TIPS Mendidik ANAK LELAKI

Wednesday, April 24, 2013



[TIPS MENDIDIK ANAK LELAKI] ~Tanyalah Ustazah. Panel Ustazah Harlina Siraj.


PERANAN BAPA


1. Balik awal dari tempat kerja, mandikan anak jika masih dibawah 5 tahun
2. Bawa anak bersiar-siar dan spend waktu bersamanya

3. Ajak anak bergasak @ bergumpal. Ini akan create bonding

dengan anak lelaki yang memang sukakan aktiviti fizikal
4. Anak lelaki akan anggap bapanya 'role model', maka bapa kena jadi yang terbaik. Apa yang bapa buat akan di ikut oleh anak.
cth: jika bapa merokok, kebarangkalian untuk anak itu merokok apabila dewasa nanti sangat tinggi berbanding dengan bapa bukan perokok.
5. Dukung anak atas bahu. Ini membolehkan pemandangan anak itu dapat dilihat daripada pemandangan bapanya.

PERANAN IBU



1. Anak lelaki belajar ilmu MENGASIHI daripada ibu
2. Ajak anak lelaki berbual tentang apa sahaja. Ceritakan padanya apa yang kita buat, aktiviti, serta hal-hal yang boleh dia beri pandangan. Ini akan create bonding antara ibu dengan anak lelaki.
3. Berikan pujian atas usahanya walaupun kecil

Moga dapat beri sedikit sebanyak panduan untuk ibu bapa di luar sana.


Source: FB Kiddie Funtime

Note: Seronok berbual dengan anak. Tapi tu lah, kekadang soalan diorang ni terlalu advanced. Naik pitam nak memikir jawapan...ahaks...tak tau nak bagi jawapan apa. Macam soalan 'Ibu...macam mana nak buat BABY'...fengsan... 


You Might Also Like

38 komen

  1. tahu xpe.. dah draft entry ni jugak.. x publish lagi... anak sy dok tanya amir dulu keluar kot mana ibu.. haru8.. nasib baiklah operate.. tunjuklah bekas operate tu...

    ReplyDelete
  2. syawal belom tahap cakap gitoo lg..klo ckp gitoo..mau fensan gak ni

    ReplyDelete
  3. Dania x tanya mcm tu..tp dia mintak mama belikan baby sorang if mama outstation...ingat ada jual agaknya kat shopping complex..

    ReplyDelete
  4. thanks!!!!

    tips2 yg sangat bagus...sebab saya ada 2 hero...Insya Allah, bakal menerima hero yg ke-3! :)

    ReplyDelete
  5. ANAK PERTAMA SAYA LELAKI. UMUR 5 TAHUN. NAKAL.. SUSAH NAK DENGAR CAKAP SAYA. TAPI SAYA SELALU MEMANJAKANNYA.. BERGASAK DENGAN DIA MEMANG DAH BIASA..

    SAYA BIASA PANGGIL DIA, DIA DATANG PADA SAYA DAN SAYA PELUK DIA.. :)

    ReplyDelete
  6. suka sgt kalau layan si ahmad bercakap. dahla pelat...hehe..ko lagila kan, ada 3 suara untuk didengar..hehe

    ReplyDelete
  7. Betul tu Fiza.....cubalah amalkan sedari kecik...mcm okje ni dah terlepas kot haha...tp bukan senang nak mendidik anak sebenarnya

    ReplyDelete
  8. sungguh besar peranan ibu dan bapa ni kan. kita kena tunjuk contoh teladan yg baik pd mereka.

    hohohoho..tang soalan nak buat baby tu mmg bole fengsan dibuatnya

    ReplyDelete
  9. Info yang berguna ni. Nanti dah ada anak boleh cuba cara ni.. =)

    ReplyDelete
  10. Uh, tak pernah tahu tentang poin anak atas bahu... kalau macam tu Deeja untunglah, naik atas bahu abag Ayan dan abang Faris jugak...

    err, bukan ke baby boleh beli kt tesco????

    ReplyDelete
  11. good tipsss !

    dik .. sdg praktiskan dgn zahrien nie ;))

    ReplyDelete
  12. alhamdullillah.. nice sharing..

    ReplyDelete
  13. salam perkenalan..tq for sharing the tips..:)

    ReplyDelete
  14. ITULAH BILA ADA ANAK LELAKI NI RASA LAIN SIKIT DOK PK MACAM MANA BILA DIA BESAR NANTI.. EMM MOGA MEREKA MENJADI ANAK YG SOLEH...

    ReplyDelete
  15. anak2 skag soalan mereka memang advance... nak jawap soalan diorg amy kena tanya pakcik google dulu

    ReplyDelete
  16. anak2 skag soalan mereka memang advance... nak jawap soalan diorg amy kena tanya pakcik google dulu

    ReplyDelete
  17. salam,,
    sy tak der ank llki ank pompun jer tu le sorg huhu... rasa nak menambh tapi 4 tahu tak der nmpk hasil adoi... nak cari ubat folid pas ni huaaa

    ReplyDelete
  18. bagus tips ni, thanks sharing ilmu..
    **fiza akak ada anak buah ni, dia suh makan banyak2 sampai perut buncit nanti keluarlah baby, katanya..dak umo 8 thn ajar akak,kehkeh..

    ReplyDelete
  19. anak lelaki kurng sikit bercakap..kalau perempuan..pot pet pot pet je..hahah

    ReplyDelete
  20. tq for sharing fiza!! bestnya dapat membesarkan anak bersama2, penat pun sama2

    ReplyDelete
  21. betul tu.... thanks for the tip sis... nak kena praktik nie...... dah tak lama lagi......

    ReplyDelete
  22. Nak baby lelaki jugak la cmni...salam kenal.folo blog ni..klu sudi singgah la je blog saya.trima kasih :)

    ReplyDelete
  23. bagus info ni....
    tengs sharing...

    ReplyDelete
  24. Nice sharing kak....
    Walaupun belum kawen, AJ rasa ni bermanfaat sangat... =D

    ReplyDelete
  25. thanks sharing..mmg kan..lain gaks anak perempuan and anak lelaki ni...

    tengok aaron,adehhh...kalau ngamuk,berguling kat lantai.kakak nya tak pernah pun gtu.haha

    ReplyDelete
  26. anak bujang Has dah bertanya mcm2 dah. now dia darjah 4. "mama mimpi basah tu apa?" kelu lidah nk explain ok :D

    ReplyDelete
  27. tq share this tips yer fiza

    ReplyDelete
  28. ammvoii..,nk adek lagi lar tuuu., kuikui2

    ReplyDelete
  29. soalan yang bawah tu, nak jawab ke x ek. hehehe

    ReplyDelete
  30. masing2 ada pernan sendri kan..

    ReplyDelete
  31. assalamualaikum fiza...perkongsian info yg baik...:)

    ReplyDelete
  32. memang bagus tips2 ni.hehehe.. terima kasih sebab berkongsi :)

    ReplyDelete


Baju Muslimah Kanak-kanak

Labels

Instagram

Facebook Page