Tips TAWAN EMOSI ANAK!!!

Thursday, June 06, 2013


 Contoh emosi budak tak stabil...hehehe...Iman Hakimi satu ketika dulu.

Menurut kajian, anak² menjadi agresif adalah disebabkan emosi mereka.

EMOSI? Ya! betul. Walaupon mereka masih kecil tetapi anak² ini mempunyai tahap sensitiviti emosinya adalah tinggi. Oleh itu, kita sebagai ibubapa adalah sangat penting untuk memahamai emosi mereka agar kita dapat menguruskan emosinya dengan cara yang sangat halus. Antara tips yang boleh kita kongsi untuk menguruskan emosi anak² adalah:

  1. Sentiasa senyum dengan anak²
  2. Berikanlah pelukan yang sangat erat kepada mereka
  3. Cium mereka dengan penuh kasih sayang
  4. Luangkan masa yang berkualiti bersama anak²
  5. Bekalkan anak² dengan ilmu kerohanian
Walaupun ia nampak remeh pada kita sebagai ibu bapa, tetapi anak² kita sangat mendahagakan perkara² tersebut.

Info yang sangat berguna ni aku dapat dari FB. Bukan orang dewasa jer ber 'EMOSI', anak² kecil pon tak terkecuali. Sama² lah kita jaga emosi anak². 

Note: Nak tukar duit...nak tukar duit. Money changer mana yang murah erk?



You Might Also Like

18 comments

  1. i like this!
    thanks for sharing kak.
    kdg2 kita terlupa nak kawal emosi kita sendiri pd anak2.
    insaf dibuatnya...

    ReplyDelete
  2. Thanks sharing. Info ni sangat bagus

    ReplyDelete
  3. betul tu...emosi anak2 pun kena jaga juga kan..

    ReplyDelete
  4. Itulah noks....kadang2 pening juga tengo anak2 yang beremois betul ni...

    ReplyDelete
  5. budak² ni jiwa sensetipkan...

    ReplyDelete
  6. Insyaallah..:)

    money changer kat sek 25 shah alam murah.. hehe

    ReplyDelete
  7. kat midvalley ni ade satu money changer... beratur panjang orang! murah agaknya! kak nnt update cite USS i'm coming end of month! hikhikhik!

    ReplyDelete
  8. betoi tu.. anak2 pun tahu beremosi

    ReplyDelete
  9. aah. betul tu. time2 dia dah nak ngamuk tu time tu la kena wat kelakar. nanti tak jadik la ngamuk tu

    ReplyDelete
  10. pernah terbaca emosi anak berkait rapat time ibu pregnant..wallahualam

    ReplyDelete
  11. amboi iman smapi kt lantai tu..danish gini gak..haha..time merajuk

    ReplyDelete
  12. bkn mudahkan lyn emosi anak.lg2 kalu kita pun tgh emo.hehe.

    ReplyDelete
  13. sokong semua tips yg ditulis tu...

    ReplyDelete

Popular Posts

Labels

Blog Archive