Cerita Puasa 2: Sedihlah...

Thursday, August 02, 2012

Sebab masih belum berkesempatan lagi nak masak kat umah untuk buka posa tahun nih. Kalau tahun lepas memang boleh dikatakan hari² masak, tapi tahun ni masih tak kesampaian hajat nak memasak lagi. Awal² posa aritu berbuka dirumah mertua. Weekend aritu berbuka dirumah mak plak. Weekdays memang lauk tunjuk jer lah.

Macam manalah mak nak masak noks, balik kerja pukul 4.30 pm. Ingatkan bulan² posa nih jalan tak sesak, tapi sesak gak uols. Amik anak² suma sampai umah dekat pukul 6.00 pm. Kalau dah kat umah tu, faham² lah kan. Ibu menyusu...anak² confirmed lah nak susu cap gantung kan. DAh macam mulut burung...menganga² minta disusukan, apalagi...sorang sebelah noks. Si kakak kalau nengok si adik nenen, dia pon nak nenen gak. Mana aci adik sorang nak nenen kan. Kakak...kakak...masih ada rasa cemburu tu yer. Time nyusu tu jer dah amik masa. Camno tu. Memang tak sompek den nak masak dek non.

Bagi menjimatkan masa dan tenaga, PARAM jugak lah jawabnya. Si dia lah yang gi beli siap². Tapi kan...masak sendiri gak yang terbaik, lagi sedap. Alahaiiiii...bilalah bley memasak nih. Gantung kuali dan periuk jer lah bulan posa ni gamaknya. So far alhamdulillah...suma yg di beli habis dimakan, tak membazir. Cuma ada sehari tu, terlebih beli. Jenuh gak lah nak menghabiskan. Tapi tak dapek diterima dek perut lagi. Kesudahannya, lu fikir lah sendiri. Nyesal...nyesal...sehari tu jer tau. 

Puasa kali ni kan agak mencabar jugak lah. Antaranya berpuasa sambil Tandem Nursing...perghhhh...lomah den. Tapi tu suma bukan halangan kan. 

Note: Minggu ni pon rasanya macam tak berbuka dirumah jer.

You Might Also Like

20 comments

  1. gitulah kalu ada tiga anak ni...
    mana yagn sempat sudah kan...

    nak buat camner...bertabahlah...

    ReplyDelete
  2. wina pun kalau keluar ofis ngam² 4.30 baru boleh masak..kalau lambat sikit jer keluar ofis, PARAM jelah jawabnye

    tapi so far, mmg memasak lebih drpd beli..

    xpe kak, cuba ye manage masa..insyallah boleh masak ;-)

    ReplyDelete
  3. MASAK SIMPLE-SIMPLE PUN BOLEH JUGAK... :)

    ReplyDelete
  4. xpelah dulukan mana yg pngting , kang terkejar2 len pulak jadinyer kan !

    ReplyDelete
  5. so far bnyk kali dah masak kat umh..yg sonang-sonang joooo.....itu pun bersilat keja mase...huhuhu...

    ReplyDelete
  6. @♥cikmOt♥:

    Tu lah CM. Tu baru 3 anak, klo lebih dari tu?...hurmmmm...

    ReplyDelete
  7. @Cikgu Ma:

    Abam pon sampai lewat lah cikgu, camno tu.

    ReplyDelete
  8. bulan puasa ni xpernah lagi buka kat lua..masak sendiri..hihi

    ReplyDelete
  9. aku lagik la fiza, since dh pindah nih mmg pg kedai pon jarang, aku suka masak sbb kat bk nih xsedap lauk tunjuknye tp nk masak dgn 2 dok kepit nih pon cam tsepit2 la hahaha

    p/s- aku pong xlarat gak pose, kenkadang tuh nk buka aje rasenye hihi

    ReplyDelete
  10. Sabarlah fiza. saya pun selalu sampai rumah lewat sebab jalan jam teruk.

    ReplyDelete
  11. ko tandem nursing nok? uiii...syabas. mujur aritu berdoa byk2 jgnla ahmad nak tumpang sekaki adik dia. tp masa wean off abam ahmad pun dia dh 2thn 2. sedang elokla nak benti.terus terang tak larat nok. orang2 yg brsemangat waja cam ko je boleh..huhu..sama laaa...mana ada masak.sempat je nak masak tp sian kat mak kalo x brbuka kat umah dia. jd, sahur jela masak. ujung mnngu aritu balik kg. memacam gak masak. sup tulang bagai masa sahur..huhu

    ReplyDelete
  12. betul tu fiza, balik umah tu kena menyusu dulu, mana nak kedapurnya... tak pa beli pun ok..

    ReplyDelete
  13. nak buat macam mana .. kita nie bekerja kan .. adakalanya bila tiba bulan macam nie .. memang pilihan param aje lahh
    sib baik ada kan dik ;)

    ReplyDelete
  14. sy pun beli kat param jugak....x sempat nak masak....lgpun dah balik, penattt....

    ReplyDelete
  15. tak pe la yuu...tunggu ada masa baru masak...sebab kalau terkejar2 nanti masakan pon tak ngam..silap2 kecuaian masa memasak..lagi bahaya...
    saya ni bakkan situgaskan dok umah...kalau dah start kerja sama gak tuh...

    ReplyDelete

Popular Posts

Labels

Blog Archive