Kecuaian yang Membahayakan...

Thursday, July 18, 2013



Ni gara² pelupa tak habis² lagi ni. Kekacang, kismis dah banyak makan. Tapi penyakit lupa masih tak surut². Kisah semalam. Aku LUPA TUTUP SUIS IRON. Sampai ke malam iron tu panas ko. Nasib kedudukan dia menegak macam dalam gambar tu. Kalau tak...mau terbakar iron board tu.

Si dia yang perasan malam semalam sebab nak charge ipad. Mulalah perli 'Siapa tak tutup iron ni'. Kelam kabut masuk bilik. Buat² muka tak bersalah. Confident jer kata dah tutup iron tu. Pastu si dia soh pegang. Tapi tak der lah aku pegang. Cuma dekatkan tangan dekat iron tu. Memang terasa bahangnya. 

Pada firasat aku, macam dah tutup iron tu. Rupa²nya tak tutup. Inilah masalah aku kekadang. Bila penyakit was² datang, kalau dah kunci pintu boleh masuk umah balik nak check suis dah tutup ker belum. Pada hal dah tutup. Kalau belum tutup tu kira bernasib baik lah sebab aku masuk umah balik kan ☺☺. Tapi semalam tak bernasib baik sebab aku confident yang suis iron tu dah tutup.

Haishhhhh...banyak lah bil api macam ni. Dari pagi sampai malam ko suis tu beroperasi. Ni dah 2nd time aku lupa tutup suis. Masa 1st time dulu si dia tak tau. Kalau dia tau ini kali kedua....menadah telinga lah jawabnya...ahaks...Lepas ni kena make sure betul² suis dah tutup.

Note: Dah 2 hari berturut² sahur air + ESP dengan roti jer. Asal aku terjaga, Qhalif mengempeng. Lama plak tu. Sabar jer lah. 





You Might Also Like

28 comments

  1. Akak pun ada penyakit lupa.. suka lupa tutup suis water heater..

    ReplyDelete
  2. parah ni .. banyak makan semut kot hihihihihihi...

    tp samalah kt pun .. mmg sejak akhir² ni mudah noo lah lupanya..

    ReplyDelete
  3. Bahaya tu
    Moga pasni dpt beringat lagi la kan
    Malang tak berbau
    Huhu

    ReplyDelete
  4. ye lah dikk
    sama macam akk
    berkotak2 dah kismis habis huhuh

    selalu lupa
    streka skrg da kurang guna sbb anak2 boleh gosok baju sendiri .. skrg yg selalu lupa adalah tutup kipas bilik huhuh

    ReplyDelete
  5. ni kes sama ngan enasbeen...pon sama gak..

    ReplyDelete
  6. hishh bahaya tu Fiza.. tapi betul lah kan. apa sebenarnya faktor kita jd gitu eh?? hahaha
    Zaza pun kdg2 mcm tu jg. lupa sokmo. lenkali kita kena sentiasa alert ;)

    psstt.. Cheezy tu klau delivery ke bangi kena order 6pcs keatas yer Fiza.. ;)

    ReplyDelete
  7. kalau suami akak memang bebel tak henti2ler... ada ayat baca untuk was-wasni... tapi tak hengatler pulak...

    ReplyDelete
  8. akk..
    cm same jew situasi kita..
    cme acik x kawen ag..
    same la ri tu acik pun lupe ttup plug iron.. naseb letak menegak cm tu.. tghari balik rest bwu perasan.. tu pn sbb die bunyi sbb terlampau panas.. adeh...
    mase kt umah akk ri tu pun telupa gak..letak atas besi board iron tu..
    naseb anak2 x maen..law x..x taw la ape jd..

    ReplyDelete
  9. alahai kak..bahaya nie. kena lebih berhati2..

    ReplyDelete
  10. Ish....org kate kan...kite ni jadi pelupa sbb masa bersalinkan anak, ade urat2 ingatan tu dah terputus. Amek ms nak pulih tau.

    ReplyDelete
  11. kita lak selalu lupa tutup kipas... hahaha

    ReplyDelete
  12. saya selalu ingatkan anak2 juga.. sebab saya pun selalu terlupa.. untuk sure kan yg iron dah tutup.. didikkan diri selalu untuk tarik power supply nya setiap kali guna.. so sampai hari ni anak2 akan buat cara tu.. lepas iron tarik plug dia.. bila kita tarik means benda tu sure dah tutup punya.. didik benda tu sampai jadi habit..

    ReplyDelete
  13. Huhu.. Bahaya2.. Mieza baru2 ni pernah sekali lupa switch off iron.. Siap tinggal semalaman pulak tu.. Balik2 nasib tergerak nak gi tengok bilik iron.. Dah berubah kaler dah badan si iron kepanasan.. Huhu.. Nasib tak terbakar rumah.. Incit asben tak tau tu. Kalau dia tau menjawabler tadah telinga dengar ceramah.. Huhuhu~

    ReplyDelete
  14. nasib baik sgt iron tu tegak gitu fiza. kalau tak mmg hangus juga iron board tu.

    dulu kan masa izan anak sorg... kes tak tutup api masa masak air. mujur sangat tak kering air dlm cerek. tu pun dah kena bebel kaw2 dgn en suami...

    ReplyDelete
  15. bahaya la weh. tp sama je kitaaa,...selalu lupa tutup suis..muhahaha...mujur ko letak berdiri cenggitu kan..harapnya pasni ko x lupa dah.pas iron je terus tutup.

    ReplyDelete
  16. Lama tu dari pagi hingga ke malam....aku pun sama nok, pernah lupa tutup iron tapi sekejap jaklah. tapi hubby punya bebelan punyalah panjang....huhu

    ReplyDelete
  17. Bahaya tu kalau luper nak tutup suis

    ReplyDelete
  18. hehe.selalu kalo i yg buat salah, mesti terkulat2.
    tapi kalo dia yg buat salah...potpetpotpet. :P

    ReplyDelete
  19. Dari pagi sampai ke malam? Errkkkk....get ready tgk bil TNB next month...hahaha

    ReplyDelete
  20. Akk ada beli jugak esp tu tp x lalu la pulak. Kwn yg tolong habiskan.

    Akk dah folo fiza tau. Jom singgah blog akk.

    ReplyDelete
  21. Kalau dah salah memang kena tadah telingalah Fiza...

    Kena biasakan siap guna cabut plug.

    ReplyDelete
  22. sungguh bahaya! takut terbakar ke apa ke tau fiza...
    aida pernah jadi gak. pas kena bebel dgn asben, alhamdullillah tak jadi lagi dah...

    ReplyDelete
  23. samalah fiza

    asal kuar umah kete da gerak..mula tfikir iron or pintu peti es.firasat kata ya...tp was2 lg.aish

    hati2 k fiza next time

    ReplyDelete
  24. hari pertama sahur saya pernah lupa tutup periuk nasi...bangun sahur tgk dapur masih menyala...hehehe

    ReplyDelete
  25. bahaya gak ni... nsb xda anak2 yg nak g pegang

    ReplyDelete

Popular Posts

Labels

Blog Archive