Cerita Raya 2011

Wednesday, September 07, 2011

Sana...sini...sinun dok citer and tayang gambar raya memasing. AKu...baru nak bukak citer ☺☺☺.

Di mulakan dengan sehari sebelum raya. Pagi senin terus gerak gi umah mak. Hubby hantar aku, anak² ngan 3 buah bag, pastu trus gi keja. Kerja aku plak kemas rumah, pasang langsir pastu tolong mak kat dapur. Kalau malam raya memang aku tak cukup tido sebab kerja mengemas dapur adalah kerja aku. Biasalah kan...lepas masak juadah raya, dapur dah macam tongkang pecah.

Malam raya tu gak orang² masjid akan datang dari rumah ke rumah untuk bertakbir raya. Jangan tak tahu, kat area rumah aku masih ada lagi aktiviti macam nih. Tapi orang² lama dah tak ramai, banyak budak² jer. Seronok ah dorang sebab dapat banyak duit raya ^_^. Tiap² tahun memang ada aktiviti nih.

Pagi raya dah start sibuk. Sediakan juadah pagi sebelum gi sembahyang raya. Pepagi gak hubby kejutkan iman. Anak bujang tu sibuk nak gi masjid. Nak ikut abah solat raya kat masjid. Cuak gak hubby masa bawak iman gi masjid sebab hilang kejap. Rupa² nya gi kat kolam tgk ikan.

Posing dulu sebelum gi masjid.

Bila semua dah balik dari masjid, mulalah acara bersalam dan bermaafan. Syahdu lah plak kan. Pastu acara bergambar.


Rumah Hijau @ Keluarga Abang no. 2 bersama mak tercinta.


Rumah biru @ Keluarga aku lah ☺☺☺.


Gambar beramai². Gambar rumah oren...family kakak aku nan ado lah plak. Kat camera lain gamaknya. Time nih tak cukup korum, abang aku sakit perut, hubby plak tukang amik gambar, tak sempat nak masuk skali...haihhhh...

Mak bersama cucu² tercinta.

Selesai acara bergambar trus gi beraya umah jiran². Memang kenyang perut ah...asyik makannnnnnn jer.

Tahun nih kakak aku yang kat Terengganu and kat Bangi tu beraya kat KL. Abang yang no. 2 ni pon sama gak. Adik balik johor umah mertua. Abang Long ngan aku memang tiap² tahun raya umah mak dulu lah gamaknya ^_^. Tapi tu lah...susah betul nak kumpul ramai² amik gambar. Abang long ngan kakak aku lagi sorang sampai umah mak tengah hari. Bergambar pon mana yang ada jerlah.

Gambar aku ngan anak dara berdua lagi lah nan ado. Lepas mandi jer anak dara tu tido...haihhhh...trus lupa nak posing ngan anak² sebab sibuk beraya. Banyak gak rasa terkilannya. Gambar berempat, berdua ngan hubby, berdua ngan iman, gambar anak dara berbaju kurung, gambar anak bujang hensem bersampin...suma nan ado. Tak teringat nak amik....huhuhuhuhuhu...tu lah, sibuk makan juadah raya sampai lupa sumanya.

Raya kedua plak gi umah mak cik hubby kat puncak alam, pasru beraya kat umah member² dia area situ gak. Balik umah mertua pon raya ke 4 sebab dorang suma beraya kat Perak.

Itulah kisahnya....raya...makan...makan...makan dan makan jer lah. Menaikkan berat badan. Tapi aku terkejut nengok berat badan aku...tinggal 44 kg...hehehehehehehe...Makan banyak tapi berat naik tak banyak *_^

You Might Also Like

18 komen

  1. cehh...jeles weii...berat ko separuh dari berat aku...huwaaa...

    ReplyDelete
  2. Kalau masing-masing dah bekeluarga mmg susah sikit nak dapat berkumpul semua..
    Work in Progress

    ReplyDelete
  3. CIK MOT: Lepas ko delivery nnt mesti turun mcm aku gak ☺☺

    ABAH KHALISHA: Betul tu, memang susah.

    ReplyDelete
  4. hehehhehe cian cikmot
    x pe nanti pantang betul2 lawan sis fiza nie

    ReplyDelete
  5. ANUM: Ekekekeke...kita tgk jer nnt. Akak kurus ni pon sbb BF + penat...anak² tgh lasak ^_^

    ReplyDelete
  6. wahh...pi puncak alam tu dekat je dgn rumah mizah ni...hehehe

    ReplyDelete
  7. TAK ABIS2 LAGI RUPANYA PARA BLOGGERS CERITA PASAL RAYA.. SAYA JE YANG TAK CITE2.. :)

    ReplyDelete
  8. dh mcm cik mot lak tayang gmbr raya.. hehe.. kaler pun mcm lbh kurang sm je..

    meriahnye family akak.. :)

    ReplyDelete
  9. 44kg??!! aku menciiiiiii...
    jelesnye akuuuu tp gambo ko mmg nmpak kurus la fiza.. selamat hari raya. maaf zahir batinn

    ReplyDelete
  10. patutla kak fiza kecik je.. mak nyer pun kecik jerk ☺☺.. jelous tau! kalau tengok gambar raya family saya tak cukup space.. ehehehe! padahal tak ramai mane pun.. gabak je lebih

    ReplyDelete
  11. kami xde pic ramai2 thn ni. Mil masuk hosp sehari sblm raya. so semua mood raya cam ke laut ;)

    ReplyDelete
  12. ok gak ada gambar raya ber4 di pagi raya..ku nan ado..huhu.sedih tau..

    beb, 44 kg je berat ?? mak ai..slim nya ko

    ReplyDelete
  13. comel je rumah hijau dan rumah biru.. da mcm hari sukan heee

    ReplyDelete
  14. Wahh ringannya fiza, Aju ni tak turun2 maintain 60kg huhu, sedey

    ReplyDelete
  15. fiza, apsal ko kurus sgt ni??weiii..menci la..jeles gila nengok ko nok..

    ReplyDelete
  16. berat akk lg ringan dr fiza..tk blh jd ni..fiza lbih skit dr akak..huhu

    ReplyDelete


Baju Muslimah Kanak-kanak

Labels

Instagram

Facebook Page