Kuih Raya..oh! Kuih Raya...

Monday, August 15, 2011


Sejak bulan posa nih mood blogging ke laut china selatan sketlah. Mood yang ada skang ni adalah mencari resipi kuih raya dan kek. Tak caya? Silalah percaya. Gigih tak gigih lah mak cari resipi kat tenet nih noks. Hajat raya tahun ni sangat besar. Nak buat kuih raya hasil air tangan sendiri. Kuih raya dah mahal. Bagi menjimatkan ekonomi...adalah lebih baik buat sendiri. Lagi pon oven baru beli. Asyik buat bakar ayam...bakar roti, buat apa kan. Bakar kuih lah plak.

Bukan setakat kuih raya jer nak buat sendiri. Kalau boleh kerepek² tu pon nak buat sendiri. Ni idea hubby mak yer noks. Tak terfikir plak aku nka buat kepek sendiri. Aku ajak gi banting nak beli kepek raya sebab kat sana murah. Tapi hubby cadangkan nak try buat sendiri. Tunggu jer lah nanti buat ker tak. kekadang hangat² chicken sh** jer lebih...muahahahaha....

Buat masa nih kuih yang senang² jer lah yang aku nak try buat macam cornflake madu, biskut chocolate chip, biskut arab...yang susah² tu nanti dululah. Harap² menjadilah. 1st time nak bakar kuih nih.

Uols plak buat kuih ker beli kuih? Citer lah sket. Kuih apa lagi yang senang nak buat erk. Bagi idea sket.




You Might Also Like

23 comments

  1. boleh la aku dtg raya nih cuba kuih buatan sendiri hihi

    ReplyDelete
  2. Saya bt kuih tunjuk. Heheheh. Takde oven kat umah. Sob...sob...

    ReplyDelete
  3. bersemangatnya ko wat kuih raya nok..

    ReplyDelete
  4. sama! this year ingat nak buat sendiri..jimat sikit...heheh..tapi kerepek kena beli je la..hihi..rumah berjiran dgn pengusaha kerepek..dapatlah beli murah2..tak sabar nak buat kuih ni..heheh

    ReplyDelete
  5. Aju mmg beli je Kuih raya tu fiza, nak buat mmg tak pandai ;)

    ReplyDelete
  6. ELY: Di alu² kan. Ko pon blom sampai lagi umah aku ☺☺

    ReplyDelete
  7. MOMMY FARA: Oven dah murah dah fara. TUnjuk pon tunjuk lah ^_^

    ReplyDelete
  8. AMIRAH: Semangat waja lah katakan. Harap² menjadi lah kuih tu...hehehehe...

    ReplyDelete
  9. adik me tempah biskut :) me tukang mkn ajer heheh

    ReplyDelete
  10. MIZAH: Tu lah, jimat sket kan klo buat.

    Senang ah tokei kepek sebelah umah jer ☺☺

    ReplyDelete
  11. AJUMOHIT: Saya pon tak pandai buat gak nih, hentam kromo jer nih, ikut resipi ^_^

    ReplyDelete
  12. aku beli je nok...aku bab kuih muih ni mmg gagal...kalau ko suh aku buat lauk ke aku suka la..hehe...

    ReplyDelete
  13. jom jom buat sesama ..
    kami pun bersemangat waja .. ;)

    ReplyDelete
  14. wina suka makan je kuih raya nie, x reti buat sendiri heheheeee

    cakap pasal kuih raya, semalam dapat sampel dari kawan suami, sekejap je dh licin sampel tue :-)

    ReplyDelete
  15. minggu ni ayu update mengenai kuih raya yg ayu dah buat ye...ada 4 jenis wak!!

    ReplyDelete
  16. Assalam.
    Kuih paling senang nak buat,kuih simpul kasih.

    ReplyDelete
  17. cornflakes madu kena buat last sekali sebab kalau buat awal2 alamatnya tak sempat rayalah kuih tu...

    beraya dalam perut bebudak ni je...

    ReplyDelete
  18. kak, thn ni kita bli 2,3 jnis kuih je..thn lps meriah sgt membeli last2 terbuang gitu..semua tk minat kuih..

    ReplyDelete
  19. salam.
    semalam dah penat buat biskut dengan adik ipar. dapat ler biskut sikit2 bagi dua.

    ReplyDelete
  20. hehe.best tu..buat kuih sendiri.tahun ni saya sgt malas nak buat kuih.beli je la...

    wah..kalu buat kerepek skali,mmg sgt raji =)

    ReplyDelete
  21. lady baru selesai buat german cookies semalam hehe.. ok jugak not bad.. :) simple sbb pakai 4 bahan je

    ReplyDelete

Popular Posts

Labels

Blog Archive