Pengalaman INTERVIEW

Wednesday, January 16, 2013



Pagi tadi dengar hot fm pasal pengalaman interview. Macam² ada. Tiba² teringat pengalaman sendiri masa gi interview. Pengalaman ni memang aku takkan lupa sebab ianya agak sensitive. Kenapa sensitive? Sebab ianya membabitkan pasal SOLAT.

Dulu masa nak cari kerja, aku ada daftar kat agensi pekerjaan ni. KELLY SERVICE kalau tak silap. Pastu ada lah dapat interview kat satu syarikat. P** *l**al insurance. Tiba hari interview...berdebar² juga lah kan. Siapa tak berdebar kalau kena interview. Sampai giliran. ChaYaNunAlif yagn interview tu. Dah puas interview bagai, tibalah pada soalan yang terakhir. Nak tau apa soalannya?

INTERVIEWER: Awak sembahyang tak?
AKU: Mestilah sembahyang.
INTERVIEWER: Tapi kat sini awak tak boleh sembahyang masa kerja
AKU: Erk...kenapa?
INTERVIEWER: Kalau nak sembahyang awak kena sembahyang kat rumah. Kalau awak sembahyang kat office, nanti ambil masa dan ganggu kerja
AKU: Speechless 

Alahaiiiiii...ada lagi rupanya masyarakat yang macam nih. Rasa macam nak mengadu kat pejabat buruh jer. Nasib tak dapat kerja tu. Kalau dapat pon memang aku reject.Apa kena mengena solat dengan ganggu masa kerja? Bukan lama pon solat kan.

Untuk kerja yang skang ni, aku kena 2 kali interview. 1st dgn HR 2nd plak dengan big boss. Macam² juga pertanyaan. Especially pasal syarikat. Apa yang aku tahu pasal syarikat tempat yang aku nak kerja tu. Siapa orang kuat syarikat. Perghhhh...nasib aku dah study sebelum gi interview.Dan sampai skang aku masih kekal di sini. Alhamdulillah...benefit pon banyak.

Itulah antara pengalaman interview. Buat kamu² yang nak gi interview tu, keyakinan kena ada. Jangan tunjuk muka cuak. Pastu kena tahu profile syarikat yang kita nak kerja tu. Bidang apa...siapa orang kuat syarikat. Apa yang kamu tahu pasal syarikat tu. Sebab itu antara soalan² yang diajukan masa interview. Bila kamu tahu info² tu semua, baru interviewer tu yakin yg kamu betul² berminat nak kerja.

Note: Semalam kat Bangi tak der air. Semalam cikgu siap pesan, hari ni klo tak der air juga, parents kena bawa air dari rumah utk anak² yg day care. Harap² krisis air tak merebak ke BAngi lah...huhuhu...

You Might Also Like

35 komen

  1. please vote contest ny baby yer..he..he..

    ReplyDelete
  2. kalo pasal solat nie sy pernah kena jgk..masa tue inview kat satu tmptyg majoriti cina, time rehat dia kasi kul 1230-0100pm..pas2 bila tnya tmtp solat dia kata xsediakan..kena cari sudut2 tercorok kalo nak solat, memg bagus xdpt keje mcm nie...sbb keje skrg nie more perfect!

    ReplyDelete
  3. samala. dpt keje kat sini kena interview smp 2 kali..hahaha..ntah hape2 je soalan masa tu. tp alhamdulillah dapat la jugak keje ni

    ReplyDelete
  4. Salam. Pengalaman saya masa interview pula sebelum ni lagi teruk. Awal2 lagi dah kena warning kalau nak kerja kat syarikat tu tsk boleh kahwin.kalau dah kahwin pula tak boleh mengandung. Nasib baiklah aku tak terima kerja tu kalau tak sampai harinilah kot aku tak kahwin..hehehe

    ReplyDelete
  5. alhamdulillah..best dh dpt keje..
    sy dh 5 ke 6 kali tebiu..still xdak rezeki lg..

    ReplyDelete
  6. oh hooo....very sensitive issue....klu akak le,mmg dah report ke Jabatan Tenaga Kerja...

    ReplyDelete
  7. SAYA KERJA KAT SINI DULU, MASA INTERVIEW, 5,6 ORANG AHLI PANELNYA.. MACAM2 SOALAN..

    ReplyDelete
  8. Mcm2 perangai majikan x sensitif pd kaum lain..teruk...
    Dulu sy pernah jugak tp bab berank la.... xbg berank lagi..uhuhuhu...

    ReplyDelete
  9. uiii panassss jek hatini lepas baca entry ni. next time kan cakap cenggini jer...Hello, solat tu kejap jer, org berak sembelit lagi lama tau! hoh biar dia terkejut skit. sedara anis pun ada yg dapat bos cenggitu. Terpaksa la dia curi2 keluar solat. Last2 tak tahan, dia berenti jer. Abis citer

    ReplyDelete
  10. Nasib baik chayanunalif tpt aku keja ok.....kurang pengajaran punya org....baru interview dah tak respect org lain....

    ReplyDelete
  11. kalau KA baik x payah kalau x leh sembahyang dio off kan. done clik2

    ReplyDelete
  12. ada satu soklan pelik org tu tnya ms interview, "nk tak hujung minggu kita main badminton sama²?"

    ReplyDelete
  13. bagus kalau tnye ttg solat ni =)saje nk tgk reaksi dieorg

    ReplyDelete
  14. bukan takat ko yg speechless aku pun sama...

    aneh, soklan tu pun ditanya...
    giler solat tu kan tiang agama...
    tak mengira tempat dan masa kita kena mengerjakannya...

    alahaii...narrow minded lor

    ReplyDelete
  15. aduiiii, ada juga manusia yg jenis camtu yer..nampak sgt nak menjajah ekonomi negara kita..

    ReplyDelete
  16. seronok bila kerja kat syarikat yang banyak benefit kan...

    ReplyDelete
  17. Itulah realitinya..nasib anak Melayu dibumi sendiri kan....Nak solat pun tak boleh...Nak cari kerja, " fasih berbahasa Mandarin diutamakan"...menyedihkan...

    ReplyDelete
  18. ewahh..boleh pulak buat syarat mcm tu.
    xpe, rezeki kita Allah dah tulis. so, xyah heran tmpt2 discriminate mcm tu

    ReplyDelete
  19. biasa la co cina kak. kelakar plak tny solan mcm tu ek haha.

    ReplyDelete
  20. Has paling x lupa ms g interview kt Hong Leong Bank..perhhh...soalan maut. pastu serik x apply kerja dah :)

    ReplyDelete
  21. alamak tergurisnya kalau bab solat ni..ini ttg keberkatan berkerja ni..

    keyakinan tu kena adakn..lg satu bila nak pg interview tu..baca ayat Kursi,pandang tepat muka org yg nak interw kita tu..sblum masuk tu bacalah doa nabi Yunus 11 kali..minta hati jgn gemuruh.

    ReplyDelete
  22. assalamualaikum fiza....kalau mama pun mmg dah reject awal2 lg...;)

    ReplyDelete
  23. fiza.. company apa fiza keje sekarangni.. kalau dah benefit banyakni mesti company besarkan.. memang pelikkan chayanunalifni tak tau2 lagi yang sembahyangtu bukanlah makan masa.. sebab apa dia fikir gitu orang kita gak fiza.. cam kat opisni dulu der jer dia bagi tempat nak sembahyang tak besar mana tapi syukur der.. ada ler manusiani tak tau dia sembahyang ker tak tapi dia jadikan surautu tempat tidur... dahnyer kena tarikler tempattu.. kini sembahyangtu kenalah jauh sikit... nasib der surau balai polis...
    panjang lak akak membebel...
    p/s.. cam fiza komen kat akak nyer blogtu... kalau boleh bagi tau akak company @organisasi apa fiza keje mungkin akak leh tolong tengokkan...

    ReplyDelete
  24. Memang ada company yg tak sediakan surau kecik utk pekerja... nak solat pun diaorg tak bagi... sangat teruk..

    ReplyDelete
  25. mak ai.. tak pernah lg kena interview tanya soalan cmtu. giler kentang. ntah ntah tu mmg trick tuk dorang xnak amik kita la tu.

    ReplyDelete
  26. Nasib Fiza tak kerja situ kan, ya Allah kolotnya cara mereka berfikir..kalau kita kerja tapi x solat manala nak datang keberkatan rezeki tu kan..

    ReplyDelete
  27. mmg teruk kan diorg ni. nmpk sgt racist. huhuhu. kalau saya, mmg awal2 lg dah reject la company camtu. x respect agama lain lgsg. sensitiviti tu!

    ReplyDelete
  28. Mmg pengalaman btl di interview..Ak lama dah tk g interview ni

    ReplyDelete
  29. mana boleh macam tu.. itu hak dan kewajipan seorang Islam.. suka-suka dorang je kan..

    ReplyDelete
  30. bru2 nih sy interview jugak tp bis blur bile tgk muke panel temuduga tuh....huhuhu

    ReplyDelete
  31. perggghhh... kalau moon pon...kalau dia offer keje tu pon..moon 1 juta kali xnak gak...

    tu namanya dia xhormat org islam...

    ReplyDelete
  32. sabaq je la kan.setakat ni belom lagi la jumpa seghope gitu

    ReplyDelete
  33. Nieza pernah dapat kerja under kelly tu dulu..bagus jugak service diaorg..hmm sepanjang interview takde pulak kene tanye mcm tu..patut kena report jabat buruh ni..

    ReplyDelete
  34. laaa biar betoi.. xsangka lak ada camtu.. tp tu la, dia bgsa lain kan.. xpaham pasal solat

    ReplyDelete


Baju Muslimah Kanak-kanak

Labels

Instagram

Facebook Page