Projek KUIH RAYA 2013!!!

Wednesday, August 28, 2013


Perghhhh...currrrlast tajuk ko kan jemah. Macam banyak sangat buat kuih raya...hahaha...Orang dah habis citer pasal raya. Aku baru nak citer pasa kuih raya. Tak kira, nak citer gak sebab berjaya buat kuih raya tahun ni. Antara kuih raya yang sempat dibuat:

Cork flake Madu

  
Biskut Arab

Popia Nestum

Rajin tak? Rajin kan. Ini lah dia. Memang dah niat nak buat kuih raya. Maklumlah, kuih raya pon dah naik harga. Jadinya kita buat lah sikit. Beli pon 2 jenis. Kerepek plak sejenis. Puas hati dapat buat kuih sendiri. Berhempas pulas aku bersengkak mata buat kuih, Ada anak kecik kan. Anak bangun nak nenen, stop lah kejap. Pastu sambung balik. Biskut corn flake madu tu dapat 4 bekas. Modal berapa hinggit jer. Biskut arab dapat 3 bekas. Popia Nestum plak dapat 2 bekas. Tinggal sparuh tu sebab dah kena bedal. Dapat lah bagi mak dan mak mertua kuih raya tu.  

1st time buat popia nestum. Senang jer membuatnya. Tapi yang hazabnya bila nak menggulung dan nak lekat. Ada yang melekat. Ada yang tak berapa nak lekat. Tu yang bila goreng gulungan tu terbuka. Stress juga haku...jadi ker tak jadi ni...Tapi bila dah lama² menggentel, menjadi juga akhirnya. Next time bley buat lagi. Ada yang nak tempah ker...hahaha...

Note: Meh datang umah kalau nak rasa kuih raya saya. Ada lagi ☺☺



You Might Also Like

17 comments

  1. Jimat byk buat sendiriplus boleh guna bahan2 elok

    ReplyDelete
  2. kuih raya memang mahal skrg buat yg simple sudah .. janji makan habiskan .. yg penting sedapp..... raya haji ni nak buat cornflaks coklat pulak.. raya tu hari x sempat.

    ReplyDelete
  3. mmg rajin & terbaiklah.. done nuffnag yer

    ReplyDelete
  4. tu la..popia tu sedap tapi nak abis sepeket fuhhh sakit pinggang..makan kejap jerk dah licin..hihi

    ReplyDelete
  5. BAGUSNYA.. SEKARANG NI ZAMAN KUIH 'TUNJUK' JE.. HEHEHE

    ReplyDelete
  6. rajinnya lahai Fiza..
    ok lah tu kann daripada pi beli kat market kadang2 terbeli yang tak sedap sure frust huhu

    ReplyDelete
  7. Gigih buat kuih raya sendiri.. Mieza kengkunun nak buat sendiri jugak.. Last2 apa pun takde.. Hahaha!
    ZON PERMAISURI CHOMEL

    ReplyDelete
  8. nsb lah umah jauh, kalau dkt nk g gak.. hihii

    ReplyDelete
  9. gitu rupanyer... baguihler ada kerajinan .. bukan cam akak ko ni langsung takder air tangan...

    ReplyDelete
  10. tahniah..tahun depan leh smbung projek mega kuih raya lagi..hehe

    ReplyDelete
  11. Menang rajin tu Fiza....dahlah kerja buat kuih lagi hehe.... biskut Arab tu biskut sujikan Fiza...

    ReplyDelete
  12. rajin fiza..
    saya langsung tak buat...haha..kutip dari rumah mak2 =p

    next year kot...ngandung ni maleh lebih...

    ReplyDelete

Popular Posts

Labels

Blog Archive