Chickenpox | Doctor salah bagi UBAT!!!

Thursday, November 14, 2013



Dah habis pon ubat antibiotic ni

Bila 1st time handle anak yang kena Chickepox kan. Ini lah jadinya. Dalam entry Chickenpox, DaddyZZZ ada tanya sama ada dah bagi ubat Anti Viral tak? Aku pon blur sama ada ubat Anti Viral tu jenis injection atau jenis makan? Terus PM Dr. Khairul Faizie @ DaddyZZZ kat FB. Nak kan confirmation. Sebab doctor yang aku gi tu dia bagi ubat Antibiotics dengan cream sapu jer.

Then Dr reply yang sepatutnya tak perlu Antibiotic sebab Chickenpox caused by Virus, bukan bacteria. Alahaiiiii...apsal lah doctor kat klinik tu bagi antibiotic. Nak tau tak, dr tu dah tua tau. Dah macam nenek². Bekas bidan. Aku panggil dr nenek. Takkan dr nenek ni tak tau kot?

Malam smalam trus gi Klinik Pakar Kulit Premier. Doctor soal siasat jap. Tanya klinik tu bagi ubat apa. Aku pon citer lah. Dan dr tu cakap benda yang sama macam DaddyZZZ cakap. Dapatlah ubat Anti Viral dan calamine lotion selepas 6 hari kena Chickenpox.

Thank you so much DaddyZZZ for the information. Untung juga ada kawan blogger yang berstatus Doctor ni kan ☺☺

Note: Nasib lah cuti ada lagi ni. Nak amik MC nanti effect kat KPI.
posted from Bloggeroid


You Might Also Like

32 comments

  1. ehh biar betik Fiza???
    abes tak kena apa2 infection ke???

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul nok. Ko tgk botol ubat tu. Habis dah antibiotic.

      Alhamdulillah tak der infection apa2.

      Delete
  2. Salah bagi ubat?! Boleh saman doktor nih.. Pastu gi jumpa doktor tu bali ke apa? Huhu..
    Mieza Suri Shaklee

    ReplyDelete
  3. Astaghfirullah....sy plg tkot bab yg ni. Moga dijauhkan. Mgkn chicken pox tu akan baik dgn sendiri and try relieve dgn natural remedies je.

    =(

    ReplyDelete
  4. Replies
    1. Hehehe...sebenarnya, klo kena chickenpox, tak perlu makan antibiotic sebab CP bukan bacteria, tapi virus. Jadinya kena makan ubat anti viral instead of antibiotic. Tapi dr yg saya gi ni dia bagi ubat antibiotic.

      Delete
  5. Boleh pulak mcm tue?? alahai nenek...nenek..

    ReplyDelete
  6. ler..mujur DZ ada bagitau kan..kesian anak kita tu..dia yg menanggungnya..

    ReplyDelete
  7. Tu la pasal...Masa awak kata " doc tu bagi antibiotic"...saya pun pelik...
    Dah OK tak ciken pox anak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nampak dah kering. Tapi kat celah jari kaki tu masih berair sket sebab besar. Ibu chickenpox kot ☺☺

      Delete
  8. ishh ade plak tersalah bg ubat..bahaya betul.nasib peka ;)

    ReplyDelete
  9. si akob ngan syawal CP dolu pon dapat calamine je...

    ReplyDelete
  10. Itulah untungnya ada ramai kwn blogger,boleh bantu membantu,harap anak cepat sembuh.

    ReplyDelete
  11. alahai sabo je la dgn doktor nenek tu...grrrrrr!!!

    ReplyDelete
  12. gegegege .. salah ubat.. ishlah.. hai .. mujurlah xde kesan sambingan huhuhu ... skrg dah ok belum anak??

    ReplyDelete
  13. SAYA PON ADA RAKAN BLOGGER SEORANG DOKTOR.. :)

    ReplyDelete
  14. itulah..mujurlah ade kwn blog bgelar doc.. kan byk benefit mlalui blog ni kan..
    mcm mana la doc tu leh silap bg ubat

    ReplyDelete
  15. Alhamdulillah ada kawan Dr yang budiman..
    insha Allah, Tuhan akan mudahkan urusannya nanti..
    moga anak fiza cepat sembuh, tc yea

    ReplyDelete
  16. adehhhh...boleh plak salah bagi ubat dr tuh..apa pun tak boleh...

    ReplyDelete
  17. sabo jelah dr nenek tu...dah lame kot jadi doktor..xkan xtau ubat pe nak bagi lagi

    ReplyDelete
  18. Mujur juga ada kawan blog yg doktor kan Fiza...
    Inilah untungnya.
    Harap beransur sembuhlah ye..

    ReplyDelete
  19. syukurlah dpt advice dari doc blogger, semoga anak fiza segera sihat dr cp

    ReplyDelete
  20. Patutnya doctor nenek tu retiree, rehat2 kat rumah....tak ke menyusahkan orang bg ubat yang salah...nasib baik tak apa2...
    Nasib baik Doctor blogger ada...hehe

    ReplyDelete
  21. ya Allah... biar betul doctor tu!! adus... sabar je la... mujur ada dr daddy ziyyad bgtau!!

    ReplyDelete
  22. seb baik ada kawan2 yg prihatin camni kan !

    ReplyDelete
  23. Tulahkan Fiza untungnya ramai kawan ni hehe...ada jugak kebaikkannya....

    ReplyDelete
  24. saya esok nk g klinik gak... ntah nape dgn aqilah ni.. dmam campak kot

    ReplyDelete
  25. OMG anak saya pun kena chicken pox. Saya mintak opinion dr2 di alam maya gak hihiuihi alhamdulillah dh ok. Plus mandi air daun semambu. Tido beralaskan daun semambu.

    ReplyDelete
  26. Actually, kes ni bukan doktor nenek tu tak tahu. Kadang2 penambahan ubat yg tdk perlu untuk meningkatkan kos rawatan. Doktor pun bisnes juga ;)

    ReplyDelete

Popular Posts

Labels

Blog Archive