak gi nursery, macam fobia pulak jadinya...macam mana tu? Kebetulan pagi tu owner taska ada. Di pujuknya iman. Pastu panggil budak 'Iskandar' tu. Aku pon slow talk lah ngan bebudak nih. Pastu soh dorang salam.

Pagi nih drama air mata lagi. Kali nih ngan budak pompuan plak. Pengasuh kat situ cakap, budak pompuan nih memang selalu buat budak lain, memang jenis kasar dan agresif lah. Dengan cikgu pon dia lawan gak, memang jenis tak makan saman. Adoiiiii...macam mana nak buat nih. Si iman hari² takut nak gi nursery.

Bley di katakan tiap² pagi drama air mata, kesian plak aku tengok. Siap pesan kat aku soh balik cepat. Pukul satu kena amik dia...erkkkkkk...dalam sedih² sempat buat lawak lagi.

You Might Also Like

8 komen

  1. ckp kat cikgu tu..." tlg tegur budak yg nakal yarabbi tu. kalo x, saya sendiri jumpa mak bapak dia."

    ReplyDelete
  2. lahai..siannya iman..camne ek nak buat tu..rasanya kalau kecik lagi mcm umo2 iman ni memang susah sket kalo nak bg nasihat pun..agak2 mak bapak nya jugakla yg kena slow talk kut..

    ReplyDelete
  3. benda nie selalu berlaku...nabilpun kekadang mengadu kena pukul...kita pun tak nampak so tak tahu sape yang mulakan...kot anak kita ker...tapi klu dah drama air mata tu mcm kes serius jugak tu ...

    ReplyDelete
  4. suruh iman garang sikit tp jgnlah suruh dia pukul balik...hehehe..nanti jadi lain cerita plak

    ReplyDelete
  5. hoiii marahnye akuu!!!!!!!fiza ko xleh biarkan. dulu sami 2-3 kali kena gigit, kali pertama aku xamik pot kalu dh byk kali terus aku tnya teacher dia (sbb aku tau sami pon suka kick org haha).. tp aku suh teacher dia monitor betol2 budak yg suka gigit tu sbb kalu kena lagik aku nk jumpak mak bapak budak tu. terus terang aku mmg pesan kat sami 'jangan pukul kawan tapi if kawan pukul sami bgtau teacher or marah balik' haha.. tp aku rasa paling penting kena bgtau parents budak yg kaki buli tuh.. if dh smpai teacher dia ckp gitu patut teacher dia kena responsible la to inform parents and patutnye nursery amik tindakan xbg budak tu dtg if budak tu degil.. hahhh marahnye aku!!!

    p/s - aku ari2 tnya sami ade ke dia 'pukul' kawan2 sbb aku nk makesure dia tak membuli sbb kadang2 dia cite la kena tolak la ape la.. eeeiii marahnye aku iman kena gituu!!! dh la dia baik aje!!! eeiiii hangin!!

    ReplyDelete
  6. ISABELLE: Budak nih jenis tak makan saman, cikgu pon dia lawan.

    AMIRAH: Tu lah mirah, nak kena bagitau parents dorang gak lah.

    ReplyDelete
  7. ZAIDAH: Tu lah, dah mcm serious gak nih.

    ILA: Hahahaha...aku dah gerahm sgt, tu yg aku soh dia balas balik klo org buat.

    ReplyDelete
  8. Ely, ada jer komen ko nih ☺☺☺. tu lah, nnt aku nak minta no HP parents bebudak tu. Iman pon dah jadi mcm murung jer, nak gi skolah mcm takut...nangis², haihhhh...sian anak aku.

    ReplyDelete


Baju Muslimah Kanak-kanak

Labels

Instagram

Facebook Page