Hari Pertama Darjah 1!!!

Friday, January 03, 2014



Mak budak dah start keja harini setelah hampir sminggu bercoti. Blog pon sunyi sepi juga. Smalam plak mak budak ni excited hantar anak gi skolah. 1st time lah katakan. Perasaan excited, sayu, pilu, sebak sumanya ada lah. Macam tak caya jer anak aku yang lahir 3.3kg dulu ni dah darjah 1...huhuhu...




Sampai2 jer tgk ramai budak and parents berkerumun kat papan tanda. Nak tgk anak masing2 kelas apa kan. Pastu bawa anak2 beratur kat foyer berdasarkan papan tanda kelas memasing. Untuk tahun 1 kat SRK Seksyen 7 Bangi ni, ada lebih 500 pelajar yg berdaftar untuk tahun 1. Memang ramai lah sangat. Ada 12 kelas klo tak silap.




On the way nak masuk kelas. Kelas plak kat tingkat 2. Macam manalah nanti ni kimi. Ko tau lah bag budak skolah skang kan. Berat macam batu. Nak pikul naik tingkat 2 lagi. Bertabahlah anakku yer. Untuk minggu ni dan minggu depan, hanya bawa alat tulis dan beberapa buku jer.




Macam2 gelagat bebudak nih. Yg tak tahan tu, ada yang tido. Baik punya lentok. Sian sangat tengok. Ada yang nangis. Ada yang bergaduh. Gelak2 dibuatnya. Bukan gelagat budak jer, mak bapa budak pon sama. Sikit2 nak amik gambar. Dalam kelas nak amik gambar. Anak makan kat kantin pon nak amik gambar. Aku lah salah sorang daripadanya...muahahaha...Mestilah over kan. Moment anak masuk darjah 1 tu tak boleh dilupakan dan harus dirakam sebagai kenangan :-)




Last but not least, gambar kakak hantar adik gi skolah...*bluekkk*...hahaha...Dgn ini, rutin baru sudah bermula. Bangun lebih awal dari biasa. Sediakan breakfast/bento untuk kimi. Sediakan baju dan bag skolah agama. Baju bajan skolah hari2 kena basuh. Nak kena ajar kimi basuh dan kapur kasut skolah sendiri...phewwww...


Note: Alhamdulillah...1st day skolah kimi dah blh berdikari. Beli makanan sendiri & makan ngan kawan2.

posted from Bloggeroid

You Might Also Like

36 comments

  1. muahaha..saya pun over..hantar anak pegi skolah tadikan je pun saya ni..semua nak ambik gambar..haha..

    ReplyDelete
  2. Sy lak yg excited dgn moment anta anak sekolah. Tak sbr nak tgu time tu. Heheheh....lagi over gituhhhh! Skg ni harga makanan kat kantin sekolah semenya cekik darah. Moleklah bawak bento sendiri. Kan?

    P/S - Psst! mmg mcm kakak adik lak fiza....

    ReplyDelete
  3. okla tu.,.dh boleh sesuaikan diri tu..senang hati sket kan..

    ReplyDelete
  4. Alhamdulillah...
    Bukan yg darjah 1 je
    Yg baru tadika ni pun 2x5 je
    Amik2 gambo bagai :)

    Saya la tu :p

    ReplyDelete
  5. ibu jd fotographer la ye... hihi. kenangan tu kan. mestilah nak ambik pic....

    ReplyDelete
  6. banyaknya kelas....darjah satu di tingkat atas..kena waspada lah juga cikgu-cikgu kat sana

    ReplyDelete
  7. Maaf lama x jenguk, kesihatan x mengizinkan. Singgah jgk ari ni ! done nuffnang juga

    ReplyDelete
  8. PASTIKAN MEREKA TIDAK NAKAL HINGGA TERSEPIT DI CELAH KERUSI.. HEHEHE, NAKAL BEBUDAK SEKARANG..

    ReplyDelete
  9. owh sekolah sek 7 ye.
    kty ari2 lalu situ ..
    dekat je rupanya kita nie.

    ReplyDelete
  10. Waa steady je, tak nanges ye..Alhamdulillah. Best kan pengalaman hari pertama hantar anak ke sekolah, berdebar-debar pun ye juga kan..

    ReplyDelete
  11. alhamdulillah hari pertama mmg kita akan ingatkan anak mcm2 pesanan kan fiza, betul tu perasaan bercampur baur, moga anak2 baik2 shj disekolahnya

    ReplyDelete
  12. Good luck... > http://bit.ly/KnOYRk

    ReplyDelete
  13. moga mudah urusan anakanda ke sekolah :)

    ReplyDelete
  14. Hehe..tak sabar rasanya nak lalui pengalaman macam ni..hehe

    ReplyDelete
  15. <akin lama makin pandai tu, insyaAllah. Moga dia jadi anak yg soleh :)

    ReplyDelete
  16. HARAP-HARAP TAKDE AKSI TERSEPIT CELAH KERUSI.. :)

    MACAM-MACAM RAGAM BEBUDAK BARU MASUK SEKOLAH.. APE-APEPUN PASTINYA SATU PENGALAMAN YANG AKAN DIINGAT HINGGA KE DEWASA..

    ReplyDelete
  17. dah tentu kelas ye..sekolah anak saya lambat sangat nak tentukan..

    ReplyDelete
  18. kalau saya pun camtu gak.. ambik gambar.. hihiicamne lah nanti kalau alisha sekolah yer.. berdebar2 dah rasa.. hihii

    ReplyDelete
  19. Wah bagus la kimi tak nangis 1st day p sekolah yer..tp btl la mcm kakak htr adik jer gayanya..=D

    ReplyDelete
  20. eksaited kan noks temankan anak yang baru masuk darjah satu. Tahun lalu aku ambik cuti juga temankan Shumi masuk darjah satu. Sehari jak, lepas tu dia dah ok.

    ReplyDelete
  21. 12 kelas???!!! byk nyer!
    skola nurin & syuhada setiap batch ada 5 kelas aje.
    syuhada pun berjaya di skola.
    2 hari bwk bekal :-) ibu nak jimat duit ha ha ha...

    ReplyDelete
  22. Dh drjh satu dh abg..cumil pkai bju sek..

    ReplyDelete
  23. semoge menjadi anak yg soleh..

    Hai, Selamat berkenalan. Ini blog baru, kalau sudi jom berkenalan disini : Segmen Suai Kenal Peminat Kopi

    ReplyDelete
  24. Slmt menempuh alam persekolahan.. semoga berjaya di dunia & akhirat.. aamiin..

    ReplyDelete
  25. tgk kimi cool je masuk skolah. xmenangis pun. hehe. nanti lepas ni dh boleh berdikari.

    ReplyDelete
  26. bestnyer anak dah skola kan, kadang2 mak lagi excited dari anak bila start skolah ni..hehe

    ReplyDelete
  27. eeemm...suka tengok hr pertama skolah...macam2 gelagat ada

    ReplyDelete
  28. amboi kakak. Hantar adik gi skolah ke. Saya selalu terfikir, cemana parents bleh amik gmbr anak2 masa kat skolah. Mak ayah boleh dtg ke? Boleh masuk kelas anak ke? Cikgu tak marah ke?

    ReplyDelete
  29. belajar rajin2 yer kimi... sronok tgk anak2 dah sekolahkan. macam2 gelagat dan ragam mereka.

    ReplyDelete
  30. Assalam...

    belajar rajin2 tau..

    ReplyDelete
  31. salam singgah fiza...

    bagusnya abg kimi dah boleh berdikari kat sekolah ye. smlm kan berbual2 dgn en suami, dia kata napalah kelas budak darjah 1 kat tingkat atas. cam affan afnan ni kelas kat tgkt 1. beg mmg sah2 berat hari2. smlm afnan kata, dia hampir nak tergolek masa naik van sbb beg berat... hehe

    auntie doakan kimi belajar rajin2 ye kat sekolah...

    ReplyDelete
  32. salam k.fiza..

    alhamdulillah..kimi dah mula sekolah darjah 1~..bagus la dia cpt adapt dgn persekitaran sekolah dan dpt kawan baruu :)

    ReplyDelete

Popular Posts

Labels

Blog Archive