TIKUS!!!!!!!

Tuesday, November 20, 2012



Terjawab sudah misteri nusantara. Dah lama tikus ni buat keja jahat rupanya. Sebelum ni saya hairan gak, mana gi lebihan biskut yang saya letak atas meja ni. Selalu gak hilang. Takkan kakak cleaner nak buang kan. Rupa² nya tikus ni bawak lari. Yang hairannya, tak tinggalkan jejak plak tu. Tak nampak plak tahi tikus ni bersepah². Pandai ko yer tikus. Cari makanan pon pandai. Siap di gigitnya drawer...meniggalkan kesan gigitan. Tupperware saya pon habis digigitnya. Penutup biskut pon sama gak. Biskut banyak lagi, tapi takut nak makan. Kang kena penyakit plak. Euuwwwwwww...


Pagi smalan saya ada beli roti. Lupa plak nak letak dalam drawer. Selalu memang saya simpan dalam. Sekali pagi ni tengok...habis plastik digigitnya. Dah lah roti tu banyak lagi....huhuhuhu...ke bakul sampah lah jawabnya. Membazir...membazir...Dah letak ubat dah nak halau tikus. Beso² ko tikusnya. Tapi tu lah...ada balik. Kalau nak buat air pon, cawan tu saya basuh balik, curah ngan air panas. Better safe than never kan. Bahaya penyakit dari tikus nih.

Note: Nasib kat umah tak der tikus.


You Might Also Like

31 komen

  1. mcm mana dkt ofis tue ada tikus hehehehe..

    ReplyDelete
  2. @Mrs Lurve:

    Ntah lah sis. Kawasan dia dah kena tarah kot...hehehe..

    ReplyDelete
  3. takut tgk tikus ni kdg2 sebesar kucing !

    ReplyDelete
  4. kesian tikus tu kebulur hehe. nsb baik ofis kite ni xde tikus eeeeeeeee

    ReplyDelete
  5. kak, bukan ke ada racun tikus yg biji² tu kt opis.. blh lak lepas msuk dlm ye.. bijak tul tikus ni..

    ReplyDelete
  6. @Shalee Abdul (Gilfrin):

    Sebab tu lah dok merayap memalam cari makanan ☺☺

    ReplyDelete
  7. mujur kat umah takde kan lagipulak anak2 masih kecil...

    ReplyDelete
  8. @NM02:

    Aku yg menaip apatah lagi, meremang segala bulu.

    ReplyDelete
  9. aku pula dekat rumah ada tikus..memang geram..sejak dua menjak ni makin berani membuang najis merata2..arghhhh dilema surirumah macam niler..bergaduh dengan semut, tikus, lipas..hehe

    ReplyDelete
  10. out of topic, saya beli tikar tu aritu kat depan al -ikhsan parkson buat sale, cuba tgk if ada lagi ke tak

    ReplyDelete
  11. alamak takutnyer.. binatang yang digeruni.. memang kena amek langkah keselamatanni..

    ReplyDelete
  12. Fiza tahu tak buah tikus? Kakak tak tahu nama scientifiknya. Selalu pihak majlis tanam kat tepi jalan macam buah epal/mangga warna hijau licin. Ambil buah ini letak kat pantry biarkan. Takus takut buah ini tau. Cubalah mana tahu boleh membantu.

    ReplyDelete
  13. IYERLAH KAT OPIS SY PUN ADE TIKUS GEGEGEG.. GERAM JER.. TP NASIB BAIK BISKUT SY DIA TAK PERNAH MKN ORG LAIN SELALU JGAK TERKENA..

    ReplyDelete
  14. amie tatottttt..hahaha..serius takut. dgr nama haiwan ni pun takut. camne opis ko leh ada ni? kalo la kat opis ni ada mau pengsan. takut punya pasal..haha

    ReplyDelete
  15. assalamualaikum fiza....mmg bahaya kalau rumah ada tikus ni ...:)

    ReplyDelete
  16. kt opis wani pn banyak tikus...seyes tikus binatang yg plg wani geli n takut

    ReplyDelete
  17. paling benci bila ada tikus...cuba letak serai wangi tempat yang selalu tikus singgah tu, ada dengar tikus tak suka bau serai...

    ReplyDelete
  18. ishhh takutnyer fiza.. akak kalau bab cik ti mmg takut dan sensitip.. kalau ada tikus kat umah mmg x leh tido sampai pagi le jawab nyer..

    ReplyDelete
  19. alamak! gelinyeeee

    wina ni dgn lipas pun x tahan, ini pulak tikuss!

    ReplyDelete
  20. hahaha biasa laa dye kan suka share mknan kita ni..kekeke ;p

    ReplyDelete
  21. Cik siti dah sekolah. Memang macam nie. Pasang perangkap pon tak mengena.

    ReplyDelete


Baju Muslimah Kanak-kanak

Labels

Instagram

Facebook Page