Doa MINTA HUJAN!!!

Monday, June 24, 2013


Masuk hari ni dah 3 hari tak nampak awan. Gara² jerebu yang menutup terus keindahan awan. Rasa rindu plak nak tengok awan yang membiru dan terbentang luas tu. Hidung pon dah mula berair, mata dah mula rasa pedih, kulit dah mula gatal². Owh...sangat risau dengan kesihatan anak². Biarlah sakit tu pergi kat ibu, tapi jangan kat anak² sebab Iman Hakimi ada sejarah 'BRONCHITIS'. Tu yang risau sket. Nak buat pembenihan awan tak boleh sebab tak der awan yang sesuai. Sama² kita panjatkan doa padaNYA agar diturunkan hujan dan semoga kesihatan kita sentiasa dibawah lindunganNYA.

Source; [SINI]

Jerebu dah mula serbu Bangi hari sabtu aritu. Tapi masih terkawal lagi. Masuk hari ahad, cuaca dah berkabus pagi tu. Bukan sebab sejuk, tapi sebab jerebu. Beserta bau asap skali. Apalagi...terus tutup tingkap dan sliding door. Pon masih boleh bau asap dalam rumah.


Jerebu kat cyberjaya. Dah lah jerebu, office plak dekat dengan construction site, bertambah debu² nya. Pagi ni hantar Iman Hakimi sekolah. Boleh plak lupa yang sekolah tutup. Tapi nasib daycare bukak...haishhhhh...Ni sedikit info Tindakan Semasa Jerebu:

Source: [SINI]

Minum air masak banyak² yer. Jaga kesihatan dan kurangkan aktiviti luar. 

Note: Budak² sekolah cuti, budak² office tak boleh cuti ker...hehehe...



You Might Also Like

27 komen

  1. budak2 opis tgu bos bagi cutilah..hehehe..

    ReplyDelete
  2. mari sama-sama berdoa moga hujan turun.Supaya jerebu hilang dari sini..amin

    ReplyDelete
  3. semakin bnyk hutan terbakar dgn sendirinya lately ni kak. semoga Allah turunkan hujan di bumi Malaysia. amin...

    ReplyDelete
  4. moga di turunkan hujan kan...aduh tak larat dah dengan haze ni

    ReplyDelete
  5. Bumi ni dah makin tenat. Ari tu bulan 3 sampai bulan 6 panas yang melampau. Lepas tu terus sambung dgn jerebu sampai ogos. Dugaan betul.

    ReplyDelete
  6. Seketika ujian melanda kita merasa sesak dah Fiza. Nak bernafas rasa panas berbahang. Rumah kakak memang air-cond 24jam Fiza sebab pintu-tingkap kami tutup terus. Panas pun lain macam. Tunggu ajelah bill dtg memang melambung!!

    Harap-harap ada hujan dan kalau ada yg buat solat minta hujan itu lebih baik.

    ReplyDelete
  7. Kan, nak jgk cuti

    Smlm teruk betul jerebu, pagi ni pun teruk jgk sampai kelam je mata

    ReplyDelete
  8. moga2 cepat;ah hujan turun yer, siksa jiwa raga dgn jerebu ni !

    ReplyDelete
  9. good info..belah2 Kedah nih ok takat nih..moga cepat2 la hujan belah hampa sana..amin

    ReplyDelete
  10. betullah fiza, kat sini pun entah bila last hujan sampai dah lupa. pokok2 bunga pun dah gugur daunnya. baju yg dijemur pun bau asap. ujian Allah buat kita semua kan. harap2 sgt jerebu cepat berlalu pergi... mudah2an Allah turunkan hujan.

    take care ye fiza n anak2 juga...

    ReplyDelete
  11. Amin....
    Semoga semuanya kembali seperti sediakala...

    ReplyDelete
  12. insyaallahh sama2 kita berdoa ..
    cuaca memang kering sgt skrg nie huhu

    ReplyDelete
  13. cemana la kalau budak2 opis pun kena cuti ye??habis cuti naik kerja,ha..selambak la kerja terbengkalai..heheh

    ReplyDelete
  14. laki amie pun cuti gak nok. maklumla cekgu sekolah. seronokla dia tu

    ReplyDelete
  15. Mmg merisaukan kalau anak anak kecil pernah ada respiratory history macam Iman kena bronchitis tu...Sama2 kita berdoa semoga jerebu cepat settle...saya pun makin ramai dpt patient sakit tekak batuk..

    ReplyDelete
  16. semoga bencana ini cepat pulih seperti sedia kala..

    ReplyDelete
  17. amin semoga doa kita dimakbulkan, yelah fiza, kita ni tak dapat cuti ke kan ;)

    ReplyDelete
  18. moga jerebu ini berlalu pergi.. kannn.. lemas rasanya nak bernafas.. :)

    ReplyDelete
  19. amin

    semalam tgk berita..ada tmpt wat solat mintk hujan ka
    alhamdulillah.kabul hajat

    ReplyDelete
  20. alhamdulillah dh kurang
    tp klcc msih kabur2 la jga

    ReplyDelete


Baju Muslimah Kanak-kanak

Labels

Instagram

Facebook Page