Punca Cuaca Sejuk Di Malaysia

Friday, January 24, 2014


As salam uols. Salam pagi jumaat yang penuh barokah.

Perasan tak, lately cuaca sejuk semacam. Kalau sebelum ni buka kipas sampai 5. Tapi lately buka kipas 3 jer. Itu pon dah terasa kesejukannya. Nak mandi lagi lah...sejuk yang amat. Rumah plak tak der water heater.

Punca cuaca sejuk Suhu udara yang sejuk daripada biasa yang dialami di kebanyakan tempat, terutamanya di kawasan pantai timur dan utara Semenanjung pada minggu ini adalah disebabkan oleh tiupan angin timur laut yang agak kencang yang berpunca dari tanah besar China yang pada ketika ini sedang mengalami musim sejuk. 

Selain itu, keadaan litupan awan yang kurang di seluruh Semenanjung Malaysia sepanjang minggu ini turut membantu merendahkan suhu pada waktu malam dan awal pagi.

Boleh baca selanjutnya [DI SINI]

Patutlah khenn. Masa balik umah mertua kat gombak last week pon memang terasa kesejukannya. Dah macam kat Genting plak rasanya. Dengan angin kuat. Tak payah buka kipas pon tak per. 

Note: Kejap jer dah jumaat.



You Might Also Like

32 komen

  1. waktu mcm ni pegi cameron best kannn :)

    ReplyDelete
  2. dah macam kat cameron dah suhu 19 c..
    sejuk grrr :)

    ReplyDelete
  3. haah.. ingatkan hujan.. tgk tanah tak basah pun..tp mmg sejuk kemain..

    ReplyDelete
  4. tuh la perasan gak..sejuk ajee klu memalam..cuaca da lain sangat skg ni

    ReplyDelete
  5. Kakak dengar berita radio IKIM pagi tadi Fiza di Indonesia katanya dah ada sedikit salji tau. End last year kan di Mesir after 112 yrs. Detik hati kakak kata tanda-tanda hari kiamat pulak. Allah jugalah yg maha mengetahui Fiza..

    ReplyDelete
  6. samelah kami dahlah skrg ni tdo kg, hadoilah mmg terasa sgt sejuk tu....

    ReplyDelete
  7. Memang terasa sejukmelampau kat sini pun Fiza.. nak ambil wudhu pun terketar2.. tambah2 lagi kami ni aircond 24 jam kt opis... huhu

    ReplyDelete
  8. saya yg dok rumah kampung ni pun terasa sejuk yg amat. selalu bukak sampai 2 kipas (siling dan berdiri)..tapi skang bukak kipas berdiri je pun dah terasa sejuk. nak2 time malam..subhanallah..

    ReplyDelete
  9. Kt tempat akak ni pun sejuk jugak..pagi2 mmg sejuk

    ReplyDelete
  10. Betul lah, memang terasa sangat sejuk sekarang ni kan, terasa macam zaman kecik2 dulu, kat kampung memang sejuk macam ni lah..nak mandi pagi..'bercinta', tak tahan sejuk!

    ReplyDelete
  11. patotlah..lately rasa sejuk je, walaupun cuaca panas, tak hujan, tapi mendung je.. mandi pun air rasa sejuk.. kalo kat umah sendiri mmg takde la water heater, kalo kat umah mak mmg mandi pakai heater, hehehe.. dah ada gunakanlah...

    ReplyDelete
  12. Tempat Fiza pun. Hari ni masuk hari ke-4 hujan memanjang. Sejuk sampai ke tulang rasanya. Subhanallah...

    ReplyDelete
  13. samalah kat kk ni noks...dah rasa mcm duduk kat kundasang...:-)

    ReplyDelete
  14. kalau balik kerja petang2.. air tangki pun tak panas macam biasa.. sejuk je..

    ReplyDelete
  15. memang sejuk skang ni... sampai selsema lay akk dah seminggu dah... mandi pagi pun cubaan betul... redha je...

    ReplyDelete
  16. sama la kat kedah ni pun terasa sejuknya..best juga cuaca camni tapi kesian la gan anak2 nak mandi..kena la ibunya rajin buatkan air suam..hihi..

    ReplyDelete
  17. Alhamdulillah
    Sejuk jek kan
    Nikmat Allah kasi tu..
    Klu pepagi trus panas membahang smpi cucuk2 kulit kang kita merungut plak..
    Ehh tu nikmat gak kan
    Kene syukur sentiasa..

    ReplyDelete
  18. Alhamdulillah...semua tu rahmat Allah...

    ReplyDelete
  19. alhamdulillah ... masa- kecik2 smp lah sekarng inilah masa yang Nat tunggu2 ...^^

    ReplyDelete
  20. alhamdulillah ... masa- kecik2 smp lah sekarng inilah masa yang Nat tunggu2 ...^^

    ReplyDelete
  21. Salam Perkenalan Fiza :)

    Ye la, patut la cuaca sejuk akhir-akhir ni. Tanda-tanda kekuasaan Allah......

    ReplyDelete
  22. iye kak.. memang terasa perubahannya.. Kat rumah memang tak bukak kipas.. pastu angin best je.. :)

    ReplyDelete
  23. kat tempat bunda ni tak pulak...cuaca biasa jer...tengahari panas ...petang kadang2 redup jer...

    ReplyDelete
  24. naik motor ni..eii rasa meremang bulu roma sebab sejuk hehe..

    ReplyDelete
  25. kat tempat akak..angin je dok bertiup kencang..macam duduk tepi pantai pulak..:)

    ReplyDelete
  26. Ramai gak yang duk citer pasal cuaca sejuk skang.. Tapi nape kat Ipoh ni panas jer.. Semalam lagi best, duk berpanas2.. Petang tu otw balik dari umah MIL nampak berkabut semacam jer.. Macam jerebu.. Tapi kompius plak sebab majoriti duk update pasa cuaca sejuk.. Tapi lain pulak cuaca kat sini.. Huhuhu..

    ReplyDelete
  27. Sy tinggal di atas bukit jadi asal2 pun memang sejuk bila malam. Dengan cuaca sekarang ni omaigod, rasa macam duduk dalam peti ais.

    ReplyDelete


Baju Muslimah Kanak-kanak

Labels

Instagram

Facebook Page