Bebas CAMPAK

Wednesday, August 15, 2012


Alhamdulillah...Qhalif tak kena campak. Masa amik kat nursery aritu trus aku bawak gi klinik. Memang nampak muka dan badan dia dah merah². 1st time aku bawak qhalif gi klinik tanpa si dia. Alhamdulillah...sepanjang perjalanan tu anak bujang tak meragam. Cuma merengek sket².

OK...berbalik kpd cerita. Bintik² merah yang naik kat muka dan badan tu adalah ruam biasa. Sebenarnya Qhalif kena 'Oral Thrush' atau lebih dikenali sebagai 'Jangkitan Kulat' pada mulut bayi. Alaaa...yang putih² kat dalam mulut baby tu. Keputihan yang seakan-akan kepingan 'susu basi' melekat di lidah, bahagian dalam mulut dan lelangit. Dalam mulut qhalif agak banyak thrush nih.

Thrush juga menyebabkan kesakitan kerana terdapat bengkakan (radang) di situ. Jadi bayi akan menangis kerana sakit ketika menyusu (sama ada botol atau breasrfeeding). Nanti aku akan ceritakan lebih lanjut pasal Thrush nih. No wonder lah qhalif macam tak selesa jer masa nak breastfeed. Asyik merengek jer. Bebudak pengasuh tu pon cakap yang qhalif kurang nak menyusu. Sian anak aku...sakit rupanya.

Jadinya smalam aku EL lagi sebab nak jaga qhalif. Nak pantau keadaan dia. Alhamdulillah...dah tak merengek sangat. Putih² kat mulut pon dah kurang. Tido pon nyenyak. Kalau tak asyik terjaga jer. Tak selesa agaknya. 1st time alami situasi macam nih sebab iman dan qahirah tak pernah kena.

Note: Mood raya dah on...anak dah sihat ☺☺





You Might Also Like

17 comments

  1. alhamdulillah... bukan campak...

    ReplyDelete
  2. alhamdullilah baby qhalif bebas campak...si aira ada campak halus2 kat badan tapi pg nie dah okey....:)

    ReplyDelete
  3. sian dak tomei rambut pacak ni..pasni ibu leh beraya dengan hepinya ye

    ReplyDelete
  4. Alhamdulillah...risau jugak dgr kalau qhalif kena campak...dah la nak raya ni...nasib baik bukan campak...

    get well soon ye qhalif!!

    ReplyDelete
  5. alhamdulillah...qhalif ok, boleh la ibu g beraya sakan hehehehehe

    ReplyDelete
  6. alhamdulillah bkn campak... tu la, kdg2 kita nmpk merah2 sikit ingat campak kan.. hihi

    ReplyDelete
  7. Alhamdulillah selamat dari campak.

    selamat hari raya!

    ReplyDelete
  8. owhh... bagus2... anak x sihat mmg mood raye pun hlg...

    ReplyDelete
  9. Alhamdulillah bukan campak kan...klu anak2 xsihat ni mmg ssh hati kan

    ReplyDelete
  10. ALHAMDULILLAH TAKDE APE2.. KALAU TAK, TAK BERAYALAH NAMPAKNYA.. :)

    ReplyDelete
  11. mood raye mmg da smpei...tgl brp ari je lg nak raye....

    ReplyDelete
  12. ok semangat.. semangat nak raya.. syukurkan kalau baby sakit memang tak syiok...

    ReplyDelete
  13. ALHAMDULILLAH NAK RAYA NI JGNLAH KENE DEMAM CAMPAK .. NNT PAYAH NAK RAYA KAN..

    MURAHNYA REZEKI DAPAT BE

    ReplyDelete
  14. wah hensem boy rambut,..pancak abis,..

    ReplyDelete

Popular Posts

Labels

Blog Archive