Charge Overtime kat NURSERY pon dah naik...alahaiiiiiii....

Monday, February 20, 2012


Dilema ibu yang bekerja, bukan harga barang jer yang naik yer uols, charge overtime kat nursery pon dah naik tau. Aku tak perasan bilanya start naik, bila nengok kat resit dah naik 50 sen. Kalo sebelum ni sejam RM4.00, skang dah naik kepada RM4.50 yer. Start charge OT pukul 6.30 pm ke atas. Tahun depan tak tau plak berapa naiknya...huhuhuhuhu...

Macam manalah nak sampai nursery on time. Asal balik jer jalan sesak. Tak der accident pon jalan tetap sesak gak. Tu belum time hujan lebat, lagi lah kesesakan nya luar biasa. Kalau jalan tak sesak pon bley di kira berapa kali dalam seminggu tu. Memang tak bley nak sampai on time pukul 6.30 pm nyer. Jarak dari office ke rumah jer dekat 30 minit...hurmmmmm...Kalau dah hari² amik lebih dari 6.30 pm, bebulan dah berapa kan kena charge OT. Tu baru 2 orang anak, kalau bertambah lagi? perghhhhh...

Skang ni nilai seratus hinggit dah tak der makna. Dalam sehari pon dah bley habis. Barang makin lama makin naik. Duit minyak lagi. Belanja harian lagi. Tapi gaji masih di takuk tu jugak. Apa² pon aku tetap bersyukur, even gaji tak tinggi mana, tapi masih cukup untuk menampung keperluan anak beranak. Hidup bersederhana adalah lebih baik. Even kekadang nak lebih dari tu. Tapi insya'allah...rezeki tu datang dariNYA, kalau ada lebih...adalah, kalau tak der, bersyukur jugak lah.

You Might Also Like

15 comments

  1. betol tu fiza yg penting bersyukur.. aku takut gak kalu2 duit byk smpai lupe diri.. tp kalu kire2 amik maid lagik untung cuma cuma cuma...

    ReplyDelete
  2. errkks....sbpa pun tak naik lagiii..

    ReplyDelete
  3. skrg rm50 tu dah jd mcm rm10 je...:(

    ReplyDelete
  4. zaila pon tgh berkira2 nak berhenti keje jaga sendiri anak2..entahlah..kita kaum ibu yg bekerja ni kdg2 rasa macam dilema juga..

    anak2 zaila skrg berhabis dalam RM700 untuk nurseri, seb baik dekat ngan office so takdelah kena charge RM5 sejam, kalau 3 orang anak kopak juga tu..

    ReplyDelete
  5. masalah yer klu macam tu.. nursery nak untung jer.. nsb baiklah sy hantar rumah org jer.. klu kat nursery mesti kene cas mcm tu jgk.. blk dah lah x menentu...

    ReplyDelete
  6. Salam,
    Setuju dengan ayat terakhir tu ..rezeki tu datang dariNya. LF dapat memahami keperitan hidup dalam suasana sekarang ini

    ReplyDelete
  7. Fiza, sy suke para yg terakhir tu. Bukan tak bersyukur tp adakala bebanan hidup nie bt kite rs stress. Kdg2, kite lmbt amik anak bkn sbb kite sengaja. Ada benda yg len yg pttnye org ley kena consider. Tp tuhlah...org asik pk duit je. Setiap minit mst nak ada nilai dr duit.

    =(

    ReplyDelete
  8. aduhhhh pening kepala kalau semua charge naik kan dik .. nie anak akak x tahulah
    harap2 x naik huhuh

    ReplyDelete
  9. dkt nursery mahal kan.. adoiii mmg susah lh bila naik harga.. dhla skrg ni mcm2 naik harga..

    ReplyDelete
  10. INsya Allah ada rezeki dlm bentuk yg lain.. sekurang2 anak2 elok terjaga..

    ReplyDelete
  11. Insya Allah, moga ada keberkatan dalam wang ringgit titik peluh kita..biarpun brg makin naik harga..moga dilapangkan rezeki buat kita semua..Insya Allah ..

    ReplyDelete
  12. aduhai...semua nk naik..tp gaji x naik2 kan..

    ReplyDelete
  13. Zaman duit sekarang ni... macam manalah nak beranak ramai2? emm

    ReplyDelete
  14. ahhhh..susah gak gitu,sbbnye bukan sbb kite OT kan, sbb terperangkap dlm jam:( nursery anak aku, kene charge RM8 ..tapi tahun ni, sume parents kene amek anak before 6.30 sbb 6.30 nursery tutup utk cleaning, sbb by 6.45 teacher sume nak balik..dulu ade teacher stay kat situ, skang dah tadek org stay umah tu..huhu..

    tapi betul tu beb..ringgit dah tadek makna dah..my hsbnd's friend sporean ckp, die bawak S$50 beli barang kat spore shopping mall, dpt byk mende.. tapi die bwk RM50 pegi giant, dpt 2-3 barang jek...ething needs money now..huhu

    ReplyDelete

Popular Posts

Labels

Blog Archive