Resipi CHEWY CHEESE!!!

Saturday, January 11, 2014



Meh nak share resipi yang aku dapat kat FB Kak Chaq. CHEWY CHEESE ala² KFC. Weekend ni boleh lah buat yer uols. Klo nak makan kat KFC ni mahal sangat. Tak puas makan. Kalau buat sendiri lagi puas makan. Jimat sket belanja. Skang kan nak kena berjimat cermat. 

Aku dah pon mencuba resipi ni. Tapi aku tak pakai keju cheddar. Macam biasa, aku kan suka menderhaka dengan resipi. Aku pakai single kraft cheese tu jer. Pon boleh juga. Tapi tak sempat nak amik gambar. Untuk 1st time trial ni, bolehlah. Menjadi lah juga. Practice make perfect khenn. Nanti nak buat lagi. Erkkkk...panjang plak bebelnya. Pada hal nak share resipi jer pon. Ok...ni resipinya:

BAHAN²


350 gm ubi kentang yg dilecek (yg dh direbus dgn sedikit garam,toskan sampai kering airnye baru dilecek)
250 gm tepung gandum (diayak)
5 bj telur
Serbuk lada (lada berperisa Aji-Shio)
250 gm keju cheddar (kraft)..dipotong dadu
serbuk roti secukupnye

CARA



1) Potong dadu keju (ketepikan),tepung n kentang digaul sebati,taburkan dgn serbuk lada..gaul sehingga sebati(kak chaq x gune air sebab ketang dh lembut)kemudian ambil adunan sbesar guli leperkan masukka keju dn bulatkan.gaul dlm serbuk roti.

2) Pecahkan telur dlm mangkuk..pukul sedikit,kemudian masukkan 2 or 3 sudu dlm pingan,golekkan adunan yg disalut dgn serbuk roti tadi.

3) Golekkan semula dlm serbuk roti hingga betul2 tertutup adunan tadi..ulang sehingga habis adunan..dah siap blh goreng.

4) Sedia utk dinikmati...SELAMAT MENCUBE

Sumber: FB
HAVE A GREAT WEEKEND UOLS!!!

Note: Owh...Chewy Cheese aku tak berapa menjadi sebab aku terus lenyek lepas rebus tu. Kena tunggu airnya kering dulu...haishhh... 



You Might Also Like

23 comments

  1. sedap nie..tak payahlah pi kfc lagi kan.

    ReplyDelete
  2. hai fiza salam petang jumaat..
    uiss ada chewy cheese lah kat sini..see! cheese dia dok meleleh dah..erm macam nak telan airliuq jek di buatnya..
    resepi yg simple untuk di cuba,anak2 kompom suka makan kan fiza ?
    sy bookmark this recipe tQ..

    ReplyDelete
  3. fae mohon share resepi ne ngan kawan ^^

    ReplyDelete
  4. huh ? aiseyman !! i like it oo !!

    singgah sini..meh folo if blm ..i will follow back !! salam ukhwah !!!
    :)

    ReplyDelete
  5. Kena guna kentang ke. Saya rasa mcm nak cuba la. Tapi nak tukar, guna tepung pulut. Heheh... then rebus mcm buah melaka. Lagi derhaka kalo betul2 sy buat camtu.

    ReplyDelete
  6. waa.....rajinnyaaaa ko. respek la. amie x leh nk lelama kat dapur. kejap je ada la makhluk melekat kat kaki. nak macakkk...nak macakkk..dulu melayan la jugak dukung sambil masak. tp bahaya kan. dahla x nak dkt babah dia kalo mama ada. last2 tutup api layan dia jela..huhu..acaner acaner nak jd chewy cheese niiiii...sob sob sob

    ReplyDelete
  7. nak jugakkkkk~~~ happy weekend fiza

    ReplyDelete
  8. Sedapnya,berapa biji dapat sekali adunan tu?

    ReplyDelete
  9. Sedap nampak tu.. makan mlm2 smbil menonton tv pun best.. salam jumaat.. :)

    ReplyDelete
  10. haish..mcm sedap je..macam kene try je!

    ReplyDelete
  11. wahhhhh macam best je untuk dicuba. tenkiu2 :D

    ReplyDelete
  12. kalau buat sendiri puas hatikan...meleleh cheesenya..

    ReplyDelete
  13. nampak mudah, nak cuba lah nanti

    ReplyDelete
  14. mudahnya.. kalau goreng x bleh kentang tu .. hahaha.. mulelah nak derhaka jugak... mcm senang jer.. macam senang jer kan...

    ReplyDelete
  15. amboi..kak nak cubala...sedap nmpk

    ReplyDelete
  16. wahhh... sekarang ni fenomena cheewy cheese ala kfc ni kan fiza. izan pun blm cuba lagi. betul tu, skrg ni semua benda kena jimat kan...lagi2 yg anak ramai cam izan ni.

    ReplyDelete
  17. anak2 kami suka sangat la dgn chewy cheese ni..blh try la nanti..kalo beli kat kfc alahai kecik molek jer..

    ReplyDelete
  18. thanks sharing resepi ni. mood rajin mai boleh try. sndiri buat sndiri makan. hahaa

    ReplyDelete
  19. nampak sedap je tu...blh cube ni. esk kan cuti...;)

    ReplyDelete
  20. nmpak sedap je.. lnkali nak try la

    ReplyDelete
  21. boleh cuba ni!! makan kfc punya dh xsedap sbb dh sejuk, cheese pun dh beku.

    ReplyDelete

Popular Posts

Labels

Blog Archive