Alahai TEKAK...

Tuesday, July 31, 2012

Kalau sebelum ni Alahai MATA, skang ni versi TEKAK plak...boleh gitu..hehehehe...

Penangan air batu/sejuk ketika berbuka, tekak ku dah mula rasa sakit. Oh! my tekak...tak suka lah kalau sakit tekak nih. Nak telan air liur pon sakit dan perit. Tu lah...padan mukaku. Sapa soh minum air batu masa berbuka, kan dah sakit tekak. Pastu merungut...astaghfirullah...muhasabah diri jap.

Boleh dikatakan tiap² hari masa berbuka mesti tak sah kalau tak minum air sejuk nih. Dah set tak nak minum...tapi minum gak. Macam memanggil² plak...'minumlah aku'...minumlah aku'...Tak tahan dek godaan. Iyerlah...ko nengoklah cuaca kat luar tu...panas berbahang. Bila dapat jer minum air sejuk...wahhhhh...heavennya. Lagi heaven bila makan di sulami ngan air sejuk. Makan...minum...perghhhh...confirm lepas ni perut muncit...muahahaha...

Orang kata kalau ibu menyusu ni tak elok minum air sejuk sebab nanti perut baby kembung. So far qhalif tak der plak kena kembung...hurmmmmm...

Note: Alhamdulillah...pagi ni sejuk sket sebab hujan. Dah lama gak tak hujan.

You Might Also Like

15 komen

  1. sy lom pnah minum air sejuk or air batu masa pose nih..takut..sbb cocer kt sini panas sgt..

    ReplyDelete
  2. kat sini mendung je tk hujan tp 2,3 hari ni panas terik..mmg adventure :)

    ReplyDelete
  3. haha memang tempting sungguh air batu ni kan. Itulah sambil minum sambil ingat anak menyusu. Boleh gitu?

    Tapi, minum sejuk2 sket je lah, bukan yg penuh ais tu.

    ReplyDelete
  4. sudah dipesan jangan minum air sejuk...nanti jatuh sakit...:)

    ReplyDelete
  5. sy kalo berbuka, mesti minum minuman panas dulu, dh sudah mkn seme barula amek minuman berais, perut nie xleh tima lak kalo amek ais awal2..aitt..akak baru ja pas pantang, dh minum ais ehh..ingat masih berpantang dr minum ais..kan org ckp pantang minum ais nie lama sikit hihihihi

    ReplyDelete
  6. Kat kajang pagi ni hujan lebat sgt..

    ReplyDelete
  7. kene start minum air panas nih..hehee..

    ReplyDelete
  8. hilang nikmat hidup kalo tak minum ais wktu brbuka ko..!! hahaha...heaven gila ok. kitorang laki bini memang aisss je. waktu sahur pun mentekedarah ais. selalu kena zass dengan mak mentua tp takleh menahan wei. cukup2 sudah (macam lagu lak) masa pantang aritu. dahaga sgt2

    ReplyDelete
  9. klau BF baby ni mmg nk kena berpantang skit kan. tp klau bole elakkan ais, klau chill water tu ok lg. :)

    http://suriaqistina.blogspot.com/2012/07/diapers-buat-bayi-saya.html

    ReplyDelete
  10. fiza bf boleh minum air batu ke. saya kekadang ambik jgk air batu, tak tahan tp lepas tu sakit badan hehe

    ReplyDelete
  11. samela.org kate preggy x elok minum ice.tp ari3 bebuke air yg ade ice...

    ReplyDelete
  12. PAGI TADI MEMANG SEJUK.. SAMPAI TAK SEDAR BANGUN SAHUR.. ADUHAI.. MENAHAN LAPAR JE..

    ReplyDelete
  13. tu la sebenarnya bergantung pada jenis tubuh kita kan :D macam mak dni dulu pregnankan dni minum soya banyak, kilt dni jadi kulit lokek, alergik... tapi kawan dia minum air soya banyak masa preggy, anak dia tak lokek pun kulitnya okay je :D dni pun nih minum soya banyak tatau aa cane baby dni.. hehe... masa menyusu ada orang takleh makan setengah makanan sebab baby jadi kembung kan... :D

    ReplyDelete
  14. sama dgn wina..berbuka wajib ade air sejuk sebab dah seharian tekak kering kan?

    ReplyDelete
  15. hihii kelakarlah fiza ni.. siap memanggil lagi minumlah aku.. heheh

    sy lak biasa dgn air suam je ;-)

    ReplyDelete


Baju Muslimah Kanak-kanak

Labels

Instagram

Facebook Page