Gandingan MANTOP namanya ni...

Monday, December 16, 2013



Gulai Ikan Tempoyak di gandingkan dengan Ikan Masin. Makan plak dengan nasi panas² campur dengan kicap. Memang lah mantop wei. Dua lauk ni jer dah cukup. Sambil taip sambil kecur liur membayang kan lauk yang aku masak weekend baru nih. 

Tempoyak ni datangnya dari Kampung Gajah, Perak yob. Opah dan Mak Mertua terchinta yang bagi. Ada banyak lagi kat umah tu. Jadinya....masakan berasaskan tempoyak lah jawabnya yob. Nanti nak buat Tempoyak Ikan Bilis plak. Pon sodap kan. Terbayang sudah...muahahaha...

Terlebih rajin plak haku weekend tu. Buat spaghetti. Pastu buat homemade Meatball lagi ko. Rajin tak rajin lah khenn. Kimi asyik request nak spaghetti jer. Cendawan dalam tin nan hado, Jadi nak tambah penyedap. Buat lah meatball dengan penuh kasih sayang. Sodap plak tu. Nanti mak kongsi resipi meatball yang simple lagi senang yer noks. 

Note: Dah lama tokey pulut mangga tak bukak gerai. Mengidam dgn pulut mangga dia yang sedap dah ni,



You Might Also Like

37 comments

  1. mmg mntop nih.. sedap tul tgk gulai tempoyak.. wlaupun sy x mkn tmpoyak.. hehe

    ReplyDelete
  2. kalau ada sambal belacan lagi power ni..perghh.. terbaik!!

    ReplyDelete
  3. wahhh rajinnya fiza..... masak lauk tempoyak lagi, buat spegetti lagi pastu membola daging lagi. kita ni kalau demi org yg kita sayang rasa ringan je tulang nak buat semua tu kan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu lyd. Macam tak caya plak tetiba rajin semacam khenn ☺☺

      Delete
  4. yg terliur ikan masin jer.... gulai tempoyak teman x makan, walaupun org perak... hahah....

    ReplyDelete
  5. Nampak sedappppp! tapi tak reti makan tempoyak2 nih :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. Laaa...ramai rupanya yang tak reti mkn tempoyak ☺☺

      Delete
  6. assalamualaikum fiza...wah mmg meletop la bila makan meleleh air liur tengok...:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam mama. Alahaiii...terliur yer mama.

      Delete
  7. memang mantop melatop ni...huiii rindunya tempoyakkk....meh pos sikit sini. puas carik x jumpa tempoyak. ada la jual kat m**in tu tapi tak sedapp..huk huk...rindu nk mkn gulai tempoyak

    ReplyDelete
    Replies
    1. Klo dekat boleh aku hantarkan. Kang tak pasal2 pejabat pos bau tempoyak.

      Delete
  8. bila rasa temoyak.. rasa sedap juga la.. hehee

    ReplyDelete
  9. memang mantop
    smbil jilat jari ;)

    ReplyDelete
  10. Sedapnya.. Mieza dah 3 hari duk pulun makan ayam masak lemak cili padi pedas bedesing.. Hahaha! Sejak 2 menjak ni tersuka plak ngan masakan berasaskan santan.. Kalau dulu, jangankan nak makan, pandang pun tak.. Haha! Penangan kawen ngan org yang suka makan masakan berlemak.. ^^,
    http://miezashaklee.blogspot.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Amboi...3 hari berturut2 tu. Rasakan penangannya.

      Delete
  11. Puhhh.. ini mmg gandingan mantoop.. sengggatttt lah.. :D

    ReplyDelete
  12. SERIUS.. SAYA TAK PERNAH MAKAN TEMPOYAK.. APA RASANYE ERK?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Rasanya? Kena rasa sendiri baru tau...hehehe...

      Delete
  13. Gulai ikan tempoyak tu sedapnyer...telan ailio nengok...

    ReplyDelete
  14. hihi. suka la anak anak ye.
    buat je la kak. hihi

    ReplyDelete
  15. salam k.fiza..

    ehehe..ni bukan mantop..dah kira meletops! kalu cma ada dua jenis hidangan ni, mesti tambah sambal belacan satu.. ngammmmmm :)

    ReplyDelete

Popular Posts

Labels

Blog Archive