..::SENGKUANG::..

Friday, June 17, 2011


Tetiba teringin nak makan sengkuang macam nih. Dah lama sangat tak merasa. Kecur plak rasanya bila nengok. Tak pernah plak nampak orang jual sengkuang macam nih kat gerai². Kat mana ada jual sos sengkuang ni erk?

Bila tengok sengkuang nih, teringat masa skolah rendah dulu. Mak aku buat keja sampingan dari umah, jual eskem ngan jual sengkuang macam nih. Ada sos nya, pastu tabur ngan kacang campur gula...perghhhhh...sedapnya. Memang laku and cepat habis lah sebab bebudak suka termasuklah aku.

You Might Also Like

18 komen

  1. last kita makan mase darjah 6 jual kat sekolah....ni nk wat balik ni..sedapppppp sgt2..

    ReplyDelete
  2. hadoi..... sumpah dua minggu lepas ai baru je tya hubby kat maner ada jual sos sengkuah tu. aleh2 yu wat n3 pasal ni...

    maner nak carik ni????

    ReplyDelete
  3. betul la sis. teringat zaman sekolah kan

    ReplyDelete
  4. aku tak pernah tgk makanan ini...huhuhu

    ReplyDelete
  5. memnag terbaik...kalau kt KL kat tasik permaisuri la port terbaik nk makan sengkuang ni..hehe

    ReplyDelete
  6. APA TU..? TAK PERNAH TENGOK PON..

    ReplyDelete
  7. eh eh leh sama plak tajuk kita hari nie sis...

    i beli sengkuang nie kat opis i...
    kat kampung baru, kl...
    if u tau juara tomyam senang skit...
    depan tu skit gerai dia...
    bertentang dgn simpang..
    kiranya kat simpang Jalan Raja Uda 1...
    sebelahnya ada kedai runcit...
    kedai tu pun ada jual karipap panas RM1 satu..
    i panggil karipap sendat...
    weekends i tak tau lah ada jual ke tak...

    ReplyDelete
  8. sedap ni. fav my son jugak. abis sek agama bese dia beli..

    ReplyDelete
  9. Just slice some sengkuang, add sauce, crunchy peanuts or sesame seeds and thats it.

    ReplyDelete
  10. dlm byk2 sayur kan, sengkuang ni je yg mekchu tak suka.. sayur lain semua bedal.. kalau dapat kuah ngan kacang mcm tu mesti terus jadi feberet tu..

    ReplyDelete
  11. PUAN TIA:

    Uishhhhh..lama sangat dah tu. Kalau nak buat, buatlah lebih². Tapaukan utk org kat sini skali..hehehehe...

    ReplyDelete
  12. NM02:

    ai pon tengah cari sos sengkuang nih.

    ReplyDelete
  13. ANUM:

    Kan sis, kira makanan nostalgia zaman skolah gak nih.


    *************************************

    ILA:

    Lorrrr...ko biar berul nyah. Ko gi kedai pastu cari sengkuang. Makan ngan petis pon sedap.

    ReplyDelete
  14. SUFI:

    HEhehehe...ni mesti selalu lepak tasik ni kan ☺☺


    **************************************************************************

    FAIRUS:

    Ha...ni lagi sorang. Takkan tak pernah tgk buah sengkung? Gi cari kat kedai yer. Memang sedap ☺☺

    ReplyDelete
  15. RASP:

    Tu lah...sama plak. Thanks for da info sis. Kalau balik gombak, bleylah try singgah kan ☺☺


    ****************************************************************************

    JOY:

    Sedap kan joy. Klo umah dekat bley suruh ur son beli kan...ekekeke...

    ReplyDelete
  16. NAVA:

    Yeahhh...delicious ☺☺ but where can i get the sauce?...huhuhuhu...

    Anyway...thanks for your comment ^_^


    ***************************************************************************

    MEKCHU:

    Laaa...yer ker mekchu. Sengkuang ni memang my feberet. Kalau mkn rojak, letak sengkuang lebih memang lah sedap ^_^

    ReplyDelete
  17. lamanyer tak mkn sengkuang nie.... tgk je dah tertelan air luir now days susah nak carik kan ohhh i really miss it...

    ReplyDelete
  18. asslmkm. sila check out blogspot ini utk beli kuah sengkuang calit ni. hope it helps

    http://oldtimesengkuang.blogspot.com/2010/08/kuah-sos-merah-sengkuang-calit-sos.html

    ReplyDelete


Baju Muslimah Kanak-kanak

Labels

Instagram

Facebook Page