Bateri Kereta Kong!!!

Friday, November 08, 2013



Tu lah, tau bawa kereta dan tau isi minyak kereta jer kan. Benda lain suma tak tau. Bila dah jadi macam ni, baru nak amik tahu...hehehe...Ni gara² bateri kereta kong Jumaat aritu. Terpaksa menolak keta ko. Gagah tak aku. Boleh tolak keta tu. SUPERMOM kan. Tipu jer. Tolak beramai² dan yang menolaknya semuanya WANITA. Haaa...silalah bayangakan macam mana wanita² ayu menolak keta dengan berbaju kurung. Haippp...gelak lah tu.

Sebelum ni memang dah rasa macam susah nak start enjin. Tapi buat don't know jer lah kan. Sekali masa jumaat aritu, elok jer amik anak². Nak gerak ballik umah lah ni. Kereta tak boleh start. Bila start jer kluar menatang merah lambang bateri tu. Banyak kali start...pon tak boleh. Nasib owner taska, kak sya and the gang ada lagi. Dia cakap bateri kong ni. Nasib lah bateri kong kat depan nursery. Buatnya kong kat tengah jalan? Mau nangis dibuatnya.

Keta plak makan jalan sket. Terpaksalah menolak menggunakan kuasa ultraman wanita. Ringan jer keta proton tu ko rupanya. Aku kawal steering, yang lain tukang tolak. Nak gelak pon ada. Nasib masa tu maghrib. Hari dah gelap dan orang suma dah berkurung dalam umah. Owner taska tolong hantar balik. Mekasih kak sya. 

Kereta parking kat nursery. Malam tu hubby datang bawak bateri baru. Sekali...boleh plak start enjin. Main² plak ko yer keta. Tapi memang dah kena tukar bateri pon. Itu dia dah bagi warning gamaknya. Dah 4 tahun usia bateri tu. 

Note: Banyak benda pasal kena nak kena amik tahu. 



You Might Also Like

72 comments

  1. hehehee...supermom semua serba boleh kan :)

    ReplyDelete
  2. akak n kwn² akak mmg gagah.. hehehe..




    sy xduk bangi dh kak.. pas kawen tu duk dengkil.. nt akak free, jenjalan la ke umah sy.. xjauh kann..

    ReplyDelete
    Replies
    1. See the leg lah...hehehe...

      Owh..dok dengkil yer. Tak jauh rasanya.

      Delete
  3. alahai.. sama la saya pun tak reti jugak bab2 enjin ni.. sampai nak letak air wiper pun tak tau.. yang tau drive n isi minyak.. yang lain semua mr hubby yang buat.. hohohoh

    ReplyDelete
  4. hehe keciannya.. nasib baik wanita2 gagah ada tolong menolak yer Fiza..
    Eh.. 4 tahun guna batt?? lama tu.. selalu mana2 batt kereta boleh tahan 2 tahun je.. tp utk batt cell lah..kalau batt air tu boleh tambah2 air :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sian kan. Tak tau pon jangka hayat bateri ☺

      Delete
  5. Wajib amikntahu... Biasa klu dh ssh start tu dia dh bg hint suruh sedia spare tuh..

    ReplyDelete
  6. kadang2 kita perempuan nie memang tau bawak jer,bila dah jadi macam nie time tu la menggelabah kan fiza...hehehe

    ReplyDelete
  7. HAHAH terkena den juga, nanie pun kalau bab kereta pun tak tahu.. adoiiyaiiiii..

    ReplyDelete
  8. Aku kan noks paling alert tang bateri sbb dah 2 kali pernah kena x boleh start enjin sbb bateri kong....nasib baik aku kena pun depan taska...huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehehe...senasib kita. Tapi aku baru 1st time kena. So ...klo keta malu2 nak start tu, dah tau lah bateri nak kong ☺☺

      Delete
  9. saya setiap kali bateri mati mesti dkt rumah.. tp mmg usia bateri macam tuu... lepas 3-4 taun kene tukar... kadang2 dalam 2 taun pon boleh kong... heheheh.......

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nasib masih kat umah. Kira jangka hayat bateri ni lama juga yer. Dah 4 tahun masih bertahan.

      Delete
  10. SAYA PERNAH KENA KAT PARKING KLCC.. WAKTU HUJAN LEBAT PULAK TU.. ADUHAI..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ADooiiii...apa kesudahannya? Kat KLCC plak tu.

      Delete
  11. Ala lebih kurang kakak jugalah Fiza. Mana kakak tahu hal itu semua. Isi minyak, drive itu ajelah kakak tahu.

    Kakak bayangkan mak-mak berbaju kurung tolak kereta hihi...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha...lawak tau kak berbaju kurung sambil menolak kereta.

      Delete
  12. nasib baik sgt bateri kong kat nurseri ye fiza. kalau tak mmg nangis tak berlagu juga kan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang nangis dulu lah izan klo kong kat tgh jalan.

      Delete
  13. Wah..mmg superwoman ni..hehe..tu la..jgn ckp pompuan x kuat tau lelaki2 sekalian.hehe.

    ReplyDelete
  14. sabar je kan, ni pkr yg saya risau kalau keta rosak time hasben takde.. selama ni cuma tau drive isi minyak yg lain zero ayyoo risau ~

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ramai juga perempuan yg tak tau bab keta ni kan sis.

      Delete
  15. saya pon bru tukar bateri minggu lepas..
    abis fulus kuar...

    ReplyDelete
  16. Sy pnh kena ms nak blk keje. Mg dah terpk2 pun, bateri tu dah smpi ms nak kong. Last2, betul kong. Nsb bek opis dkt dgn workshop. Kebetulan pulak, parking dkt sgt dgn workshop. Aduhai....lega....

    ReplyDelete
  17. hehehe samalah kita tp KA dulu2 en hubby selalu g outstation, pelan2 KA belajar semua sendiri , skang ni en hubby ada jd malas balik lah !

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kira akk dah tau lah bab2 keta ni yer.

      Delete
  18. at least ko dah tau serba sikit skang kan...

    take care nok...have a great weekend!!

    ReplyDelete
  19. 4 tahun usia betri, lama tu. Saya mmg banyak pengalaman kalo bab2 keta takleh start ni. Keta kenari den ni mmg buruk dah. Heheh.

    ReplyDelete
    Replies
    1. 1st time kena lyd. Usia bateri pon tak tahu tahan berapa lama.

      Delete
  20. kalau bateri basah memang kena check selalu...huhu

    kalau dah 'kong' kena tukar la jawabnye..huhu

    ReplyDelete
  21. Ok la jugak sekurang2nya tau bawak kete.. Mieza haram tak tau.. Tau merempit jer.. Kohkohkoh! Pssst! Nak bgtau ni, link blog Mieza dah tukar baru tau.. So, link http://pape-jer.blogspot.com tu dah takleh guna.. Ni link baru --> Mieza Suri Shaklee
    Marilah singgah balik.. Huhu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ok lah tu mieza. Best apa merempit ☺☺

      Delete
  22. Lama dah tu 4 tahun.. ada keta yg guna bateri setahun pun dah kong.. untunglah.. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Owh...Setahun pon dah kong yer. Baru tau.

      Delete
  23. amboihh lama benor tu fiza, bateri kering tu biasanya 2 tahun dh kene berganti hihi

    ReplyDelete
  24. akak pun reti bawak keta jer..yg lain2 mmng tak tahu...
    opsssss..akak boleh bayangkan macam mana wanita2 ayu tolak keta ngan baju kurung..hehe..

    ReplyDelete
  25. Kekadang kita kena amek tahu jugak kan pasal kereta ni. berguna tu :)

    ReplyDelete
  26. kira nasib mgm baik lah tu 4 tahun dgn bateri tu..sama mcm kitorg gak..4tahun dkt baru tukar baru..abg ipar pakai honda tksmpi 2tahun bateri dh kong..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu lah fiza. Tak tau pon jangka hayat bateri. ADa yg tahan lama & ada yg sekejap jer yer.

      Delete
  27. oh..tetibe teringat kat bateri keta saya

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haaaa...cepat check. Nnt kena tolak plak keta tu.

      Delete
  28. hahaha..sme la dgn sy kak..tau bwk keta je..kalo keta problem sy kol incik hubby..hahaha

    ReplyDelete
  29. Sama ngan kereta myvi saya... sabtu batery kong..dah ar paking depan umah org sbb taknak block kereta asben nak kuar ptg tu...tp seb baik gak ar..kalau tak acaner nak kan kereta sben tak tau ar...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehehe...nasib depan umah org jer. Klo tgh jalan? Nangis.

      Delete
  30. Fiza samalah kita... bab lain fail.. hehehe

    ReplyDelete
  31. ha'ah org kata petanda bateri nak kong bila ssh nak start gegege.. pernah kene sekali mujurlah kat kg.. klu tgh berjalan haru..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu lah masya. Dah tau. Lpas ni klo susah nak start maknanya bateri nak kong.

      Delete
  32. haha..kita pun selalu kena macam ni masa pakai kancil dulu kak. bateri slalu prob. kadang2 tu bila dah tukar bateri baru pun. relay plak yang prob. tapi yang bestnya kita bleh tau macam2 pasal kete.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bagus juga kan. At least kita dah tau serba sedikit pasal keta ☺

      Delete
  33. wah..kuatnye tolak kereta ramai2..hehe
    bila dh jd mcm ni kena amik tahu la pasal kereta. huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kuat kan. Kuasa wanita.

      Betul tu. Kena amik tau.

      Delete
  34. tau tak pa kak.sib baik time magrib
    kalau time tgh jem.
    ada kuada otomen ke kak.hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahahaha...Lagi tambah jammed dibuatnya. Otomen pon x dpt nak tolong. Nasib kong depan nursery jer.

      Delete

Popular Posts

Labels

Blog Archive