Puyuh Salai Masal Lemak Cili Padi...santapan di Raya Ketiga

Tuesday, September 13, 2011


Masih dalam mood raya lagi kan ^_^. Sorry lak yer...entry pasal makan lagi. Raya ke tiga aritu balik kampung Nogori Sembilan. Time raya jer lah balik kampung. Rumah kat kampung tu pon dah lama tinggal. Nak kena bela balik. Berayalah umah saudara mara kat Johol.

Selalunya umah pertama yang di tuju kat Bukit Rokan, sebab jauh. Tapi aku & family tak gi. Rumah kedua dan seterusnya sekitar Johol. Hari tu jer 6 buah rumah kena serbu. Makan macam² dan sedap² plak tu. Sumanya juadah raya.

Google Pic. Tak sempat nak snap...perut dah lapo.

Kemuncaknya...kat umah terakhir baru dapat makan nasi. Umah mak long kat KOTA. Lauk memang terbaikkkkk lah. Gulai puyuh salai masak lemak. 1st time makan. Memang sedap. Betambah² makan memasing.

Kalau balik kampung N9, kat tepi² jalan memang banyak nampak gerai² yang jual daging salai...ikan keli salai...ayam salai...itik salai...puyuh salai...selain lomang paneh. Tapi banyak gerai yang tutup lagi. Ada gak beberapa gerai yang bukak, tapi terlajak lah plak, malas nak pusing.

Haihhhhhh...terbayang² lagi lah kesedapan puyuh salai masak lomak nih.

You Might Also Like

20 komen

  1. laki den suko masak lomak ni.. tp dia makan masak lemak ayam & ketam jer..

    ReplyDelete
  2. DULU MASA KECIK ADA JUMPA BURUNG PUYUH YANG TEMPANG KAKINYA... 2 HARI SIMPAN DALAM SANGKAR, AFTERTHAT SURUH ABAH SEMBELIH.. GORENG.. SEDAP TU...

    ReplyDelete
  3. Sedapnya puyuh tu fiza, nak plak salai lg lah bestnya...tingin nk rasa hihi

    ReplyDelete
  4. Belah2 pilah takde jual pun puyuh salai...=(

    ReplyDelete
  5. lauk2 jnis salai mmg asal dr nogori 9 eh kak??

    ReplyDelete
  6. THE LEKAT LEKIT: Klo org N9, masak lomak ni memang makanan favourite.

    ReplyDelete
  7. Hahaha, must give this try. Since it was too good, that you didn't have time to snap a photo, right? :)

    ReplyDelete
  8. AJU: Sedapppp...cer try, mesti nak lagi. Tapi kat KL nih tak tau lah kat mana yg ada.

    ReplyDelete
  9. FARA: Aritu balik pilah ada gerai yg jual, tapi tutup lagi sebab raya.

    ReplyDelete
  10. MRS FIZA: Tak sure lah plak fiza. Tapi klo balik kg tu memang byk gerai yg jual salai² nih ^_^

    ReplyDelete
  11. puyuh memang sedap. keli pun sama. masak lemak cili padi memang terbaik la kalau salai. geli goreng berlada pun sedap.

    ReplyDelete
  12. puyuh? tak pernah mkn lak..tapi kalau balik n.9 MIL selalu masak daging salai masak lemak + terung telunjuk...sedap wooooo....

    ReplyDelete
  13. CINTA: Hahahaha...gi cari puyuh salai.

    ReplyDelete
  14. THRISTHAN: Hehehehe...yes, you are right. You should try too ^_^

    ReplyDelete
  15. SHARINGINFOZ: Memang terbaek lah.

    ReplyDelete
  16. ANISALYA: Betul tu, makanan salai memang sedap klo masak lomak ☺☺

    ReplyDelete
  17. terbayang jugak kesedapan gulai masak lomak tu..uiii..sedapnyaa

    ReplyDelete


Baju Muslimah Kanak-kanak

Labels

Instagram

Facebook Page