20 Bulan | 1 Tahun 8 Bulan

Thursday, December 12, 2013



How time flies. Kejap jer dah 20 bulan budak tecik ni. Rindunya dengan bau baby. Kan best kalau baby ni tak besar². Macam tu jer saiznya...hahahaha...Macam nak baby lagi jer...muahahaha...

Alhamdulillah. Perkembangan Iman Qhalif yang soleh lagi bijak sama juga macam kanak² lain yang seusia dengan nya. Makin banyak akal. Yang paling tak tahan. Tak nak orang pegang masa berjalan. Kita ni punyalah risau kan. Antara lain:


Pandai menulis dah. Siap buat body art lagi. Kalau menulis pon guna bahasa sendiri lah. Sendirik tulis sendiri faham khennn.

 

Nak makan dan minum sendiri. Tak nak ibu dia suap dah. Kalau tak memang dia tak nak makan. Dah dapat makan, pandai plak tu cakap 'eemmmm...dap...dap' sambil angguk² kepala. Layannnn..


Pandai merajuk. Yang tak tahan siap guling² atas lantai ko. Kalau kat mall buat guling² macam  ni memang nak kena lempang dik...hehehe...tipu jer. Takkan lah ibu nak lempang anak kan. 


Pandai dah main ipad. Siap berebut dengan kakak dan abang lagi. Cute jer tengok jari jemari cute dia tu dok selak² screen ipad. Tapi skang memang nak kena sorok ipad ni. Sekali sekala boleh lah main.


Breastfeeding is the best. Alhamdulillah...masih mendapat khasiat susu ibu. Skang ni kalau menyusu memang macam² gaya bebas dibuatnya. Menyusu sambil berdiri, meniarap ala² superman...ikut suka hati dialah nak buat gaya macam mana. Ibu dia ni lah yang tak tahan kan sebab kekadang sampai tertarik nipp tu dibuatnya....aauucchhh...Nak tergelak nengok gaya ISA (Ikut Suka Aku) si Qhalif yang soleh ni.

Antara development lain. Dah ada beberapa perkataan yang qhalif boleh sebut. Takkan aku nak letakkan semua perkataan tu kot. Over plak nanti khennn. Antara nya sebutan ALLAH. Abah tu sudah semestinya lah kan. Ibu ntah bila nak sebut. Ada terbaca kat FB. KITA NI SIBUK AJAR ANAK SEBUT PERKATAAN IBU/ABAH DULU. SEPATUTNYA KITA AJAR ANAK SEBUT PERKATAAN ALLAH DULU INSTEAD OF IBU/ABAH. Sentap aku sebab kena ngan batang hidung sendiri kan. Ibu²...sila ajar anak² sebut perkataan ALLAH dan kalimah² dulu yer.

Jangan tak tau, Qhalif dah pandai baca doa makan. Tapi kan...setakat tadah tangan dan amin kan jer lah...hehehe...ok lah tu kan ☺☺

Note: Breastfeeding journey. Ada 4 bulan lagi untuk lengkap 2 tahun...yeehhaaaaa...



You Might Also Like

41 comments

  1. Sweetnyer..sy sula lak time bb dh dpt bjln ni..tkedek2 n sweet jer..bb pon suka gakkk..:)

    Alhamdulillah fiza fully bf kan bb..sy aim fr 6mo first n now mcm ebm pon x da ni..but insyaallah yakin boleh..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah Gie. Harap Gie pon berjaya BF najlaa sampai 2 tahun,

      Delete
  2. kejap je qhalif dah besarkan..

    ReplyDelete
  3. arissa lagi 3 bulan..pasni yahooo...hehehe..nak berenti kan dia sikit2 sebab nak cuba bagi dia adik jugak..muhahaha...fiza pe lagi up la lagi sorang. fiza kan ke muda lagi. kitorang ni dah matang (haha..tanak jugak kata diri tua..)..dah la korg dah 3..huk huk huk

    ReplyDelete
    Replies
    1. Amboiii...bagi arissa adik cepat2. Boleh masuk kelab ibu 3 anak. Kita pon dah matang juga amie. Tunggu qhalif besar sket baru bagi adik.

      Delete
  4. sooooo sweet..memang sebolehnya suka tengok anak masa baby dulu.tapi itulah,sebenarnya bila dia semakin membesar,lagi terhibur dgn gelagatnya.

    ReplyDelete
  5. Besar dah Qhaliff Iman.. Mieza teringin snagat nak ada baby sendiri.. Nak rasa sendiri pengalaman bf baby, mandikan, tdokan, & macam2lah.. Seronoknya ada baby..
    http://miezashaklee.blogspot.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. In shaa allah. Ada rezeki utk mieza nanti. Usaha tangga kejayaan.

      Delete
  6. terbaik la....qhaliff terrer tu dah pandai baca doa makan

    ReplyDelete
  7. jap je dah besar kan. nanti rindu dgn gelagatnya time kecik tu..

    ReplyDelete
  8. betol tu fiza. bila anak dah besar rasa cam kejap jer kan. memang rindu la gan bau baby kan. masa kecik2 senang la nk jaga tp dah pandai berjalan x larat nak kawal la..hihi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu sis. Dah dapat kaki ni memang susah nak control.

      Delete
  9. Salam, elok le dia membesar..kalau tecik je kang terencat lah..nauzubillah.memang suka tangan dan jari anak-anak kecil..che mid pun suka belek-belek jari Deeja..cumil..

    ReplyDelete
  10. Ohhh..terkena batang hidung saya juga..hahahaha..
    Nak bau baby lagi? Try preggy lagi :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alaaaa...nak oasang badan dulu lah,,,hahaha...

      Tunggu qhalif beso sket.

      Delete
  11. OOO... YE KE KENA AJAR PANGGIL NAMA ALLAH DULU? ANAK SAYA YANG KECIL BARU PANDAI SEBUT AYAH.. KALAU TAK DIA PANGGIL MAMA JE..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehehe...anak saya tak pandai lagi sebut 'ibu'...'abu' dipanggilnya adalah.

      Delete
  12. Merajuk guling2 tu tak tahan..hehe..mesti comel...
    sentap jugak kan/.. Ajarlah dulu perkataan Allah rupanya... erm! baru tau..ya Allah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ha'ah atie. Nasib kat umah jer. Kalau kat mall buat macam tu mau tebal muka ibu dia ni ☺☺

      Delete
  13. Oh.. kakak rasa anak usia Qalif ni suka makan sendirilah Fiza. Kakak tengok cucu sedara kakak pun macam tu. Sebolehnya dia nak suap sendiri. Tapi suka kan sebab dah cerdik..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu lah kak. Ibu dia ni kena rajin mengemas ☺☺

      Delete
  14. Qhalif yang comel. Qhalif yg petit mcm ibu dia gak. Hehehehe...rasanya klu sy dukung dia ni, larat lg ni fiza.

    ReplyDelete
  15. Nampak jer petite farah. Boleh tahan juga berat anak bujang ni. Tapi kalau fara dukung larat lagi kot ☺☺

    ReplyDelete
  16. pandai cakpa erm.. dap..dapp boleh jadi pengacara makan angin ni. hehehe... boleh bayang jari comel tu belek2 touch screen ipad. mesti la tersangat comel dan heart melting gitewww...

    ReplyDelete
  17. dah besar adam ye.. xlama boleh main lari2 dgn abang kakak. hehe

    ReplyDelete
  18. mmg sekejap je rasa masa berlalu kan !

    ReplyDelete
  19. Alhamdulillah... ALLAH adalah perkataan pertama yg Faiqah boleh sebut... mmg dia lmbt sebut umi dan abi.. skrg ni pun x reti2 lagi sebut abi...

    ReplyDelete
  20. salam k.fiza..

    alolo..tomey2..alhamdulillah..mmbesar dgn sihat ye Iman Qhalif sayangg :)

    ReplyDelete
  21. tu la kan krjap je dah besar ye.
    tak lama dah ye nak cukup dua thn bf. alhamdulillah.

    kak, thanks share pasai tips tu. in shaa Allah.
    doakan sy ye kak. tim kasih

    ReplyDelete

Popular Posts

Labels

Blog Archive