Kalau tak nak bayar DUIT MAINTENANCE, Silalah cari rumah lain

Wednesday, November 02, 2011


Ini lah masalah kalau duduk APARTMENT. Kemudahan semua nak, tapi maintenance tak nak bayar, macam mana tu? Tak malu ker? Penduduk lain tolong cover ko nyer maintenance tetiap bulan. Apa citer ni der?

Kalau setakat 5-3 bulan skip kira ok lagi lah. Aku pon ada skip gak. Tapi kalau dah sampai 19 bulan...di ulang 19 BULAN tak bayar maintenance ini dah melampau. Kalau rasa diri tu tak mampu nak bayar maintenance, ko cari jer lah rumah lain. Masa beli rumah pon developer dah bagitau maintenance fees yang perlu di bayar setiap bulan. Takkan ko tak tau, ker ko buat² tak tahu?

Bila JMB kata rumah yang lama tak bayar maintenance mungkin akan di sita oleh MPKJ tau plak ko komplen...kecoh tak bertempat. Dah salah ko, nak kecoh amendenya der? Cer citer sket?

Aku benci ngan orang yang tau nak komplen jer, itu tak kena...ini tak kena. Tolonglah...sebelum nak komplen cermin diri tu dulu. Sendiri tak betul nak banyak songeh plak.

Minta tolong sket der...yang tak pernah bayar tu tolong lah bayar duit maintenance yang dah lama sangat tertunggak tu yer sebelum rumah ko kena sita dek MPKJ. Bukan sorang dua yang tertunggak banyak....ramai sangat. Aku dah tengok senarai nya.

Akhir kata, PEACE...NO WAR


You Might Also Like

26 comments

  1. bayar je la utk kesenagan semua pihak

    ReplyDelete
  2. JMB x potong air ke if lewat sampai 19 bln?

    ReplyDelete
  3. bese sbb ramai xbyr sewa la mentenan dan kemudahan lain kt apartment/kondo susah nk dijaga sbb xcukup budget. tau komplen aje, cleaner xdek la, pool tak bersih, lif rosak, jln blubang tp bila suh byr mentenan diam aje berbulan2.. haihh betol ckp ko kalu xmampu nk byr jgn beli umah aprtment/kondo. aku yg xkena mngena pon menci gak sbb owner aku tu tau nk mintak duit sewa aje tp aku tgk list utang mentenan dia pjg sungguh berbulan2.. jgn umah aku kena potong air dh ler..

    ReplyDelete
  4. betul!hm...saye menyewe.smp da dpt surat loyer lagi pasal mentenen.bile ajukan kat tuan umah,die blh kate tu die uruskan..tapi tak urus2 jugak..haiya....kitorg yang takut dok situ..hm..masalah betul..bkn mahal pun mentenen..tp da berthun2 tak byr,sekarang dah cecah ribuan jugak la...

    ReplyDelete
  5. Betul gak. Org yg membyr turut merasa tempias servis yg digantung pihak maintenance. Tapi klu servis jln, yg tak byr pula untung sbb tempias org yg membyr turut berpihak pd mereka.

    Jgn pentingkan diri sendiri.

    ReplyDelete
  6. ANUM: Org selfish mcm tu anum, bukan fikir org lain.

    ReplyDelete
  7. IZWA: Memang payah dan sakit hati.

    ReplyDelete
  8. JOY: Tu lah masalahnya, masih bley berlembut lagi.

    ReplyDelete
  9. ELY: Betul tu, jgn sampai JMB dah tak der budget bayar utk facilities gara² dorang yg tak bayar maintenance ni sudah lah. Memang nak kena bako umah dorang nih.

    ReplyDelete
  10. CIK MAY: Owh...maintenance tuan umah yg kena bayar erk, bukan penyewa. Payah gal klo dpt tuan umah mcm tu kan. Beban kat penyewa plak.

    ReplyDelete
  11. FARA: Betul tu fara, tu yg sakit hati tu. Facilities suma dpt hasil kami yang bayar maintenance nih. Sangat tak adil kan.

    ReplyDelete
  12. Hai...apa nak buat..
    sama lah juga ngan masalah tu kat perumahan saya. Ramai sangat tak bayar maintenance...tunggakan sampai 5-6 ribu... siap masuk paper lagi..

    salam kenalan dr saya...kasehmia.blogspot.com

    ReplyDelete
  13. prob yang sama ku hadapi di kawasan rumahku ini..huhu..fiza..next year lagi la..parking 2nd car kena bayar plakkkkk..huhu..

    jum join GA daku ye

    ReplyDelete
  14. lama tu.. 19 bulan.. aduss xmalu lak ek..

    ReplyDelete
  15. tudia..sapa la punya manusia tuh..19 bulan...ish2 ..sungguh memalukan..mmg la maintanence kt apartment tinggi skit kan..tp kena akur la..

    ReplyDelete
  16. Selalu dengar citer mcam ni. Tuan rumah tak mau bayar maintenance fee tapi kalau dah sampai 19 bulan...oho dasat tu.

    ReplyDelete
  17. Itu mslhnya kan fiza, disebabkan org tak byr ni, org lain pon terbabit sama....moga dikenakan tindakan sewajarnya

    ReplyDelete
  18. uish.. susah bila ade yg jd parasit & pentingkan diri sendiri..

    ReplyDelete
  19. uishhhh ada org mcm tuu ke ??
    hurmmm kena jelaskan lagi nie org2 mcm nie .. sampai bile org lain nak tamggung dik .. huhuhu

    ReplyDelete
  20. OPS... JANGAN MARAH-MARAH.. BAWAK BERSABAU...

    ReplyDelete
  21. aku pun risau kalau nanti jadi kat tempat aku. yer la, mmg ada org yg buat derk je dgn maintanence fees tp suka komplen. aku rasa, org camni tak payah ckp byk. sita je rumah. menyusahkan orang lain

    ReplyDelete
  22. huhu..sgt x adil kan?? klo duk kaw mcm tu..msti la kna saling btolak ansur.. klo org byr..smua msti byr gak kan.. kranya..dia dpt free2 je maintanance tu.. huhu

    ReplyDelete
  23. Assalam...
    Gaji terlebih bajet kot...tu yg liat nak bayer tu..

    ReplyDelete

Popular Posts

Labels

Blog Archive