Bila QAHIRAH tertinggal dalam LIF!!!

Tuesday, February 18, 2014



Kejadian petang smalam yang buat aku rasa nak fengsan, histeria, lemah jantung, darah tinggi, badan gigil dan yang sewaktu dengannya. Bukan aku sengaja tinggalkan dia dalam lif erk. Memang kejam lah haku klo buat kat anak macam tu hokey. Balik semalam naik lif kat umah tu sebab nak tengok surat menyurat. Suruh kimi amik, sementara aku ngan QahirahQhalif tunggu kat lif. Tapi ada surat yang dia tak boleh nak capai.

Aku pon gi lah 3 beranak kat peti surat. Ntah bila masa anak dara solehah tu patah balik kat lif pon aku tak tahu. Masa tengah nak amik surat tu kebetulan pintu lif terbukak sebab ada orang turun. Apalagiii...boleh plak anak dara ni masuk. Qhalif plak berlari kat lif nak masuk dalam tu gak. Aku dah terjerit² berlari macam orang kena sampuk takut qhalif tersepit kat lif sebab dah dekat betul ngan pintu lif dan nak tekan button lif tu supaya tak tutup. Malangnya....tutup jugak 

Ko bayangkanlah badan aku penuh dengan bag (bag pum susu, bag nursery qahirah dan qhalif) berlari² dan terjerit². Aku dah blur depan lif. Tak tau nak buat apa. Dari luar aku dengar anak dara bijak tu dah menangis terjerit² panggil 'ibu...ibu...'. Tak ker meruntun jiwa raga ko. Aku nak naik tangga macam mana lah plak dengan bag...dengan nak dukung qhalif lagi. Aku soh kimi naik tengok. 

Luckily rumah aku tu 5 tingkat jer. Aku tengok lif tu stop kat tingkat 4. Jadinya aku tunggu depan lif dengan penuh harapan yang qahirah adalah dalam tu. Buka jer pintu lif tegnok dia dengan sorang budak pompuan. Budak tu siap tanya 'ni anak akak ker'...phewwwwww...lega rasa hati aku ni. Tapi badan tetap gigil. Kalau lah umah aku 20 tingkat, tak dapatlah aku nak bayangkan. Aku risau tersepit kat lif jer.


'Kakak oh! kakak...Tolonglah jangan buat ibu jadi huru hara macam petang smalam kak. Boleh sakit jantung ibu di buatnya. Betapa risau, cuak dan takutnya ibu smalam kakak oiiiiiii...Dah...lepas ni kita naik tangga jer lah erk'

Note: Ada yang berpengalaman anak tertinggal dalam lif?



You Might Also Like

41 comments

  1. lor...nasib baik dia tak kemana-mana...dpat bayangkan kalau kena naik tangga tingkat 5...fenat...

    ReplyDelete
  2. fuh..kty baca pun debar2..alhamdulillah kakak xde apa2.syukur.

    ReplyDelete
  3. bahaya nya.....aritu kat rumah kawan i ada budak terkepit..sbb mostly lif kt tmn perumahan dorg pakai lif yg xde sensor..bahaya sgt

    ReplyDelete
  4. huwaaa...walaupun 5 tingkat je ketak keruan nyer adalah lebih kepada 50 tingkat!!

    ReplyDelete
  5. mcm mne la boleh jd cm tuuu..nsib ade

    ReplyDelete
  6. bab2 lif la zee paling takot..nasib umah takde lif tau..bebudak memang la suka..
    kalo gi pasaraya pon, memang tangan dok menekan jer butang lif selagi badan tak masuk sepenuhnya..fobia walaupon tak pernah kena sebab banyak kes dah kan..
    mujur qahirah selamat..kalo sensorang kat dalam tu kesian jugak..

    ReplyDelete
  7. penah gak jadi mcm ni tp bukan dekat lif..dekat eskalator yg x bertangga.. shopping groceries ngn 3 anak.sy dukung baby, bwk groceries lagi kiri kanan tangan. turun eskalator..rupa2nya si kakak tertinggal kat atas sebab dia takut. gigih le pusing balik, berlari nk dapatkan dia. mcm nak gugur jantung kan

    ReplyDelete
  8. Ya Allah.. Ros dapat bayangka perasaan akak masa tu.. memang takut..

    ReplyDelete
  9. Allah...!
    Terkejut dgr tajuk apalagi bila dah baca.
    Alhamdulillah kakak tak apa apa...

    Takde pengalaman...

    ReplyDelete
  10. Assalamualaikum kak fiza. mujur takda pape berlaku. lain kali kena suruh depa duk dekat dengan akak je.. risaunya...

    ReplyDelete
  11. perghhhh... dpt bygkan prasaan tu...

    ReplyDelete
  12. nganga aku baca sampai abis tau...adoi....kadang2 bila kiter dah hati2, kalo nak jadi, kiter tak tau kan..moga lepas ni kena lebey hati2 kan..pheww..lap peluh je baca kisah qahirah..takut je kalo jadi kat anak2 kan...umah je 15tingkat..adoi lagi la kalo jadi gini kan

    ReplyDelete
  13. Huhu...bahaya betul. Budak2 kecik ni memang ada sifat mencuba yg terlampau tinggi.
    Yana blom ada anak lagi, tp dah fhm perangai budak2 ni sebab mmg rapat dgn anak2 buah.

    ReplyDelete
  14. naik tangga jangan tak naik.. nanti kurus kan... tak yah nak gi gym bagai...
    memangler menakutkan..gituler kalau nak jadi sekelip mata..
    syukur di lindungi oleh Allah...

    ReplyDelete
  15. TU LA.. KADANG-KADANG PERKARA YANG KITA TAK SENGAJAKANLAH YANG MENDATANGKAN BAHAYA.. TAPI APA-APAPUN LAIN KALI PERLU LEBIH BERHATI-HATI..

    ReplyDelete
  16. fuh nasib baik kakak tak apa2..farah yg baca nie pn cuak akak..

    ReplyDelete
  17. Pucat la kejap muka ibu Qahirah ye. Yang part banyak beg kat badan tu saya boleh imagine. Syukurlah dalam tu hanya ada budak perempuan tu je. Tak dpt bayangkan kalau dalam tu penjahat. Huhu... Mohon dijauhkan.

    ReplyDelete
  18. Alhamdulillah dan syukur semuanya ok..mmg la..sapa x gigil kalau mengalaminya...

    ReplyDelete
  19. Memang panik Fiza. Kakak pernah masa anak sulung dulu kat Putrajaya. Macam nak pengsan! Dah lah anak baru satu. Dia boleh ikut org lain sebab baju dipakai seakann-akan sama. Masa tu siap minta tolong security lagi.

    Aduhai Qahirah.. nasib ibu tak ada lemah jantung..

    ReplyDelete
  20. haha nasib baik tak meroyan anak tu dalam lift

    ReplyDelete
  21. ya allah nasib xde apa2 kan.... done nuffnang!

    ReplyDelete
  22. alhamdulillah...nasib baik ada org kat dlm tu...kalau akak pun mesti gabra habis punye...

    Pengedar Shaklee Terbesar Di Kuching Dengan READY STOCK

    ReplyDelete
  23. Takutkan kalau macam tu. Tu la, budak² ni adakala bg kita happy, takut dan segalanya. =)

    ZH Blogger

    ReplyDelete
  24. giler tak gigil. nasi bb baik lift kat umah kan, at least still boleh pantau lari naik turun huhuh. masa umah lama saya dulu, ada satu budak cina ni umur baya2 ni la sorang2 dalam lift, dah tanya nak kemana tapi tka dijawabnya, duk main tekan2 nombor kat lift tu jer, tapi takpa la area tu takleh keluar ke mana pun macma penjara sikit, tapi mak bapak mesti risau tu. errrr... mungkin.

    ReplyDelete
  25. saya yg dok membaca ni pon surprised di buatnyer..nikan fiza yg mengalami setuasi macam ni..mahu tak kalut dibuatnyer..dok pikir yg negative je kan fiza !


    ReplyDelete
  26. ya allah...mmg kalau kena kat saya pun, saya risau!
    alhamdullilah tak jadi apa apa...
    moga kita lebih berjaga jaga...cerita awak ni saya ambil iktibar

    ReplyDelete
  27. Aku pulak yang cemas membacanya noks.....nasib baik tak jadi apa2 kan...huhu

    ReplyDelete
  28. uiiii ngeri haku baca...harap pasni kena pegang la memasing kuat2..kimi kena tolong pegang tgn kakak ni

    ReplyDelete
  29. ishh..bhya toi..tapi nsib baik xde apa2..

    ReplyDelete
  30. Ya Allah, saya pon kalau jadi gini hura hara dah. nasib le5 tingkat.. huhu

    ReplyDelete
  31. sy xde pngalamn mcm ni..tp since ada je les lif terjatuh dulu, sy jd takut2 je nak naik lif..

    ReplyDelete
  32. Alhamdulillah.. nasib baiklah tak da apa2 yg lebih memburukkan berlaku.. mmg merisaukan mcm tu...

    ReplyDelete
  33. salam k.fiza..

    tak pernah lgi ade pengalaman mcm ni..cuma pernah hilang si seri mase pegi pasar..pucat kak..kalo toreh pisau kat muka tu mmg tak keluar darah..nasib baik lepas 30 minit terjumpa semula..huhuhu

    ReplyDelete
  34. huuuu syukur alhamdulilah tak jadi pape. ada jugak la org yg blh tlg tengok2kan dia dalam tue

    ReplyDelete
  35. jom g blog hana...hana dah rasmikan segmen....hope ad yg nk join

    ReplyDelete
  36. saya cukup taku naik lif takut bab2 sepit

    baca entry ni, saya plak rasa sayu bila fiza kata dgr suara qahirah panggil.. alahaiiii

    ReplyDelete
  37. Huwaa, saya yang baca pun rasa menggigil sama…. Mau tak suspen kalau jadi kat anak sendiri… lagi suspen sbb tak tahu rumah tu berapa tingkat…
    Setakat ni belum lagi ada pengalaman mcm tu… tapi pernah juga baca kisah2 yg sama kat blog mommies...

    ReplyDelete
  38. Sepupu saya pernah tersangkut dalam lif lebih kurang dalam 1 jam macam tulah...fobia sampai dewasa.. sanggup dia turun naik tangga dari tingkat 6..Alhamdulillah sekarang dah balik kampung, mak ayah dah pencen....sekarang dah tak perlu lagi naik tangga atau jumpa lif sebab rumah dah atas tanah.

    ReplyDelete

Popular Posts

Labels

Blog Archive