'Ibu, Baby Keluar ikut Mana???'

Friday, March 07, 2014


Tanjat tak...tanjat tak kalau anak tanya soalan macam ni? Tanjat gegirl tau. Nasib masa tu tengah gedik santai nengok tv. Buat nya tengah minum air, mau tersedak dengan penangan soalan cepu mas si Iman Hakimi nih. Kisahnya...anak bujang ni membelek majalah Pa & Ma. Tiba²...

KIMI: Ibu, baby keluar ikut mana?
IBU: *gulp...apa nak jawab ni*...Keluar kat bawah lah. Kat 'cekpit'. *Jawapan spontan. faham² sudeh lah*
KIMI: Bukan keluar kat perut ker?
IBU: *adoiiii...anak aku ni*...Tak lah. Kalau operate memang lah keluar kat perut. Tapi ibu tak operate
KIMI: Owh...

Phewwwww....nasib dia tak tanya lebih². Kalau aku c-zer, bley gak aku tunjuk bukti parut kat perut kann. Tapi ni semuanya normal, bukti apa yang aku nak tunjuk...ekekeke...Tunjuk bukti perut menggeleber jer lah sebab dah 3 orang duduk dalam tu. Ni soalan cepu mas kedua di lontarkan kat ibu dia ni. Soalan cepu mas pertama yang dia pernah tanya [IBU...MACAM MANA NAK BUAT BABY?]. Fitam jap aku dengar soalan maut si kimi ni. . Tapi kan...aku tertarik dengan komen ni:


Tak perasan plak komen yang ni untuk entry 2 tahun lepas. Maknanya dah boleh terangkan kan lah proses persenyawaan dan yang sewaktu dengannya kat budak darjah 1 nih. Tapi kena gunakan buku ensiklopedia/video dan juga bahasa yg mudah untuk dorang faham...hurmmmmm...

Note: Bersiap sedia jer lah. Ntah soalan cepu mas apa plak lepas  ni.

You Might Also Like

38 comments

  1. amir pun pernah tanya... glupp nak cari jawapan.. mujur dia operate tunjuklah tanda operate dulu.. kat perut

    ReplyDelete
  2. soalan mengugat jiwa nak menjawab..hehehe

    ReplyDelete
  3. Assalamualaikum kak, fuhh mencabar kan nak jawab soalan anak. hehee semoga mereka faham apa yang kita sampaikan ~~~

    ReplyDelete
  4. alahai..soalan baby keluar dari mana tu xpe lagi..
    soalan macam mana nak buat baby tu yg boleh berpinar samar2 bijik mata..silap2 boleh pengsan nak menjawabnya..budak2 sekarang cerdik n kuat bertanya..

    ReplyDelete
  5. soalan macam ni memang mencabar nak menjawab..hahaha

    ReplyDelete
  6. Budak2 sekarang mmg semua depa nak tahu kan.. Anak sedara farah pn mcm tue la.. semua nak tanya.. kdg2 boleh pening kepala fikir apa la nak jawab secara bertapis kat depa soklan2 cepu mas cm tue..hehehe

    ReplyDelete
  7. Tanjat gegurl... Bersiap sedia kot2 dpt soalan camni dr zakwan plak nnt

    ReplyDelete
  8. bahahahhaa...aku dok xplain kat anak dara gak pasai sperma & ovul...naik penin gak nak ckp bahasa mudah...tp bila dia tgk filem yg ada adegan comolot, mesti dia tanya aku: umi, tu depa nak wat anak la ye...haishhhh!!!!!!...

    ReplyDelete
  9. masa kecil2 x pernah pun fikir bnda ni.. budk2 sekarng advance..

    ReplyDelete
  10. kakak ada gak tanya aritu. tapi saya kata, nnt kakak dah besar sikit mummy bgtau k. setakat ni dia hanya tau baby kuar dari perut je. hehehe

    ReplyDelete
  11. aku pun pernah dapat soalan mcm tu...
    mmg kadang2 tak terjwb soalan budak2 ni...

    ReplyDelete
  12. anak2 zaman skang ni mmg super duber cerdik.. macam2 nak ditanya yer smpai kita pun naik terkedu yer

    ReplyDelete
  13. hahahha soklan yang memang bila2 akan buat kita tergamam ekeke

    ReplyDelete
  14. bila anak dah start byk tanya..memang pening kepala nak pikir jawapan terbaik kan

    ReplyDelete
  15. Hehehe ..Hai Fiza ..Lya singgah sini ..
    Gulppp gluppp Gullppp hehehehe pernah jugak anak2 tanya ..
    Lya jwap untuk pemahaman sorg kanak2 jer tak terangkan detail la tp kanak2 nie bila kita bgtau camtu dia tanya camni bila kita ckp camni dia tanya camtu..
    Kekadang FENIM jugak kan sbg ibu bila anak2 duk bertanya ...

    ReplyDelete
  16. Baru ja Adam tanya Liza soalan ni beberapa hari lps. Liza bukak youtube tunjukkan baby growth in womb. Ntah faham ntah tidak. Sambil tu Liza terangkan dia proses kejadian. Trus lupa camna nak buat baby. Hihi..

    ReplyDelete
  17. heheheh kita serba salah dibuat utk jawab soalan tu kan gegurl

    ReplyDelete
  18. sya pulak berdebar nak tunggu anak besar..mau dia tnya juga..gelabah nak jwb..nmpknya dr skrg dah kena mnibma ilmu...

    ReplyDelete
  19. erk....memang soalan2 gitu kena pandai2 gak kita jawab kan

    ReplyDelete
  20. my anak buah ada tanya mamanya psl nih . masa tu jwb ringkas jer ... kuar drp bawah . bila dah besar nanti mama cerita lagi . tak lama lepas tu ada prg kat national geografik tunjuk camna proses bersalin , jadi semua anak buah tgk dan faham .

    ReplyDelete
  21. Masa lahir anak kedua... Anak sulung saya dah tau.. keluar kat bawah... mungkin sebab dia perempuan kot.. senang nak cerita... hehehe

    ReplyDelete
  22. fuh..fuh...nervous ni... tak boleh bayangkan apa soalan2 cepumas yang akan ditanya oleh anak2 nanti. eh, anak2? hehehe... buat masa ni anak baru sorang.

    ReplyDelete
  23. kak...cer kongsi apa jwpn yg kak bg, bila soklan mcm mana nk wat baby tue?

    ReplyDelete
  24. salam k.fiza..

    huhu..klu kene kat cma pun.maunye tanjat gegerl jgk.. hihi..nasib baik tak tanye lebih2..
    kalo anak2 cma diorg mintak bby jer..

    ReplyDelete
  25. Moga fiza berjaya memahamkannya ..

    ^^

    ReplyDelete
  26. tulah yg lemah nak jawab....sy diam je...hehehe

    ReplyDelete
  27. berpeluh gak nak jawab nih..hihihi

    ReplyDelete
  28. soalan yang memerlukan jawapan yang professional :)

    ReplyDelete
  29. Adehhhh...memg tanjat dnga soklan ank.mcm nih

    ReplyDelete
  30. waduh mmg soalan cepumas tu...
    nak wat cam ner budak2 hihi

    ReplyDelete
  31. muakakakakka...anak2 noe pun pernah tanya...mcm noe dua2 ikut tingkap...so cakap la ikut perut...siap tunjuk bukti...kdg2 soalan2 diaorg ni...pusing jugak nk menjawab

    ReplyDelete
  32. fuh,jenuh nak jawab juga kan..dulu masa beli majalah Pa&Ma, ada satu page tu letak gambarajah macam mana nak jawab kalau anak tanya macam tu. tapi mana dah majalah tu, IbuNoey pun tak tahu.nak kena cari balik ni..hehe..

    ReplyDelete
  33. biasanya bebudak mesti akan tanya soklan nie kan sis

    ReplyDelete
  34. susah juga nk jawab tu ya...orang dulu mudah saja jawabnya..xikut mana2pun jumpa kat pokok buluh betong...kan femes filem anak buloh betong dulu2.

    ReplyDelete
  35. agak susah.
    akak boleh buat macam lukisan ke n then bcerita.
    in shaa Allah akan tiba masanya kan

    ReplyDelete
  36. hahha.. nina terbayang bila dh besar nanti kimi terbaca entri ni mesti dia tersipu2

    ReplyDelete

Popular Posts

Labels

Blog Archive