Status HALAL - JAKIM...Bila nak REPLY!!!

Tuesday, January 22, 2013


Ok...ceritanya. Last year aku ada received email dari seorang abang, my ex-colleague masa kerja kat Maybank dulu. Even dah lama tak berjumpa, tapi email sebagai penghubung. Abang ni ada email kat aku pasal kedai Bakery kat SOGO. Ni emailnya:


Boleh baca tak? Boleh lagi kan. Memang terang² Manager tu tulis our shop in KL Sogo is not HALAL-certified. Lepas jer dapat email tu, aku pon gi lah website HALAL JAKIM. Taip lah kedai yang tersebut. Result nya adalah kosong (0)...kosong...kosong...Untuk mendapatkan lebih kepastian, aku email lah ke PORTAL HALAL JAKIM plak. Ini emailnya:


Ko nampak tak, betapa tersusunnya Bahasa jiwa bangsa Melayu aku..hehehe...Cuba tengok tarikhnya? Dah lama aku hantar, tapi masih belum mendapat apa² feedback dari pihak JAKIM. Kalau boleh aku tak nak up entry ni selagi tak received apa² maklumat. Tapi dah lama sangat aku tunggu. Bukan apa...ramai juga orang melayu kita yang membeli kat kedai tu termasuklah aku. Pekerja pon ramai melayu bertudung. Tapi aku tengok muka dorang macam Chinese look jer. Roti² dia memang sedap. 

Diharap semoga JAKIM dapat upgrade system supaya maklumat/maklum balas dapat di terima dengan secepat yang mungkin. Status HALAL ni bukan boleh dibuat main. Serba salah juga sebenarnya ni. Takut info yang aku bagi ni tak betul. Kalao ada siapa² yang tau pasal kedai bakery ni harap bley update ASAP. Sharing is caring and loving kan. 

Pada kamu² yang pernah membeli dan selalu membeli di kedai Bakery nih, pilihan di tangan kamu. Kalau dah tau ianya tak der sijil halal, berhenti lah membeli. Tapi klo kamu rasa info yang aku bagi ni belum cukup kukuh, terpulanglah. 

Note: Dah call nursery pagi tadi. Anak dara tu ok jer...hurmmmm...tenang sikit ibu nak buat kerja.




You Might Also Like

40 komen

  1. Boleh kira kurang dari 5 jari gi sogo.hehe...
    Btw,thanks for the info..leh aware pasni kan..

    ReplyDelete
  2. kak, cuba try yg guna sms tue..lg cepat kot diorg bgtau..

    ReplyDelete
  3. cuba akak hantar melalai facebook JAKIM pula

    ReplyDelete
  4. hurm memang susah kalau timbul bab macam nie. tapi bagi kira selagi belum disahkan halal. ikut pada naluri kita. klu rasa was-was baik berhenti dari beli pape kat situ kan kak

    ReplyDelete
  5. ce bitau nama kedai bakery tu..nak jugak tau

    ReplyDelete
  6. err kedai bakery sogo tu yg kedai dia sebelah escalator tu ker....dah lama tak pergi so ingat2 lupa

    ReplyDelete
  7. memang kena jaga bab makan2 ni kan sebab jd darah daging tu

    ReplyDelete
  8. isk iskkk ni yang tak best nie bile masih ragu²..

    errr tapi ku tak pernah beli kat sini, setahun sekali je pegi sogo ehehehee

    ReplyDelete
  9. tq for sharing fiza, masih belum pernah pegi bakery di sogo ni, jakim please advise, eh mcm ayat bos selalu bg kat aju je hihihi

    ReplyDelete
  10. sementara ada rasa was2 nak makan ni, elok stop beli dulu..apesal dia lambat reply eh..tak cukup staf ke nak menjawab..curious

    ReplyDelete
  11. masuk sogo cari gula2 jerr bahagian pasaraya bawah tu...hehehe

    ReplyDelete
  12. Haihh..bkn ke jakim yg tanggung dosa selagi x clarify benda tu? Grrr...
    Btw..kdg I dgr org kata sushi king xhalal.kdg kata halal. Mana yg betul nih?

    ReplyDelete
  13. Avoid sgt2 mknn yg disediakn oleh non muslim...terang lg brsuluh bakery tu xde sijil halal,better jgn beli la...lgpn bkn ke non muslim yg buat kek n roti tu smua...

    ReplyDelete
  14. diorang tengah siasat kot.. tue yg lmbt nak reply.. hehe

    ReplyDelete
  15. assalamualaikum fiza...x pernah beli lg..;)

    ReplyDelete
  16. KALAU ADA YANG MERAGUKAN, ELOK TAK PERLU LAGI MEMBELI DI KEDAI ITU. BANYAK LAGI KEDAI YANG BOLEH DIBELI..

    ReplyDelete
  17. JAKIM memang suka buat orang tertanya-tanya...

    ReplyDelete
  18. dah emel pun tak ada apa2 feedback?? dah kenapa ye?? pelik2 je ni

    ReplyDelete
  19. sijil halal mmg x leh buat main2 kan..akk klu rasa was2 mmg x beli..

    ReplyDelete
  20. thanks kongsi info. seharusnya lebih berhati2. Setuju bahawa pilihan ditangan kita

    ReplyDelete
  21. owhhh ye ke dik
    dah lama tinggalkan sogo ..
    dah x ingat kedai bakeri mana ..
    hope dpt membantu rakan2 lain
    lebih prihatin lps nie ..
    hurmm pelik gak JAKIM nie , x ada org yg ditugaskan buka email kah ???

    ReplyDelete
  22. huhuhuhu..lepas ni x leh dh beli kt situ...mmg klu gi sogo suka beli roti kt situ..

    alahai...

    ReplyDelete
  23. nasibla ayu tak suka sgt beli kat bakery tu. penah beli gak dulu..

    ReplyDelete
  24. Bila ada rasa ragu2 baik kit jgn beli kan?... apa2 pun kena pastikan dulu Halal ke tdk.. baru rasa semangat nak makan...hehe:)

    ReplyDelete
  25. kadang2 makanan yang tulis halal tapi bila baca pengeluar nya cina, masih ragu2 nak makan. terutama makanan basah seperti bebola ikan, mee kuning dll.

    ReplyDelete
  26. mcm2 hal..cuba email bab BERSIH / POLITIK LAIN ke apa ker..confirm cepat dorang balas

    ReplyDelete
  27. hmm bakery kat sogo tu eh? hmmm bila akak dah dpt status tu jgn lupa nak share ye? ;) lmbt bg feedback sbb ramai sgt yg email kot? lg pun jakim xblh nk jwb sesuka ati kang kena saman plak :D

    ReplyDelete
  28. assalamualaikum fiza...bagus2 info ini...:)

    ReplyDelete
  29. biasanya kalau tak ada logo Halal saya tak berani beli..

    ReplyDelete
  30. ye ke sib baik tak pernah beli lagi.bila2 pergi nak try la usha tengok

    ReplyDelete
  31. kalo dh terg2 manager die ckp non halal so elak2 kan jela

    ReplyDelete
  32. kenapa lambat yer..penting tu isu halal

    ReplyDelete


Baju Muslimah Kanak-kanak

Labels

Instagram

Facebook Page