Beruntungnya KAMU...

Monday, December 17, 2012


Iyer...kamu² yang bekerja di bawah sektor KERAJAAN. Banyak sangat kemudahan yang di sediakan. Elaun Perumahan, elaun Cost of Living (COLA), pencen dan banyak lagi lah. Nak buat loan pon senang juga kan. Rata² bank bagi keistimewaan untuk orang yang bekerja di bawah sektor kerajaan. Untuk kamu yang bergaji besar pon untung juga. Bestnya...nak buat loan pon senang. Berbeza macam kami yang bekerja si sektor swasta dan bergaji kecik nih.  

Sebenarnya ni entry luahan perasaan. Straight to the point...susahnya nak buat personal loan skang nih. Adakah di sebabkan gara² ramai golongan muflis terdiri dari kalangan muda belia yang banyak buat pinjaman tapi tak bayar balik? Rata² bank nak kan gaji RM3,000 dan ke atas baru permohonan loan di luluskan. Yang gaji bawah dari RM3,000 ke bawah, lupakan jer lah.

Susah juga kalau macam nih. Rasa macam tertindas plak. Bukan kita suka suki nak pinjam duit bank. Selama nih pon tak pernah lewat bayar monthly payment. Sebab bulan² dah tolak dari gaji siap² kan ☺☺. So payment tu pon cantik jer. Nak buat overlap *betul ke eja nih* pon tak boleh, nak gaji tigaribu jugak. Katanya kali ni permohonan agak ketat sebab campur tangan dari Bank Negara...hurmmmmm...

Apa² pon, kita kena bersyukur dengan apa yang kita ada. Sekurang² saya ada pekerjaan tetap walaupon bukan di sektor kerajaan. Muhasabah diri jap...ahaks...

Note: Nak try apply keja gomen lah, ada kosong tak...hehehe... ^_^.




You Might Also Like

25 comments

  1. senasib la kite kak.. untung org keje gomen.. tp kite pun ada kelebihan gak.. bab bonus!! hehe

    ReplyDelete
  2. untung sgt kan..jeles kdg2 tu..
    saya nih dh 5x tebiu xdpt2..sobsob

    ReplyDelete
  3. kalu dpt sekalipun sure interest high.. huhu..

    ReplyDelete
  4. ye ke skrg nie dh ketat kak?
    masa wat pinjaman 2010 dulu ok lagi..xde smpai nak kena gaji rm3k pun..yg diorg tgk potongan dari gaji kita byk mana tgl..

    ReplyDelete
  5. tolong applykan sekali nok..muhahaha..eh, en suami ko kan ke gomen. pe kata kita kenyit2 mata kat laki2 kita..muhahaha...

    ReplyDelete
  6. tulah psl kan sis..dah tu kalau gi kat along bising gak..payah2..cuba rhb easy lah sis..kot2 leh dpt..

    ReplyDelete
  7. kalau fikir2 balik susah kan...x kan nak pinjam kat ah long plak kan...

    ReplyDelete
  8. wak pon X penah keje gomen jugakkk.. uHHUuu

    ReplyDelete
  9. mmg bertuah sape keje kerajaan tu.

    ReplyDelete
  10. akak keje apa? kat mana?hehe..

    meh, jd cikgu...tapi umo semasa memohon tak boleh 35..hihhi

    ReplyDelete
  11. SABTU LEPAS SAYA BARU PERGI INTERVIEW KAT PUTRAJAYA.. :)

    ReplyDelete
  12. xya la kak keje gomen gaji ciput je :P

    ReplyDelete
  13. hmmm...pihak bank rasanya memang straight sikit sekarang nih...

    ReplyDelete
  14. mmg best kalu difikirkan tp yg pangkat rendah mcm saya ni kena fikir byk kali jugak nak buat loan,sampai skrg rumah pun tak bole beli lg..

    ReplyDelete
  15. tu la mmg beruntung org gomen ni...

    ReplyDelete
  16. kehidupan ni memang banyak diskriminasi.. jadi kita kena banyak2 bersabar :)

    ReplyDelete
  17. betul tue... untung kije gomen.. tp bila apply susah betul nak dpt kan... myb belum rezkinyer lagi...

    ReplyDelete
  18. eRmm sama lah kita.. keja private... kdg2 jeles tgk org gomen..mcm2 depa dpt.. walau pun setakat SPM..(bkn nak merendahkan) tapi itu lah hakikat nya kan.. ada degree pun, ermm dah tak bermakna...(sy leh tu)..huuhu..
    apapn ttp bersyukur..Alhamdulillah:)

    ReplyDelete
  19. takpe beb.. ayat ko yg last tu ko pegang ketat2.. bersyukur dgn ape yg ade..bile kite tgk yg lebih, kite akan rasa byk kurang..tapi cube tgk org yg kurang mcm aku, xde keje, kene berenti sebab sakit, komitment tinggi, atau aku tgk plak org lain yang kurang dari aku, anak yatim, org miskin.. insya Allah kite jadik lebih redha.. anyway beb, ko dah try rhb easy? tapiii interset sgtlah tinggi.. tu in case ko betul2 nak guna duit, anyway aku tau.. kite buat loan sbb kite betul2 perlukan bukan saja2 nak enjoy & kite juga tau kemampuan nak byr balik kan beb?:)do cekidaut ok?:) cheer up dude!:)

    ReplyDelete
  20. apa sekali pon..bersyukur dgn apa yg kita miliki dan apa yg kita lalui...

    ReplyDelete
  21. Tapi apa ynag dear kaat tu betul .. sekurangnya ada kerja ..tak pe dear ..kat swasta mahupun gov pasti ada keistimewaan masing2 ..

    chayok2!!umi doakan apa yang diinginkan dear akan termakbul ..amin2

    ReplyDelete
  22. org gomen mmg untung tapi...ha ada tapinya tau kak...xboleh gtau kt sini nati kontroversi plak hahahha

    ReplyDelete
  23. hehehhe...ade pro n kontra antra keje gomen ngan swasta kan..klu keje gomen mmg senang nak dpt wat loan...mmg best..tp keje swasta pon best..sbb gaji byk lagi dr keje gomen..tang bonus pon bestnye swsata..bonus byk...hehehehe...

    ReplyDelete
  24. betul.kadang swasta ni di anak tirikan dalam bab bank,houseloan bagai..

    saya ni dari dolu ampai skang mintak gov..tapi tak pernah ada rejeki..sudahnya jadi housewife la.hehe..

    beruntung siapa keje gomen.jaminan tu ada.

    apapun,rejeki kan,mgkn swasta yang terbaik tuk kita

    ReplyDelete

Popular Posts

Labels

Blog Archive