Sengkuang Calit!!!

Thursday, February 06, 2014

Apsal mahal sangat erk? Ker standard harga dia macam tu?


Kisahnya...aku gi pasar malam. Teringin lah nak makan sengkuang calit ni sebab dah lama sangat tak makan. Lagi pon ni one of my feveret. Masa jaman skolah rendah dulu mak aku jual eskem malaysia ngan sengkuang ni. Erkkkk...macam dah lari tajuk sket ni...ok...ok...

Sambung balik. Aku pon order lah satu sengkuang calit yang original tu. Ingatkan duahinggit tu untuk 2 keping sengkuang calit. Rupanya tekaan ku salah. Duahinggit untuk sekeping sengkuang calit yang tak berapa nak tebal tu. Pada hal kat gambar tu dah ada buktinya.

Bagi aku yang miskin bandar ni duahinggit tu macam mahal lah. Banyak songeh plak minah ni khenn. Nak murah buat sendiri lah...ngehngehngeh...Memang buat sendiri lagi berbaloi dan puas makan. Nasib beli 1 jer. Tapi tu lah, kat mana nak cari kuah sengkuang ni erk? Share² lah. Aku mengidam ni. Tengok sengkuang calit dalam gambar tu pon dah merembes ailio. Tapi aku tak ngandung tau. Dah lah hari ni ada pasar malam. 

Note: Gantung kuali lah hari ni. 


You Might Also Like

43 komen

  1. kat depan office anum pun ada jual sama gak harga dia

    ReplyDelete
  2. dah rasa...tp bagi saya tak sedap macam zaman sekolah2 dulu...heee

    ReplyDelete
  3. Uiii dapnya..
    Mahal..! Dulu 5kupang jek huhu

    ReplyDelete
  4. kat sengkuang calit ni ade jual kuah dia dgn kacang dia tu...btw..baru je sudah mkn sengkuang ni ade jual kat bwh mara ni!terpaksa beli sebab ini je yg ade sempat nak mkn sebelum masuk office....

    ReplyDelete
  5. http://wahidayatulaswa.blogspot.com/ tanye wahida..dia tau mane nak beli..

    ReplyDelete
  6. mmg mahal fiza..pernah jumpa rm 2.50 satu..perghhh

    ReplyDelete
    Replies
    1. www.daddydin.blogspot.com
      Pembekal sos merah klasik, sos special rojak petis penang dan kacang panggang tumbuk bergula untuk hidangan sengkuang calit

      *sebiji sengkuang dulu2 harga sekilo baru rm1..sekarang sekilo rm2.50-3.00
      *gula dulu2 sekilo rm1.20, sekarang rm2.90
      *kacang tanah dulu2 rm3.50 sekilo..sekarang rm7.00
      *tong gas masak dulu2 rm16..sekarang dah rm28...
      *ais satu beg dulu2 rm2..skrg rm3.50
      *kadar tariff baru elektrik 2014...
      *kos import bahan mentah dulu2 tak kena cukai2 merapu, sekarang semuanya dicukaikan..
      *sewa tapak niaga naik saban tahun..kalau niaga tepi jalan, dulu2 saman baru rm100..skrg dah jadi rm300..kalau x bayar dalam tempoh dua tahun, naik mahkamah majistrer dbkl..xcukup duit bayar denda masuk lokap on the spot selagi tak bayar..

      Jadi, janganlah ingat mereka yg berniaga jual rm2 sekeping tu ambil untung melampau..penat lelah mereka memotong sengkuang..sewa tapak lagi..kasihanilah mereka..xnak beli xpe, but please.. don't accuse them tentang ambil untung melampau...

      Bukan kami yg control harga barang...

      Maaf jika terasa kasar..sekadar pandangan peribadi seorang bekas manager bank..dan sekarang seorang pembekal yg pernah berniaga di jalanan bertahun2 bagi menimba pengalaman dan mencari ilmu perniagaan yg tidak diajar di mana2 universiti..

      Delete
  7. haah... mahal kan..? macam tak berbaloi jer rasanya.. dolu2 50 sen jer.... huhu....

    ReplyDelete
  8. Buat sendiri memang puas Fiza. Cili padi+gula+bawang putih sikit+kicap+sos cili sikit+air asam jawa. Tumbuk kacang tanah goreng kasar utk tabur. Siap!!
    Heee... dah kakak teringin juga dibuatnya:)

    ReplyDelete
  9. fevret jugak ni..sos dia sedap compare ngn lain2 yg penah makan

    ReplyDelete
  10. aku blk kampung haritu 3 bijik sengkuang SIL aku potong..kejap je habis kitorang makan ramai2.. puas hati.. skrg ni sekeping 2hengget??!! melampau betul..
    ingat lagi zaman kita dulu2 doposen je sekeping.. kalau kecik sket seposen.. hehehe rindu zaman kecik2 dulu :)

    ReplyDelete
  11. zaman sy sek dolu juai 10 sen jaaa...mak bg 20 sen utk kelas ptg, bleh beli eskrem pop & sengkuang tu...sek kg masa tu...heaven sgt laa mak bg 20 sen pon..hahahaha...tu citer thn 87..skang nie, jgn mimpi laaa...

    ReplyDelete
  12. Memang srdap pun. Dulu ms kat kpg ada la jual sengkuang calit.

    ReplyDelete
  13. beli sengkuang dan calit sendiri kuah rojak..tabur kacang..:)

    ReplyDelete
  14. Salam Fiza, sebut pasal sengkuang shalit ni tringat kawan opis ade kasi sos dia, bila tah nk beli sengkuangnye... hehehe...

    ReplyDelete
  15. mcm best..tp sy xsuke sengkuang.. hehehe

    ReplyDelete
  16. 2 hinggit sekeping mahal ler tu !

    ReplyDelete
  17. uih sedapnya, tapi pasar mlm cheras tak nampak pun lg, klu ada jual kuah je syok tu hehe sebab sengkuang bukan mahal mana pun

    ReplyDelete
  18. lamanyer tak makan sengkuang cenggitu!!!!!!!!!!!!

    ReplyDelete
  19. bukan mahal skit fiza. mahal giler.. masa sekolah dulu 5 kupang jer.. sekarang sampai rm2.. agak2 ler.. padahal sengkuang tu sebiji berapa hengget jer.. pehtu siap potong nipis2 tu dapat la 5 6 keping kot..

    ReplyDelete
  20. Salam K.FIza..
    uiii..peberet cma n i..
    ermm..kalo x salah, mula2 jual dulu, ori rm1.5 spicy rm2.
    lepastu beli jadi dua2 flvr RM2.
    brader yg juai kat umh cma ni, cma rase berbaloi beli dgn dia sbb sengkuang fresh n tebai..

    ReplyDelete
  21. hahaha..saborrr jela sekeping dua henggettt...agak2 ler kan nak meniaga pon..buat sendiri jela fiza..aritu ada baca depa guna kuah rojak je..ye ke..cuma campor dengan kacang kat atas je..yg kuah rojak tu depa guna mak bee...taktau ler sebab sengkuang gini bukan fav sgt..

    ReplyDelete
  22. Fiza, Liza ada kuah sengkuang ni. Tp kwn kat sek yg jual. 13 h8nggit. Tak camna nak paas kat Fiza?

    ReplyDelete
  23. owhh sedapnya fiza, dulu aju tak reti makan sengkuang ni, dh cuba pasti nak
    lagi

    ReplyDelete
  24. merata i nampak orang duk cerita mende ni, tak ter try pulak masa kat kampung hari tu. sedap sangat sangat la ni yer.

    ReplyDelete
  25. SAYA SELALU JUGAK BUAT SENDIRI..PAKAI KUAH ROJAK YANG DIA JUAL DALAM BEKAS TU JE..SELALUNYA DIA JUAL SEKALI DENGAN KACANG .TAK PAYAH SUSAH2 NAK BELI KACANG LAGI..HEHHE

    ReplyDelete
  26. Hye, saya suka baca blog awak, baru2 ni saya baru blog harap awk boleh singgah dan follow blog saya. awksweetgitu.blogspot.com :)

    ReplyDelete
  27. mahalnya sis.. lebih baik beli sengkuang buat sendiri. boleh makan byk kali. heee

    ReplyDelete
  28. Wahh.. dulu zaman sekolah selalu makan ni.. bestnya... tp mmg mcm mahal pulak. Mungkin ramuannya special kot.. :D

    ReplyDelete
  29. ater ada jual sengkuang kt teso econsave beli buah dia sama cicah adakan heeee lagi murah sis.eh ni jual by paket ke...sedap kalau atas tabur kacangkan

    ReplyDelete
  30. tak pernah merasa... tp tgk pi tuh cam menarik jew. hihi

    ReplyDelete
  31. wahhh., wak x penah terai sengkuang calit ke aper benda nih..,iiHHkks

    ReplyDelete
  32. Lagi kesian kat sy fiza.. lagi tak pernah makan sengkuang calit ni...haha

    ReplyDelete
  33. sengkuang calit ni jugak saya penah beli 2 hinggit tapi takder la sedap mana pun..
    tu la kekadang saya buat jek sendirik kat umah...2 hinggit dapat sebijik sengkuang dah dapat berkeping2 sengkuang calitnyer..cuma tinggal beli sos sengkuang tak pun beli jek rojak mak bee beli kacang ngan nyin tu tumbuk..kenyang sekeluarga daat makan sengkuang calit...

    ReplyDelete
  34. Tak pernah rasa lagi ni.cam sedap je..tapi kalau beli mahal biarlah berbaloi sikit kan kak..peniaga pun

    ReplyDelete
  35. mahallah kak.. kalau dua ringgit dua keping pun, ros dah rasa mahal.. hihi..
    kalau guna kuah rojak makbee tu, boleh kan?.. letak kacang tumbuk banyak2.. sedapnya :)

    ReplyDelete
  36. ntah la kak, semua brng mahei skrg ni. tak paham saya. peniaga ni kadang kadang suka amik kesempatan.
    agak agak le sampai sekeping rm2.
    skali org beli confirm tak beli dah lps tu..

    ReplyDelete
  37. www.daddydin.blogspot.com
    Pembekal sos merah klasik, sos special rojak petis penang dan kacang panggang tumbuk bergula untuk hidangan sengkuang calit

    *sebiji sengkuang dulu2 harga sekilo baru rm1..sekarang sekilo rm2.50-3.00
    *gula dulu2 sekilo rm1.20, sekarang rm2.90
    *kacang tanah dulu2 rm3.50 sekilo..sekarang rm7.00
    *tong gas masak dulu2 rm16..sekarang dah rm28...
    *ais satu beg dulu2 rm2..skrg rm3.50
    *kadar tariff baru elektrik 2014...
    *kos import bahan mentah dulu2 tak kena cukai2 merapu, sekarang semuanya dicukaikan..
    *sewa tapak niaga naik saban tahun..kalau niaga tepi jalan, dulu2 saman baru rm100..skrg dah jadi rm300..kalau x bayar dalam tempoh dua tahun, naik mahkamah majistrer dbkl..xcukup duit bayar denda masuk lokap on the spot selagi tak bayar..

    Jadi, janganlah ingat mereka yg berniaga jual rm2 sekeping tu ambil untung melampau..penat lelah mereka memotong sengkuang..sewa tapak lagi..kasihanilah mereka..xnak beli xpe, but please.. don't accuse them tentang ambil untung melampau...

    Bukan kami yg control harga barang...

    Maaf jika terasa kasar..sekadar pandangan peribadi seorang bekas manager bank..dan sekarang seorang pembekal yg pernah berniaga di jalanan bertahun2 bagi menimba pengalaman dan mencari ilmu perniagaan yg tidak diajar di mana2 universiti..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Segala maklumat berkaitan perniagaan sengkuang calit dan cara utk hubungi saya ada di
      www.daddydin.blogspot.com
      Tqvm

      Delete
  38. ASSALAM
    SESIAPA YANG BERMINAT UNTUK DAPATKAN SOS MERAH SENGKUANG CALIT RESEPI TRADISIONAL ATAU YANG INGIN MENAMBAHKAN PENDAPATAN... BOLEH DIDAPATI DI
    https://agrinurfoodindustries.blogspot.com

    PRODUK YANG KAMI TAWARKAN
    i) 500g - Rm 5.00
    ii) 1kg - Rm 9.50
    ii) BELIAN 10KG KEATAS - RM8.10 PER KG (-/+ 15% LESS)

    KAMI JUGA ADA TAWARKAN PENGHANTARAN MENGUNAKAN POS LAJU UNTUK PELANGAN KAMI DI SELURUH MALAYSIA MENGUNAKAN PERKHIKMATAN POS LAJU.
    2 PAKEJ DISEDIAKAN
    1) MIN 2KG + KOTAK POS LAJU
    RM19 + RM14 = RM33
    2) 10KG + KOTAK POS LAJU
    RM81 + RM32 = RM113 ( BELIAN 10KG KEATAS - RM8.10 PER KG (-/+ 15% LESS))

    ANDA BOLEH BANKIN KE MAYBANK ACCN NO : 156057212526 AZRIN BIN AHMAD
    CAL OR WASAP : AZRIN 0193361530
    AGRINUR FOOD INDUSTRIES.
    LOT 1819, JALAN 16. KUBU GAJAH 47000 SUNGAI BULOH SELANGOR.
    OR MAP LOKASI :

    https://www.google.com.my/maps/@3.1385059,101.6869895,12z

    Kami juga ada menawarkan peluang penambahkan pendapatan untuk produk sos dan kicap untuk individu yang berminat :

    Utk maklumat lanjut LAYARI :
    https://agrinurfoodindustries.blogspot.com

    ReplyDelete


Baju Muslimah Kanak-kanak

Labels

Instagram

Facebook Page