Chicken Pox!!!

Monday, November 11, 2013



Anak soleh ku Iman Hakimi diserang Chicken Pox. Malam khamis tu nampak binti2. Ingatkan gatal2 biasa sebab anak2 kat umah ni kulit sensitive. Sekali pagi jumaat tu naik biji2 berair. Sah...chicken pox ni. Terpaksalah EL. Tapi pagi tu bawa gi office juga sebab nak settle kan kerja. Kimi aku letak kat surau.


Masuk hari ni dah 4 hari Chicken Pox menyerang. Mulut pon ada ulcer. Pagi ahad tu nangis2 sebab mulut sakit. Sian sangat. Terpaksalah aku and hubby bergilir2 cuti ni. 1st time handle anak yang kena chicken pox ni. Risau sangat takut berjangkit kat adik2 dia ni. Kurantin dalam bilik, lama mana lah tahannya. Bosan dok dalam bilik katanya.


Ni dah nampak Chicken Pox tu dah nak kering. Aku mandikan dengan BASIC H SHAKLEE. Baguslah, tak der nampak kimi tergaru2. Kat umah ni pon tak menggoreng pon. Orang kata tak boleh menggoreng kalau anak kena chicken pox. Betul ker? Gian dah nak menggoreng ni...hehehe...


Buat anakku Iman Hakimi, semoga cepat sembuh. Makan pon kena pantang tau. Tahan sket gatal tu. Buat masa ni kena dok umah jer tau. Tak boleh gi jalan2.


Note: Harap2 tak jangkit kat diri sendiri juga.

posted from Bloggeroid

You Might Also Like

33 comments

  1. Sian kimi kan.....moga dia cepat sembuh... :-)

    ReplyDelete
  2. selalunya bila dah kering baru berjangkit..time tu la nak kena jaga betul2..
    anak zee hari tu pon sama..dah kering antar baby sitter, abis anak2 bs tu plak kena..

    ReplyDelete
  3. cepat sihat ye abam...cian ibu kamoo,

    ReplyDelete
  4. alahai..kesian dia. get well soon ya

    ReplyDelete
  5. alahai..siannya dia..moga cepat sembuh ye..

    ReplyDelete
  6. Tang gatal tu yg tak tahan tu kan....hurrmmm semoga cepat sembuh yer kimi.. :)

    ReplyDelete
  7. Ari tu ada vaksinkan dia tak dgn MMR? Saje nak tau MMR tu prevent chicken pox berapa lama dari suntikan MMR?

    ReplyDelete
  8. Memanglah tak selesa dan sakit kalau sampai ulser dalam mulut. Kesiannya Fiza. Memang takutnya jangkit pada yg lain. Cepat sembuh ye sayang... auntie doakan dari jauh..

    ReplyDelete
  9. moga cepat sembuh.. biar tumbuh ms kecik kak, nt parut xbyk..

    ReplyDelete
  10. ala siannyer,.. moga cepat sembuh yer !

    ReplyDelete
  11. DAH MUSIM NI.. STAFF SAYA PON KENA..

    ReplyDelete
  12. sian nyerr kimi...smenjak skolh ni kurus dh dia..

    ReplyDelete
  13. semoga hakimi segera sembuh, ada potensi nak berjangkit tu fiza, anak2 pun dah kene serentak last year, mmg abis cuti masa tu, bygkan 2 minggu sorg kan huhu

    ReplyDelete
  14. moga cepat sembuh... camne harini. makin okay dah kot kan.

    ReplyDelete
  15. In Shaa Allah, biasa orang yang jaga tu tak kena jangkit.. tapi orang yang mengelak2 tu yang selalu kena.. Ingat lagi time Mieza kena masa form 2 kalau tak silap dulu.. Memang kakak jaga betul. Masa tu duk ngan kakak.. Dari anak2 dia kena sorang2 dia jaga, sampai la kena kat Mieza pun dia jaga.. Sapu ngan air batu kiwi semua pun di yang sapu.. Alhamdulillah, dia langsung tak kena jangkit.. Sihat walafiat jer.. =)
    Mieza Suri Shaklee

    ReplyDelete
  16. Salam K.Fiza..

    sian iman.semoga cpt sembuh sayang..
    hmm..psl menggoreng tu taksure plak cma.. kena tnya pd yg pakar..

    ReplyDelete
  17. iman dh besar dh cerdik..kata xblh msti tk bt kan..darwsiy dlu kena time 1tahun..hbis digarunya..smpi la ada parut lubang kt pipi..hmmm

    ReplyDelete
  18. owhh tipsnya tak blh mengorengnya kurangkan gatal.. baru tahu ni.. amir tak pernah lg kene

    ReplyDelete
  19. aah kak. menggoreng tak boleh. makan makanan berminyak pun tak digalakkan kan. haishh. sian iman. semoga cepat sembuh dik.

    ReplyDelete
  20. cepat sembuh kimi...

    mmg risau kalau anak2 yg sakit kan...

    ReplyDelete
  21. kalau kita pernah kena, orang kata tak akan kena dah..betul ke ey
    moga cepat sembuh k..insha Allah

    ReplyDelete
  22. ala kesiannya.. harap2 cepat sembuh ya. nasib baik dulu tak teruk sgt. jgn ada parut2 ciken pox suda :)

    ReplyDelete
  23. kesian kimi... syafakallah kimi...

    ReplyDelete
  24. org tua tua selalu ckp mcm tu
    myb sbb dia berair.takut yg kena tu sakit la kot.mcm kayap la jugak

    akak tak pernah cp lg ke?

    ReplyDelete
  25. Dear all,

    Alhamduliilah. Kimi dah sihat. Terima kasih atas doa semua.

    ReplyDelete

Popular Posts

Labels

Blog Archive