Gegendang Telinga Berlubang DIsebabkan OTITIS MEDIA

Thursday, October 06, 2011

Lepas seminggu telinga qahirah masih berair, aku gi klinik balik sebab doctor ada pesan kalau masih tak ok dalam masa seminggu tu, datang klinik balik. Last week gi klinik doctor check masih lagi berair. Apa lagi, minta referral letter ING. Nak jumpa terus ngan pakar ENT.

Kebosanan menunggu doctor. Sopan btul anak dara nih...hahahahaha...

Buat appointment kat Hospital Az-Zahrah. Dapat hari Rabu @ 8.00 pm. Semalam gi lah spital. Dari pukul lapan lebih, pukul 10.15 pm baru dapat jumpa doctor. Sampai tertidur lah anak dara tu tunggu doctor. Ramai rupanya orang sakit telinga...hehehehehe...Lagi pon dr amik masa 15-20 min untuk setiap pesakit. Harap maklum.

Tiba giliran, dr check telinga qahirah. Memang masih berair and telinga kanan pon dah mula kena jangkit. Pastu gegendang telinga kiri dah mula berlubang. Ngeri mak dengak noks. Tapi tak beso pon lubangnya. Baru sebesar lubang jarum. Even tak besar, tapi tetap ngeri di pendengaran telinga aku nih bila mendengarnya. Kesian anak aku. Doctor pon explain lah pasal otitis nih. Pastu tanya macam² lah. Ada asma ker tak...hantar nursery sejak bila...bla..bla...

Selesai dr. tu bertanya, tiba giliran aku plak utk bertanya...hehehehe...Kesimpulannya, bebudak yang dok nursery memang terdedah ngan penyakit nih. Menghantar anak seawal usia beberapa bulan selepas kelahiran ke pusat jagaan kanak-kanak menyebabkan penyakit ini semakin berleluasa. Aku tak nafikan sebab Qahirah dok nursery pon masa umur 2 bulan lebih. Iman dulu dah 6-7 bulan baru hantar nursery. Paling utama, penyakit ini berlaku secara berulang-ulang. Lebih banyak kanak-kanak terdedah kepada persekitaran yang tidak bersih, lebih kerap jangkitan ini berulang. Dalam kes jangkitan yang lebih kronik, jangkitan tersebut boleh menyebabkan gegendang telinga berlubang dan nanah yang berterusan. Lebih parah, cecair dalam telinga ini yang dibiarkan akan menanah dan akhirnya mampu merosakkan gegendang telinga.

Memang bagus lah dr. Mohd Azmi nih. Lembut jer orangnya. Cara dia explain pon bagus. Suma doctor lelaki kat az-zahrah nih best² lah. Dr. Nazim...pakar kanak² and dr. Zul...pakar mata. Sumanya jenis soft spoken....erkkkk...sesat barat plak...muahahahahaha...memang highly recommended lah kalau uols nak jumpa doctor pakar.

Lepas dah check suma, tibalah masa untuk mencuci telinga. Bagus lah qahirah, sikit pon tak nangis. Strong baby...luv u lah. Risau gak aku takut dia nangis. Sedap agaknya masa doctor godek telinga tu...ekekekeke...pastu doctor highly suggest soh amik pneumococcal vaccine untuk qahirah. Rasanya klo ING dah boleh claim untuk jab nih. Tapi kena pay and claim lah. Agak mahal jugak tau jab nih. Tapi tak per, untuk kesihatan anak...mak sanggup noks.

Next appointment lagi 2 minggu. Haruslah kena datang cepat. Tak nak lagi tunggu lama². Di bekalkan ngan ubat antibiotic ngan ubat titis telinga untuk seminggu sahaja. Dr pesan buat masa nih klo mandi jangan basahkan kepala. Harap ada perubahan lah. Smoga telinga qahirah cepat sembuh. 




You Might Also Like

23 comments

  1. hurmm...kalu dok nursery memang macam2 penyakit yang ada...

    ReplyDelete
  2. syahmi & sufiya pernah kene walaupun jenuh dh beri antibiotik but sethn 2 kali atleast kene....

    ReplyDelete
  3. HARAP ANAKNYA BAIK-BAIK SAHAJA...

    ReplyDelete
  4. MRS LURVE: Insya'allah...amin.

    ReplyDelete
  5. CIK MOT: TU lah masalahnya...tak habis.

    ReplyDelete
  6. IZWA: Kesian bila nengok, berair jer telinga tu.

    ReplyDelete
  7. wa fiza puncanya sebab apa?
    harap2 cepat sembuh.......

    ReplyDelete
  8. Qahirah budak comel Moga Cpt sihat ye, auntie sian dgr kamu Sakit mcm tu, takpe pas letak ubat nnti mesti sihat cpt

    ReplyDelete
  9. ala siannye qaira.. (apesal aku sukak panggil dia qaira???) ingtkn dh baik dhhh.. aku xtau plak duk nurseri bleh kena, seb beik sami tak kena dulu TAPI kalu kt nurseri mmg mcm2 bleh kena kan hehehe..

    skang bape pneumococcal tuh? setahu aku skang dh murah tp xingat la plak bape sami kena dulu.. cam 200++ kot sami nih satu aje aku seram nk bagi.. ubat cacing hahahhahahahha

    ReplyDelete
  10. KAK MIEJA: Puncanya sebab selsema kak. BIla flu tak dpt kluar ikut hidung, dia cari alternatif lain, tu kluat kat telinga,

    ReplyDelete
  11. AJUMOHIT: Thanks auntie aju, doakan saya...insya'allah.

    ReplyDelete
  12. ELY: Tu lah, klo dok nursery macam² penyakit dtg. TEdha jer lah.

    Aku nak kena amik pneumococcal jab tu gak utk qaira.

    ReplyDelete
  13. alahai ciannye..dulu pernah kena jangkitan telinga masa remaja..sakit sangatttt! jumpa pakar, dah ok terus

    get well soon qahirah!

    ReplyDelete
  14. dlu sy bentikan darwisy dr nurseri sbb kes hingus kuar dr tlinga lah..smpi kena jmpa pakar ent..mujur tk smpt berlubang lg gegendang tlinga..sbnrnya geram ngn burseri dh 2 hri kuar hingus kot tlinga smpi dh kring dia tk bgtau..kt rumah tk kuar plk..tp heran lah nape blh ada kerak2 kering tp tlinga..lps selidik2 mmg betul hingus yg dh kering.

    ReplyDelete
  15. moga cepat ok ye qaira..sian dia sakit telinga

    ReplyDelete
  16. Ya Allah.. sedihnya baca kisah Fiza ni. Moga Qahirah cepat sembuh. Nur ada anak murid yang ada penyakit pada gegendang telinga ni. Kalau dapat rawatan pakar awal, lebih digalakkan. Sabar ye Fiza..

    ReplyDelete
  17. salam..sy jmpe dr. ENT coz masalah gegendang yg bengkak..google2 then tebaca cite ank u..camne gegendang dia yg belubang 2?

    ReplyDelete

Popular Posts

Labels

Blog Archive