Bila Semangat Berkobar² Nak buat KEK datang

Thursday, November 10, 2011

KEK apa? KEK Batik Coklat jer uols...ekekekekeke...Kek gak kan. Kek paling senang nak buat. 1st time buat tu. Kek untuk bekalan pagi nih yang tertinggal kat umah. Cadangnya nak buat masa raya aritu, tapi tak terbuat-buat. Tetiba petang semalam semangat datang berkobar² secara tiba². Kebetulan bahan² suma dah ada.

Petang smalam balik umah trus ke dapur. Gigih tak gigih lah, tapi bagi perut anak² kenyang dulu. Kalau ikut resipi, untuk 1 kg nyer kek batik coklat. Tapi aku tak der lah buat sekilo. Untuk 1st time ni buat sikit jer. Sukatan resipi pon agak² jer. Ikut ISA...Ikut Suka Aku...muahahahaha...


Akhirnya....menjadi gak kek batik coklat ku. Tapi tak seperti dalam gambar di atas yer...hehehehehe...Aku nyer seperti di bawah lepas dah siap potong:
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-


Amacam...buruk kan ☺☺. Buruk pon buruk lak noks janji sodap (*memang sedap pon ☺☺). Kira ok lah untuk percubaan pertama...menjadi gak. Practice make perfect kan. Next time buat kasi kemas sket.

Sebenarnya biskut tu kena susun satu per satu dalam loyang. Baru nampak cantik. Tapi semalam plastik nan ado utk alas dlm loyang, letak dalam Tupperware jer. Tu yang aku patah² kan biskut tu. Silap teknik ah smalam. Tu yang nampak selekeh sket. Tak per...next time bley buat lagi ☺☺

Nak resipi ker? Ala...google jer, berlambak kluar resipi kek coklat batik nih. Ada resipi yang simple dan ada juga resipi nya yang agak remeh. Tapi resipi yang aku jumpa ni memang simple dan senang nak buat. Lepas nih nak try buat brownies plak. Pon senang gak resipi nya. Nak cari grease proof paper dulu.

Tu dia...bila semangat sudah datang, macam² kek kalau boleh nak buat ☺☺☺

You Might Also Like

19 comments

  1. buruk pun kalo dpt mkn ni sedap gakk..kekekek...

    ReplyDelete
  2. tak buruk pun nampak sedap je yummy!

    ReplyDelete
  3. biarkan buruk yang pasti mahu sedap lazat...:)

    ReplyDelete
  4. whoaaa...kalo dah sodap, rupa buruk pun x kisah la

    ReplyDelete
  5. rupa campak ketepi~~rasa sedap datang dulu~keh keh~

    ReplyDelete
  6. Ctknya rupa kek awak....yg atas tu, mewah dgn limpahan cokelat! Sedapnya!!!

    ReplyDelete
  7. rupa tak penting.. yg penting rasa tu sedap.. hihii

    ReplyDelete
  8. teringin gak nak buat..tapi takut tak menjadi...huhuhuhhhuuuu

    ReplyDelete
  9. Tak kesah burok ke cantik ke, janji bila tolan sodap gitu :D

    Sedapnye kalo dapat barang sepotong dua petang2 cam nie...hee hee!

    ReplyDelete
  10. DAH BOLEH JADI TOKEY KEK LA LEPAS NI...

    ReplyDelete
  11. ok la tu.. mcm sy tak pernah langsung buat kek, biskut, kuih muih bagai ni.. skang ni dok nak cr resepi spagethi. nk try2 masak sendiri

    ReplyDelete
  12. dela sendiri mai mood rajin tu cepat2 kena buat... klau tak x tau bila nak menjadi resepi apa pu... :)

    ReplyDelete
  13. buruk takpe...nnti lenkali buat mesti bertambah lawa...janji rasanya sodapppp tak gitu

    ReplyDelete
  14. hmmm tq fiza. nak buat la weekend ni sebab adik nak dtg... biskut mary, milo, susu... ok la tu...

    nota kaki : klik & ziarah ~ AIDA'S HOME SWEET HOME ~

    ReplyDelete
  15. ouh feveret sy kek batik..sy buat bentuk bulat2 comel..hehehe..

    ReplyDelete

Popular Posts

Labels

Blog Archive