Lipas Terbang

Wednesday, March 19, 2014


Siapa tak takut lipas? Kebanyakan orang pompuan takut dan geli ngan lipas kan. Orang lelaki pon ada yang takut lipas tau. Kawan my dear hubby salah seorang daripadanya...hahaha...Dalam banyak² lipas kan *macambanyaksangatspesislipas. Aku paling takut dengan lipas terbang. Memang menyampah betullah kalau jumpa kan. Yang tak boleh terbang tu pon aku dah geli inikan yang boleh terbang.

Ko bayangkan lah. Tengah syiok masak kat dapur, boleh plak muncul lipas terbang ni. Langkah seribu lah jawabnya. Lagi haru, tengah berkumpul anak beranak kat ruang tamu, datang lagi lipas terbang berlegar². Apa lagi....lari lintang pukang si ibu ngan anak mencari tempat perlindungan. Takut di hinggap dek lipas terbang. Lagi kesian....ibu dia lari dulu tinggalkan anak²...kahkahkah...Sian anak² aku. Bila line dah clear, baru kluar balik dari tembat persembunyian. Memang kongajor tau lipas terbang ni.

Nak tau tak. Kalau nak bunuh lipas, jangan ketuk sampai terbarai isi perut lipas tu tau. Sebab dalam perut lipas ada cacing halus/ lembut yang akan hidup walaupon berada diluar tubuh lipas. Bila cacing ni dah hidup luar dari badan lipas (perut), dia akan bergerak mencari tempat baru. Kalau nak tengok lipas ni, letak isi perut lipas tu kat kertas hitam atau cermin. Nanti cacing dari perut lipas ni akan bergerak². Cacingnya pendek, halus dan lembut. Hanya dapat di lihat pada mata kasar bila jarak pandangan sekitar 10-20 cm.Sangat berbahaya apabila cacing ini sampai menyentuh kulit tubuh kita (terutama kaki) kerana dapat masuk melalui pori-pori kulit atau bila ada luka terbuka pada kulit luar.

Meremang kegelian bila membaca pasal lipas ni. Kalau nak tgk macam mana rupa cacing lipas ni, silalah buat experiment...hehehe...Bahaya kan lipas ni. Sila lah berhati².

Note: Tak sempat nak snap #3 bento Kimi hari ni. Bateri HP habis....cissssss.....





You Might Also Like

34 comments

  1. hahahahaah.. btul, btul...
    geli ngan lipas ni apatah lg yg terbang
    penah gak mkn kt kedai makan nasi goreng ada lipas.. whatttt??! angkara lipas trrbang la ni haha

    ReplyDelete
  2. jemah kalo bunuh lipas..kasi mati...pastu campak terus dalam tong, selamat...tak da kose rasa nak sampai terbarai...janji dah terbaring, tak gerak tu, mati la..lkkikikiki

    ReplyDelete
  3. hihi..tak takut lipas...tapi takut tikussss...larikkk

    ReplyDelete
  4. hahaha jue pun tak leh kalo lipas terbang.. menjerit 1 blok leh dengar woooo... ohh tidak.. kalo jalan tu lantak ler.. sekali terbang menjerit + lari tak cukup tanah.. hahahhaha

    ReplyDelete
  5. Assalamualaikum kak, ehhe sheila la yang kena kejor lipas ni.. memang tak tenteram kat dapur tu kalau dah ternampak sekor lipas. hihi mujur dia tak terbang.. selamat tengahari singgah sambil menabung sini ~~~

    ReplyDelete
  6. Tak takut dgn lipas tapi geli pula bila cerita pasal ulat lipas tu...

    ReplyDelete
  7. tak takut lipas..
    tapi bila baca part cacing tu geli lak rasanya

    ReplyDelete
  8. tak takut..
    benci sangat.
    mesti ambil ridsert.
    paling benci dia boleh terbang..

    ReplyDelete
  9. saya tak takut lipas . my mieow suka sangat bawa lipas masuk umah pastu buat main sampai meninggal . jadinya , kat dlm umah byk lipas . yg selalu menjerit si anak buah lah sbb si kucing suka letak lipas ni kat sebelah mrk ... hahahaaa

    ReplyDelete
  10. INGATKAN KIPAS LIPAS TADI.. HEHEH

    ReplyDelete
  11. Kalo zura nampak lipas merayap atas lantai tak pe.. x geli.. tapi kalo dia start terbang memang larik..bukan geli tapi takut. hahaha

    ReplyDelete
  12. Salam K.Fiza..

    eheh..cma bukan penggeli lipas..
    tapi cukup x suka lipas terbang.. kalo tgh solat tu, time tu la sibuk nk test sayap die..

    grrrr....

    ReplyDelete
  13. aduhai bace tajuk lipas nie pon dh meremang..belom lagi bace isinye.. lipas la pling anis geli..pastu cicak..euuww.. geli2..

    ReplyDelete
  14. sy xtakut n xgeli lipas kak..ilek je klu lipas lalu depan mata.. hahaha.. tp xpernah la pukul, paling² pun sembur je..

    ReplyDelete
  15. payah juga ni hee.umh ada lipas pakai sembur liaps tu idak dia datang.selalu semonggu 2x saya sembur kat luabng sinki..kat bawah air tapi lalu..kat singkin dan masa nak tinggalkan rumah saya sembur gak.skrg reda kalau tak malam2 akan nampak dia merayap.

    lipas terbang tak pernah plk jumpa heee..pi pernah gigit uh...kalau jumpa lipas hidup or mati sllu amik buang dlm mangkuk tandas push atau manul tu terus simbah air

    ReplyDelete
  16. bento oh yeah heee..comel..thnks

    ReplyDelete
  17. hahaha.. saya boleh bayang..sbb saya pun spesis lari selamatkan diri dulu.. wakaka..

    kalau kat bilik air saya siram lipas tu sampai terbalik..lepas tu sembur ngan penyembur serangga.. haha...

    ReplyDelete
  18. serius...x suka sgt ngan lipas..yg terbang ni lagi la...klu terhinggap kt badan...jawabnya satu alam dengar suara noe

    ReplyDelete
  19. geli jugak, tapi taklah segeli cam cicak... kalau cicak mang dah lompat dah.

    ReplyDelete
  20. samalah noks...aku ngan anak2 lari lintang pukang klu ada lipas terbang tu. nasiblah ada babanya penyelamat kami anak beranak..hehe gelilah lipas

    ReplyDelete
  21. Saya tak takut lipas.. yeah.. lipas tak gigit cuma bau je busuk klu pegang.. kena basuh dgn sabun utk hilangkan bau lipas.. Tp klu lipas terbang tiba2 hinggap mau terkezut juga hahaa.. :D

    ReplyDelete
  22. takut dan tak suka bau lipas..busuk...

    ReplyDelete
  23. Ni la serangga paling saya tak suka..dah la bau nya busuk..dia sekor je boleh busuk satu rumah.

    ReplyDelete
  24. Lipas terbang mmg bhya blh msuk telinga... Mmg ke hospitallah klu msuk tlnga..

    ReplyDelete
  25. Sy tak tkut lipas or geli. Cicak yes sy tkut n geli. .tp kalo lipas terbang memg sy bncii

    ReplyDelete
  26. Kalau KA sama2 terbang cam lipas tu dah,,, hehehe geli lah !

    ReplyDelete
  27. kita sangat takut lipas. bukan takut. geli kot euww

    ReplyDelete
  28. OMG, harap naurah tak hancurkan lipas dengan tgn dia ritu. Hana tak tgk langsung mcm mana rupa lipas dlm genggaman dia tu. tau2 dia dh campak tp bla tgk tgn dia xde plak mcm lendir ke apa. Serius, lipas terbang plg ngeriiiiiiiiiiiii.

    ReplyDelete
  29. Saya tak lah takut kat lipas, geli pon tidak... kalau serempak masih biasa jer... tp yang tak boleh kalau terbang masuk dalam kain ker.. hinggap kat kaki ke tangan pon dah satu haru jugak... yang tu mau saya melompat bagai nak rak... (wlaupun lelaki) hahahaahah... bukan apa, kaki dia kan tajam... ouiii kan dah meremang bulu roma... :p

    ReplyDelete
  30. uih, geli jgk bila baca. Fiza, patut la bomoh resdung guna lipas tanah untuk ubati resdung. Dia penyekkan kat muka org yg ada resdung tu, pastu akan nampak la putih2 cacing tu keluar kat muka org resdung tu. Dia kata ulat resdung. Saya pernah buat tau dulu. Menipu la rupanya pakcik tu. Kuang hasam. Nak copy sikit perenggan bab lipas tu masuk dalam entry saya boleh tak? Boleh tak?

    ReplyDelete
  31. dl nmpk lipas bunuh dia smpi kuar isi perut..geram pnya psal hehehe..tp bla tau lipas ni sda cacing dkt perut nya x prnh lg buat..sembur dgn redsect..padan muka hehe..

    ReplyDelete
  32. baru tau pasal cacing dalam perut dia tue, huuu takut nya

    ReplyDelete

Popular Posts

Labels

Blog Archive