Nak Jadikan Anak Seorang yang GENIUS? Meh baca ni!!!

Friday, December 13, 2013



I turned my daughter into a genius... just by switching off the TV! 

All the evidence about the effect of too much TV on children's development. A 2004 study by the American Academy of Paediatrics spelled it out. 'Early television exposure is associated with attention problems at age seven.' There it was, on my computer screen, from the highest authority. Watching too much telly when she was little had fried my darling girl's brain.

Then someone gave me the amazing book The Brain That Changes Itself, by Canadian doctor Norman Doidge.

It explores the concept of 'neuroplasticity', which suggests the brain is capable of constant change. Dr Doidge gave me hope that I might unfry Peggy's brain, if I could rein back the TV even now. But how to do it, without it seeming like a punishment?

After asking around other parents, I was surprised to find how many of them already had TV controls in place. One family had given up television entirely. They had a set to watch DVDs on together and that was it. Incidentally, this is also Madonna's system.

For others, it was only after 5pm or one hour of screen time a day, either telly, video game, or computer. I started cutting back in the Christmas holidays. Over about four weeks, we got her telly watching down to an hour at night, plus the occasional DVD watched together.

Senang kan cara dia. Tutup jer TV. Tapi boleh ker? Nak seribu daya, tak nak seribu dalih kan. Kalau ikutkan apa yang aku baca, Kanak² di bawah dua tahun harus dilarang daripada menonton mana-mana televisyen dan dua hingga lima tahun hanya menonton satu jam sehari. Nak share juga salah satu tips dari Adlil Rajiah [saatakukaupilih.bloggspot.com] berdasarkan apa yang diberitahu oleh Dr. Sherine, Child Psychiatrist Hospital Gleneagles, Penang pada beliau iaitu:

Don't expose to too much things in a box.

"Takde masalah kalau nak tengok benda in a box ni (ipad, tivi, phone). But make sure not more than 10 minutes at a time."

"Never leave the child and ipad alone. Watch with him. Tengok Boboiboy sama-sama dengan dia, interact dengan dia. For example, kita cakap, Oh Boboiboy is wearing a red cap. Oh there, Boboiboy plays badminton with his friends! Sentiasa interact dengan dia while watching."

"It's a good sign when he wants to watch ipad, he asks you to join him. But bad sign when he doesn't want anyone to disturb or join him while he's watching. Itu petanda buruk. So always always always be with him and interact with him while watching."

Ada [10 Tips berguna dari Child Psychiatrist (pakar mental kanak-kanak)] yang di kongsikan. Memang info yang sangat² bagus dan berguna untuk parent² di luar sana. Silalah baca kalau kita nak menambah dan memperbaiki ilmu keibubapaan ni. 

Note: Ada macam² cara nak lahirkan anak GENIUS ni sebenarnya kan. Mungkin ini salah satu caranya.


You Might Also Like

49 comments

  1. mmg susah skit nak apply kalau dah dr kecik melekat dpn tv, tapi saya dah mulakan dgn off tv waktu maghrib dan off laptop biarla dia menjerit meraung kita try buat dek je haha

    ReplyDelete
  2. iyela, mungkin salah satu cara. susah jugak tapi boleh praktikkan insyaAllah

    ReplyDelete
  3. Kami memang terhadkan anak2 tonton tv .... tapi tu lah noks, kalau tetiba dorg merayu nak tengo kartun dengan muka yang comel, cair lah...camna tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha...anak2 memang pandai psycho ibu kan.

      Delete
  4. Betul tu. Nak anak genius... Seharusnya kita praktikkan tip2 tersebut :)

    ReplyDelete
  5. semua tu bergantung pd parents yg mendidik mereka dari kecil...

    ReplyDelete
  6. alhamdulillah..ada hikmahnya tv kat rumah tu rosak..hahaha..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehehe...tak tukar TV baru pon tak per yer rai.

      Delete
  7. Tq sharing tips ni Fiza..
    tu lah, kebanyakkan drpd kita tak tahu bahaya menonton tv dikalangan anak-anak ni. Pa'e masa umur bawah 2 tahun mmg dia tak suka tgk tv langsung.. tapi skrg dah mcm addict plak tau tgk TV terutama nya kartun.. aduh! mcm mana nak kawal semula ni...huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sharing is caring atie. Tu lah kan, bila dah addict ni yg oayah sket. Especially klo citer katun.

      Delete
  8. itulah juga impian kita terhadap anak-anak....cemerlang & genius juga..

    ReplyDelete
  9. tips ug sgt bagus... nak buat tapi susah nak start.. espl control tv...

    ReplyDelete
  10. huhu..kalau anak dah dpt tengok tv..memang lupa pasal benda lain dah

    ReplyDelete
  11. IbuNoey pun ada baca pasal tips tu..tapi kadang-kadang susah gak tak nak bagi AniqFiras tu tgk tv..sebab susah IbuNoey nak buat keja.kadang tu,dia tak tgk pun tv.

    ReplyDelete
  12. yg si luth ni daripada baby lagi dok melekat depan tv ni apa citer? huhu... bagi saya, agak susah nak apply cara ni dlm kehidupan. Sbb dalam tv tu byk ilmu. Ruginya tak grab. Percuma plak tu. Biasa kalau saya bagi luth tgk Baby TV hanya waktu kul 6.30ptg lepas amik dia tu, sampai kul 7. Pastu pasang zikir kat Astro Oasis. Pastu terus tgk berita, tgk rancangan2 ilmiah. Dah tu acanerrr... huhu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu lyd. Byk educational tv skang ni. Ada pro & con nya. Mungkin ini salah satu cara kot ☺☺

      Delete
  13. memang boleh sebenarnya..salah seorang trainer saya mmg takde tv..dia isi masa dengan membaca..ada juga ustaz yg takde tv di rumah..anak2 banyak membaca buku ilmiah, membantu ibu bapa dan belajar agama serta baca al-quran..kalau dah lekat kat tv mmg semua benda nak buat pun bertangguh..tp diri dee sendiri pun kaki tv..acaner? huhu..

    ReplyDelete
  14. assalam...anak2 kene disiplinkan dari kecil...bukan terlalu kontrol tapi untuk beri latihan mereka bijak membhgikan masa..

    ReplyDelete
  15. PASAL MENONTON TV TU.. ADUHAI, PAYAH NAK CONTROL.. ANAK DUK TENGOK TV JE.. TAKDE TV, PAKAI TAP, TAKDE TAP PAKAI LAPTOP.. :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. Khenn Fairus. Sama mc anak saya ni. especially yg sulong tu.

      Delete
  16. skrg ni off tv waktu
    maghrib je, harap2 boleh dilanjutkan waktunya ;)

    ReplyDelete
  17. In shaa Allah.. t kasih diatas perkongsian tips yg sgt bermanfaat ini.. Salam Jumaat :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sama² bro. Info yg bagus harus dikongsi bersama.

      Delete
  18. budak2 sekarang expert dari kita dah akak kalau bab tekno ni..

    ReplyDelete
  19. byk cara rupanya nk kurangkan kanak2 bermain dgn alat2 canggih. org zaman dulu boleh je pandai walaupun takda ipad, tv

    ReplyDelete
  20. Betul2..sbnrnye tv tuh pgruh utama...Alhamdulillah kalo anak anak tgk upin ipin atau boboiboy sy akan join skali

    ReplyDelete
  21. Salam fiza...


    Kalau anak nk juga tgk tv dn sebagainya,cari channel yg bl membantu perkembanan minda mereka...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam wirda..

      Tu lah. Saya klo rancangan yg tak bagus memang soh tukar channel jer.

      Delete
  22. tq berkongsi.. anak2 KA mmg semua hantu TV tapi berpada2lah.. mana yang ok kita tonton sama mana yg x berfaedah kena bg nasihat ler hehehe

    ReplyDelete
  23. byk je cara.. antara nk dgn tak nak aje... kita tak boleh sekat, tapi kita boleh kawal... sbb kalau sekat nnt diorg akn mmberontak..

    ReplyDelete
  24. salam k.fiza..

    yup2.. betul2..cma kat umah pun tak expose sgt anak2 tgk tv.. paling tidak pun tgk citer upin ipin tu.. bagus info ni..tenkiu shres kak :)

    ReplyDelete

Popular Posts

Labels

Blog Archive