1st Time Me 'NGAKU'

Tuesday, January 07, 2014


Bukan Me 'NGAKU' apa yer. Tapi buah NGAKU atau dalam bahasa inggerisnya ARROW HEAD. Ada yang tak pernah dengar dan kenal denga buah NGAKU ni ker? Meh nak tunjuk sket.


Ha...ni lah dia buah Ngaku @ Arrow Head. Muncul setiap kali musim perayaan Chinese New Year. Sedap di buat kerepek. Sebelum² ni asyik baca member² update pasal buah ngaku ni yang di buat kerepek. Kebetulan masa gi Econsave, terjumpa plak buah ngaku ni. Apalagi kan, beli lah sket sekadar nak mencuba. Betul ke sedap. Esoknya tu gigih aku mengupas buah ngaku ni. Tempat sagat plak tak der, jadinya bertabahlah aku hiris nipis² ko. Dah hasilnya:


Tadaaaaaa...Kerepek ngaku ku menjadi. Pandai mak buat kepek noks...ahaks...

"Rangup setiap kali, Kerepek Ngaku, 
Hidang petang pagi, Kerepek Ngaku"

Ewaahhhhh...suka suki tukar lirik yer. Marah plak owner keropok Mony nanti kang...muahahaha...Memang sedap wei. Lemak berkrim. Nyesal plak beli sket. Iyer lah, nak mencuba kekononnya. Memang layan makan. Baru jer angkat dari kuali, dah habis kena bedal ngan anak dan suami. Asal angkat jer habis. Menggoreng dengan penuh kasih sayang khennn...hehehe...

Ni nanti nak membeli lagi buah Ngaku. Pada yang belum pernah cuba tu, cuba lah. Memang sedap. Tips masa nak menyagat tu, Hujung buah Ngaku yg bertangkai tu jangan dipotong. Senang nak pegang masa menyagat nanti. 

Note: Tanjat gegirl pagi ni bila dapat email dari??? Apakah??? ☺☺





You Might Also Like

31 comments

  1. memang sedap..tp nak 'mengerjakan' bercinta la haiii...kalo guna grater,tips jgn buang arrow nye.tu bleh jadikan sebagai pemegang.bolehlah sagat smpai ke titisan terakhir

    ReplyDelete
  2. Macam bawang je bentuknya......
    Selalu jumpe, ingatkan bawang orang wat masak...

    ReplyDelete
  3. Zalora nk kasi surprise :)

    Tmpt sagat dh beli
    Ngaku belum lagi
    Kt econsave bpe rm per kg?

    ReplyDelete
  4. ramai yg cakap buah ngaku ni sedap.... hari tu p tesco.... tp blom jual lagi... weekend ni nak g beli la... huhuhu

    ReplyDelete
  5. saya ada nampak gak..mmg sedap kata mak saya.. nak beli tak sempat2 lagi nak buatnya..

    ReplyDelete
  6. KA mmg suka buat sendiri, & sedap.. baca dah n3 kat sini cuma daya komen n3 ni je..Sememangnya rindu nak BW, apakan daya kudrat masih x daya sgt. buat2 sihat & kuat ajelah kan. TQ singgah blog KA yer!

    ReplyDelete
  7. sedap kerepek ni, saya pun pernah buat juga. sekrang dah start jual ya buahnya. nak kena cari jugalah :)

    ReplyDelete
  8. sedapkan kudapan ngaku ni... berkhasiat pun iyer.. tp tu lah ade musim pulak...

    wahh brsynya dpt email dr zalora...

    ReplyDelete
  9. Kakak pun suka ni Fiza. Belum beli lagi tahun baru ni. Memang dah musim sekarang sebab dah nak CNY kan..

    ReplyDelete
  10. wahhhh best nya.xpenah mkn.apa rasanya! eh zalora tu bukan secret ke.dia x bg bgtau org kan.hehehe.sy pon dpt actually.

    ReplyDelete
  11. Xtau plak buang ngaku ni blh jd kerepek...nak cari beli lah... Tq sharing :)

    ReplyDelete
  12. Nyumnyum sedapnyer...semalam ader juga member blogger dana post pasal kerepek ni...telan ailio nengoknyer...

    ReplyDelete
  13. rasa macam ubi kentang ke? haha. jakun. sumpah tak tau. patutla pegi market hari tu tengok ramai giless chinese duk kerumun buah ni.

    ReplyDelete
  14. salam singgah. saya pun tak pernah tau, jumpa, dengar nama buah ni. memang unik :D

    ReplyDelete
  15. Sy suka sgt kepek ngaku. Tapi bukan bt sendiri. Beli jerkkkkk! Sedap!!!!

    Email apakah itu???

    ReplyDelete
  16. Assalam...

    Bunda 1st time tengok dan dengar buah NGAKU ni...
    Mungkin ada nama lain taktau pulak..

    Nmpak cam sedap jer...cam nak sikit jerrr..

    ReplyDelete
  17. salam.asal dari mana pokok ini. pertama kali pula saya mendegarnya

    ReplyDelete
  18. tiap2 tahun baca..and tiap2 tahun nak beli..tp tak beli2..hahaha..

    ReplyDelete
  19. hihi,..ingatkan "ngaku" perkataan..haha..rupanya buah ngaku pastu dibuat kerepek ya Fiza.. nampak sedap & rangup lah...:)

    ReplyDelete
  20. macam sedapp jkk..kriokk kriokk tak kunyah..hehe...x nyah beli kopok pringles lgi dah

    ReplyDelete
  21. x pernah pulak ambik tau psl buah ni.....:-)

    ReplyDelete
  22. belum pernah makan buah ni fiza, tp tgk ramai je yang beli buah ni

    ReplyDelete
  23. sedapkan. lemak manis je rasanya.
    sya tgk belambak kat tesco hari tu tp tak terdaya nak men ’ngaku’ la kak..

    ReplyDelete
  24. pnh nmpk buah ni..tp xpnh la cuba mkn..

    ReplyDelete
  25. mmg sodap la kepek ni..kfieda pun buat entry psl kepek ni

    ReplyDelete
  26. oh sedap ye..tak penah tau lak nama buah ni

    ReplyDelete
  27. Dari sape dpt email? Peminat kah? Huhu..

    Fiza, buah ngaku ni bentuk dia mcm sengkuang cina.

    ReplyDelete
  28. salam k.fiza..

    aha..bila ngaku di sampai..makanya raya cina pun makin tibaaa..
    eheh..cma suka buah ngaku ni..buat goreng..dap dap dap.. :)

    ha...email dari sapa tu yer..?

    ReplyDelete

Popular Posts

Labels

Blog Archive