Kereta Oh! Kereta

Wednesday, February 19, 2014

Bersiaran langsung dari rumahku syurgaku. Emergency leave pagi ni. Inilah padahnya bila tau memandu dan isi minyak kereta. Benda2 lain pasal kereta semua tak tahu. Zero knowledge. Haisshhhhh...kena belajar selok belok kereta jugak ni. Kisahnnya...


Lepas hantar kimi gi skolah singgah jap petronas. Sekali masa kluar keta tu dah bau macam tengit. Ingatkan bau udara kat luar. Tak perlah...selesaikan urusan dalam petronas dulu lah. Selesai urusan gi lah kat keta. Errkkkk...masih ada bau tu lagi. Gi dekat2 kat enjin keta. Amik bau ko. Memang sah bau tengit tu datangnya dari enjin keta. Hati dah rasa tak sedap dah ni. Dah lah QahirahQhalif ada skali dalam keta.


Dengan muka selamba aku panggil brader nak isi minyak motor tolong tengokkan enjin keta. Punyalah dasyat aku ni sampai button tempat bukak enjin pon aku tak tau kat mana...cissss...brader tu check katanya tak der apa2. Ok lah klo macam tu. Mekasih lah kat brader tu sebab tolong tengokkan.


On the way nak hantar QahirahQhalif gi nursery, bau tengit tu masih ada. Baunya bukan macam benda terbakar tau. Tapi bau tengit sampai dalam keta pon berbau. Hati dah rasa tak sedap dan berdebar2 nih. Janganlah jadi apa2 kat aku anak beranak.


Dah selamat hantar anak2 trus call hubby. Dia soh half day pagi ni. Aku nak drive pon tak confident. Memang bau tengit tu menghantui aku..haha..Dah lah laluan kontra tol sungai ramal tu sesak nak mamps. Sebelum jadi apa2, better safe than never khenn. Sebab sebelum ni aku drive tak pernah plak kluar bau tengit ni. Tetiba pagi ni ada bau kurang enak. Maunya tak cuak wei.


Ok...sementara kita tunggu encik bos balik tengokkan keta, bolehlah selesaikan kerja rumah yang tak pernah habis ni. Tak pon buat taik mata kejap...ekekeke...


Note: Errkkkk....terpanjang plak luahan perasaan ketakutan aku pagi nih. Pepetang sket aku ketuk pintu rumah uols yerp.

posted from Bloggeroid

You Might Also Like

26 komen

  1. salam k.fiza.

    huhu..bahaye tu.. mungkin baunye berpunca dari aircond kut..

    ReplyDelete
  2. kalu mama pun takut.. untung ada hubby rela half day bawakan keta ke kedai.. kalu kita bawa pun bukan reti apa jugak khennn... hiu

    ReplyDelete
  3. sy pun xreti apa pun bab kereta ni.. kalau jd pape mmg pyh la kalau sensorang kan...

    ReplyDelete
  4. Assalamualaikum kak fiza, harap2 kereta okey.. cepat2 check tau.. bahaya nak drive dalam situasi camtu ~~~

    ReplyDelete
  5. bahaya sgt tau..next time kalau ade bau tu stay je kat petrol pam tu..kalo tersadai tgh jln lagi kesian anak...biar kan abis cuti biarkan semua kerja yg penting anak-anak..

    take care :)

    ReplyDelete
  6. Harapnya kete tk apa apa la..
    P lelap mata sat hihi

    ReplyDelete
  7. Kakak pun sama Fiza - zero knowledge kalau bab kereta ni.
    Tapi kakak percaya siapa yg happy bila kita cuti? Anak dara dan hero Fiza mesti senyum lebarlah hari ini ada buah hati kat rumah macam hujung minggu:)

    Selamat bercuti sambil menanti debaran apa sebenarnya yg rosak pada kereta tu.

    ReplyDelete
  8. ishhh...kena belajaq tuh fiza...jgn tau drive je...hik!hik!...pengalaman sy idop lone ranger selama 7 thn, buat saya byk belajaq pasai keta...skang nie jee dah mls nak tgk..sbb dah ada somi..hahaha..

    ReplyDelete
  9. samalah noks....tau pakai keta jak..huhu

    ReplyDelete
  10. hehehe..kite sama je la kak.. reti isi minyak kete n tekan minyak.. lain xtau.. kakaka

    ReplyDelete
  11. belum abis lagi kisahnya kan sis? npe dengan keta tue? ntah2 ada pape haiwan mati tertinggal dalam tue tak?

    ReplyDelete
  12. hehe... sama gak mcm saya.. tau drive & isi myk kete jer... even suruh isi angin kat tayar pun x reti.... huhu. selalu bila en suami bising2 sbb x tau apa pun dgn selamba jer saya jwb.. kalu saya tau semua nanti kurang pulak peranan awak... hehe.. jahatkan saya...

    ReplyDelete
  13. uikssss nasib tak ada apa2 berlaku.. cuak gak aku kalau jadi mcm tu noqs..
    apa lah agaknya masalah kereta ko tu bau tenget tu yer Bedah..

    ReplyDelete
  14. minyak hitam kering kut..mcm tau2 aje..knor pun tau bawak je..mandikan pun suami yg tolong..hantar..

    ReplyDelete
  15. ALAMAK.. KENAPE TU? JANGAN PASAL MINYAK HITAM KERING SUDAH.. MAUNYA TURUN ENGIN NANTI..

    ReplyDelete
  16. errkkk.... mmg risau kalau jadik camni kan.. ayu pun baru tau mana nak bukak enjin depan kete tu.. hehe...

    ReplyDelete
  17. ada problem pada enjin kot..tak pun tayar

    ReplyDelete
  18. ehm akakpn sama apapun tak tau.. pasal keretaler...

    ReplyDelete
  19. gegeg samalah buta psl kereta jgk....

    ReplyDelete
  20. Owh, gitu ker kisahnya….
    Tapi betul la kan, mmg kena belajar juga selok belok kereta…. Saya pun mmg pandai bawa jer…. huhuhu

    ReplyDelete
  21. bahaya juga tu... tapi yelah basic2 pasal keta patut kita orng pompuan termasuklah KA kena ambik tau juga hehehe

    ReplyDelete
  22. sy blajar jugak la dgn cikabe sbb dlu pjj kan.
    mcm minyak hitam, air, bateri.. yg basic je la.

    ReplyDelete


Baju Muslimah Kanak-kanak

Labels

Instagram

Facebook Page