BE SAFE!! - Cara Bijak Memaksa Ibu² untuk Ingat ANAK di dalam KERETA!!!

Thursday, July 25, 2013



Thanks LIZ sebab berkongsi info yang sangat berguna ni yang dipetik dari artikel Horrifying Ad Shows What 15 Minutes in a Hot Car Does to Your Toddler. Semoga kejadian ini tak berulang lagi. Seingat aku, ini kes ketiga yang aku pernah baca dan jumpa. Sebelum ni kes seorang bapa yang menghadiri majlis pengkebumian. Terlupa yang dia bawa anak. Kes yang aku pernah jumpa berlaku pada rakan sekerja (lama dah). Ayah dia bawa cucu ni gi sekolah/berniaga *lupa*. Tak perasan yang cucu lagi sorang ni ikut skali. Pengajaran dan peringatan buat kita semua.

BE SAFE TIPS!!!

Back seat: Put something in the back seat whenever you strap a child in, so you have to open the back door, or at least turn around to find that item, when you get out of the car. Your handbag or briefcase, cellphone, or employee badge. 

Every child should be correctly restrained in the back seat. 

Stuffed animal: Keep a brightly colored one in the car seat when your child isn’t there. Then move it from the car seat to the front seat after you strap your child in, to remind you when your baby is in the back seat.

Ask your baby sitter or child-care provider to call you within 10 minutes if your child hasn't arrived on time. 

Focus on driving: Avoid cellphone calls and text-messaging while driving. Every time you park your vehicle -- every single time -- open the back door to make sure no one has been left behind.

Dan ini pula kisah sebenar dari Ibu mangsa. Thanks BRO NASA for the info

Bebanan dan tugas yg ditanggung oleh para guru masa kini sangat berat. Kami ‘yang menurut printah’ ini terlalu memikirkn urusan kerja yg tak pernah surut sehinggakn kekadang keluarga dan rumahtangga terabai. Semalam, seorang rakan kami yang mengajar di smk usj4, Subang Jaya telah kehilangan seorang anak berumur 3 Thn yg lemas di dalam kereta. 

Kisahnya, guru ini menghantar anaknya ke rumah pengasuh. Kebiasaannya, guru ini menghantar kedua2 anaknya yg masing2 berumur 4 dan 3 Thn. tetapi semalam hanya si kakak yang dihantar ke rumah pengasuh manakala si adik masih berada di seat belakang. Guru ini terus pergi ke sek kerana mengajar sesi ptg. Tiba di sek pada kul 11.45 pagi, guru itu tak menyedari anaknya berada di seat belakang. Guru itu mengambil buku di bahagian belakang tetapi langsung tak nampak si anak tadi dan terus MESYUARAT .

Kisah seterusnya aku tak sanggup nak sambung dan baca. Sila ke blog BRO NASA untuk sambungannya. Semoga kita lebih berhati². 

Note: Yeayyyy...esok cuti ☺☺






You Might Also Like

19 komen

  1. sedih dgn apa berlaku.. harap tiada lg benda2 gini berlaku buat kita atau kwn2 semua. amin.

    seronok cuti esok tp kepala berfikir2 utk operasi mengemas rumah.. huhu.. harap kuat la nak buat esok.. :)

    ReplyDelete
  2. Betul
    Moga kita semua berhati hati

    ReplyDelete
  3. Benda2 gini dalam berhati2 kadang2 jadi jugak terutama dalam keadaan kalangkabut atau stress. Terlupa.

    ReplyDelete
  4. semoga ianya menjadi pengajaran buat semua, mana ibu sanggup tinggalkan anak sendirian, ini semua sudah takdirNya

    ReplyDelete
  5. untung la esok cuti..kami kat sini keje

    ReplyDelete
  6. Info begini sangat berguna. Langkah keselamatan

    ReplyDelete
  7. tips yang baik...Al-Fatihah arwah

    ReplyDelete
  8. Terkejar sana-sini sampai terlupa Fiza. Sedihnya... tak dapat kakak banyangkan kekesalan di hati cikgu tu Allah aje yg tahu. Kesiannya..

    Tapi semua tu dah tertulis sebenarnya.

    ReplyDelete
  9. kesian bila dah jadi macam ni..nyesal tak guna dah..bersabarlah baut mereka yang mengalami

    ReplyDelete
  10. Semua org dewasa yg memandu dan naik kenderaan, kena amal tips ni...Malang tak berbau

    ReplyDelete
  11. Hope lepas ni kita lebih beringat...

    ReplyDelete
  12. salam
    Lawatan malam tirana aduka,

    ReplyDelete
  13. BAGUS TIPS NI SEBAB SAYALAH DRIVER ANAK-ANAK SAYA..

    ReplyDelete
  14. ramai sekali yg terkesan dgn kejadian ni kan. mudah2an kita semua lebih berjaga2. malang tak berbau... tak de siapa pun dlm dunia ni yg nak anaknya menemui ajal dlm keadaan yg tak terduga macam tu.

    ReplyDelete
  15. doa slalu mudahan kita jauh dr sifat lupa yg memudaratkan

    takziah buat keluarga mangsa.moga tabah hadapi ujian allah.

    ReplyDelete
  16. mana ada ibu yang tak sayang anak kan. betul la kadang bila dalam fikiran terlalu byk nak difikir tunggang langgang jadinya hari kita. hurm moga kita sama2 beringat. amin

    ReplyDelete


Baju Muslimah Kanak-kanak

Labels

Instagram

Facebook Page