Bawang Merbahaya???

Tuesday, May 14, 2013


Ok...sila jangan panik. Bawang tak merbahaya. Yang buat jadi merbahaya bila lebihan bawang yang dipotong diguna untuk keesokan harinya. Baca nih:


Terbaca kat blog EKA smalam. Pastu kat wall FB pon ada juga. Tak taulah sejauh mana kesahihannya. Kalau betul, kita elakkan lah. Sebab aku pon selalu buat macam ni. Terpotong lebih bawang. Lebihannya simpan dalam freezer. Tak pandai nak estimate lagi gamaknya...hehehe...

Note: Kelopak mata kanan belah bawah ni asyik bergerak² dari pagi tadi. Tak selesa betul lah. 

Extra Note: Cuaca kembali panas berbahang kan. Tak nyenyak tido dibuatnya. 




You Might Also Like

23 komen

  1. sy pun selalu buat camni...huhu..

    ReplyDelete
  2. satu je cara,kita kene cari bawang yg kecik sket saiz,so tiap kali kupas cukup la utk masakan kita sefamili

    ReplyDelete
  3. ada gak terbaca pasal ni. tapi ada jugak terbaca pasal facts yg against. tp dah tak berapa ingat dah. katanya bawang juga ada self-healer dalamnya jadi walaupun dia resap bakteria ke dia boleh heal sndnr. wallahualam dh tak berapa ingat dah fact nya. sebab masih duk buat lagi ni. ada belen belen bawang lg dalam peti ais..muhahaha...

    ReplyDelete
  4. Alamak takutnya dgr.. selalu jerk mcmtu

    ReplyDelete
  5. Alamak! Betul ke ni? Selalu kot buat macam ni.. Ayoyo! Lepas ni kena perabis jugaklah cemane gaya pun.. Huhuhu.. Bahaya2!

    ReplyDelete
  6. kalau kita simpan dalam bekas ada air tak apa ka? huhu..sya slu potong separuh..pastu tinggl utk esok

    ReplyDelete
  7. Oh no... kakak selalu buat macam tu Fiza, especially bawang besar - guna sepanruh simpan. Kalau bawang kecik memang tak adalah. Takut pulak sebab dah lama kakak buat macam ini..

    ReplyDelete
  8. betul ke??? la.. saya baru tau ni...

    ReplyDelete
  9. aduhaiiitakut lakk
    kalau yg dah siap mesin macam mana erkk huhu

    ReplyDelete
  10. ada jugak membacanya dalam Facebook.

    ReplyDelete
  11. Huhu..itula terbaca jgk..tp nieza mmg tak suje tggl separuh2 ni..huhu

    ReplyDelete
  12. ohh macam tu pulak ye..mak pun selalu simpan lebihan bawang. tak pun kupas bawang siap2

    ReplyDelete
  13. aida selalu simpan, nak jimat konon. but after baca ni kat fb, potong bawang bajet bebetul. tak simpan dah bawang setengah gitu...

    ReplyDelete
  14. assalamualaikum fiza...info yg menarik ni...;)

    ReplyDelete
  15. hah? yeke? alamak.. teman n suami pun biasa buat mcm ni gak.. potong separuh pastu separuh lg boh dlm freeze sebab bwg tu beso beno..

    ReplyDelete
  16. pernah juga baca..lepas tu tak pernah lagi simpan lebihan bawang..

    ReplyDelete
  17. laaa...x pernah tau pun kak. selalu mmg saya dok simpan dlm fridge je la kalau x abis guna. rasa syg pulak nak buang

    ReplyDelete
  18. owh ye ke
    samalah sy.lebihan bwg terpotong..smpn dlm fridge

    thanx sharing.

    ReplyDelete


Baju Muslimah Kanak-kanak

Labels

Instagram

Facebook Page