Ayam Masak Sos Tiram

Tuesday, January 28, 2014

Dari dapur Masterchef lah sangat si Fiza Rahman ni khenn. Resipi paling senang, ringkas, cepat dan sedap. Macam biasa, *makbanyakanak kan kena masak cepat2...ahaks...




Yang ni terpulanglanh sama ada nak goreng dulu ayam tu atau masak terus ngan sos tiram. Time ni mood kemalasan menggila nak goreng ayam. Bab menggoreng ni den lomah sket. Melotop2 tu buat den seriau. Dapur pon jadi berminyak. jadinya...kita main campak2 semua jerlah.


Bawang merah, bawang putih, cili merah. Klo nak pedas, letak cili padi. Campak suma dalam kuali. Jangan campak sebiji2 bawang tu. Hiris lah dulu. Dah layu suma tu masukkan ayam. Biar sampai masak. Pastu masukkan sos tiram. Dah siap. Makan ngan nasi panas2. Memang terbaek.


Note: Nasib anak2 tak cerewet bab makan ni. Dapat nasi kicap ngan telur pon dah berselera :-)

posted from Bloggeroid

You Might Also Like

17 comments

  1. kalau goreng ayam tu dulu pun sedap gak kan.. kadang2 saya goreng sekejap biar layu.. so tahap nak tunggu masak tu tak payah la lama benor kan.. heheh terpulang pasa individu kan..

    ReplyDelete
  2. rasa cam ala2 paprik yerk .. sedap tu, KA suka !

    ReplyDelete
  3. klu eza suka goreng ayam dolu...wat laa masak kicap ke, sambai ke, goreng bcili ke, memg nak goreng dolu...hehehehe..tp lom penah wat lg ayam sos tiram nie..sbb anak & shuben kureng gemar sket klu pakai sos tiram...klu sy, belasah jeee...hahaha..

    ReplyDelete
  4. masakan simple mcm
    ni pun menyelerakan sangat

    ReplyDelete
  5. Samela dengan kite. Bab menggoreng rajinnnn semacam. Hehehe kadang2 campak2 tu lagi sedap kan

    ReplyDelete
  6. ini ada nama dlm bahse cina ni masakan ni. apa ye. kungpao ke.

    ReplyDelete
  7. Kadang tu makan simple simple ginilah yg buat bertambahkan Fiza...

    ReplyDelete
  8. salam k.zee..
    yg simple2 tu la buat menambah berpinggan2..cma klu msk jenis ni tak suka goreng isi ayam tu,terus campak jer...

    ReplyDelete
  9. betul tu, dapur berminyak pastu nk kena mengelap lgi .kan dah amik masa. kata nak cepat kan.

    tetiba lapar la kak tgk pitcher makanan ptg ptg ni

    ReplyDelete

Popular Posts

Labels

Blog Archive