Projek Hujung Minggu Lagi | Blueberry Cheesecake Simple

Monday, March 31, 2014

As salam senin uols. Lewat bersiaran. Kebizian pepagi ni. Dapat tugas baru. Benda yang aku tak pernah buat. Strees jer rasa. Tak suka betul main ngan nombor² ni. Ok...tak nak strese², meh jamu mata cheesecake iols ni.


Amacam. Ada rupa Blueberry Cheesecake Secret Recipe tak...hahaha...ferasan jer ko jemah. Macam biasa. Bila kerajinan dan semangat waja datang membuak², main bakar² lah kan. Maka inilah jadinya. Sebiji kek. Kali ni aku buat malam². Nak tunggu anak² beradu, memang tak lah kan. Silap² aku yang beradu dulu. Jadi nya kita buat dalam keadaan sedikit huru hara. 


Antara bahan² yang diperlukan. Dah lama betul aku peram resipi ni. Bertahun gak lah. Tapi skang baru nak buat. Resipi memang simple. Macam biasa, aku kan suka yang simple..haha..Kali ni tak der pakai tepung yang ready made yerp. Sendiri buat. Alaaaaa...cheesecake, setakat pakai tepung 2 sudu jer. Ni resipinya:

Base: 

1 paket biskut oreo (hancurkan) 
2 sudu butter (yang telah dicairkan) 1
  1. campurkan / gaulkan butter dan biskut (sampai boleh dikepal)
  2. masukkan dalam loyang 
  3. tekan² sampai padat (gunakan bontot gelas) 

Filling: 

500g cream cheese (philadelphia brand)
100g gula
100ml sour cream (pauls brand)
1 sudu tepung gandum
2 biji telur
sikit esen vanilla

  1. pukul satu persatu (mula dengan cheese cream diikiuti dgn bhn lain)
  2. Tuangkan filling ke atas base tadi
  3. Bakar pada suhu 150°C selama 25 - 40 minit
  4. Biar kek seketika dalam oven supaya kek tak terkejut dan merekah secara mendadak. Hamik ko, ko ingat orang jer bley terkejut. Kek pon bley terkejut gak tau,,,ahaks.... 
  5. kemudian, simpan dalam peti sejuk selama 4 jam
Simple jer kan resipinya. Biskut oreo tu aku hancurkan dengan intinya skali. Tak kosa aku nak asingkan. Buang masa dan tenaga jer. Campur jer lah. Keju tu plak aku pakai brand lain. Philadelphia cheese dah habis. Memandangkan aku  buat kek memalam. Semalamam aku letak kek tu dalam freezer. Bangun pagi tu baru letak blueberry jam.

Alhamdulillah. Tercapai gak hasrat nak buat cheesecake. Lpas ni bley lah buat kek sendiri. Gigih tak gigih lah aku hari sabtu tu. Sanggup gi YUMMIE BAKERY ngan QahirahQhalif semata² nak beli loyang kek. Ramai plak tu orang. Memasing dah start membeli untuk buat kuih raya kot. Dapat jugak lah bekalkan blueberry cheesecake ni untuk mertua dan mak. Next time nak buat lagi. Ada balance bahan² tu. 

Note:  Bila skolah dah start, jalan pon start sesak.




You Might Also Like

39 comments

  1. sedapnya!
    cantek plak tu
    leh wat bisnes ni hehe

    ReplyDelete
  2. yummeeehhh..lama betul saya tak membakar2...

    ReplyDelete
  3. suka chese kek tp tak reti buat..
    biskut tu kana lapik kertas sapu majerin jugak ke? ke dia tak melekat kat loyang?
    tgok biasa resipi kena bakar dlm air cam na entah..tu yg cam susah nak buat chese cake. ni mcm simple..leh try ni..
    kena cr bahan dulu..

    ReplyDelete
  4. sedapnyeeee.. kecur ailioooo!
    saya tak reti nak baking yang lazat2.. simple2 boleh lah..
    :)

    ReplyDelete
  5. Rajinnya buat kek sendiri...tapi kalau menjadi memang berbaloi, kan...
    Kalau berjiran, mau juge huluq pinggan kosong...hehe

    ReplyDelete
  6. Mcm simple je resepinya ni noks...tp tu lah nak tunggu kerajinan datang. Hehe

    ReplyDelete
  7. buat sendiri puas hati kan.. ;)
    sana-sini jalan sesak.. huhuhu..

    ReplyDelete
  8. klu saya sekali jalan jer tuh ... terliur udah .

    ReplyDelete
  9. kalo tahap rajin tu sampai memang jadi jer walaupon huru hara..hehehe tu yang syok..

    ReplyDelete
  10. alaaa sedap nyerrrr...nak jugakkk...

    ReplyDelete
  11. assalam fiza...sedap sangat nampak kek ni...resepi pun ada tu...bolehlah try...kalau rajin heh..heh..

    ReplyDelete
  12. Kira jadi la dah ni..kan?hati ni ni belum ada keberanian lagi nak buat kek ni..tak tahu bila..takut tak jadi nanti anak2 gelak..hehhehe

    ReplyDelete
  13. Assalamualaikum kak, sheila teringin nak belajar buat kek dan kuih tapi oven takda. nampaknya tahun ni kena simpan duit beli oven. hehehe tak sabar nak cuba resepi2 simple camni ~~~

    ReplyDelete
  14. iuols skang rajin memuffin jer, mencake nyer belum. Menarik wei cheesecake hangpa.

    ReplyDelete
  15. wahhh rajin tu buat...nak rasa sket.... hehehe

    ReplyDelete
  16. sedap ni....terrer ni dapat buat..tahniah.///....bak sikit

    ReplyDelete
  17. waa... sedapnya... sy suka makan... buat??? hehe.. sedang difikirkan nk buat ke tak.. hehe

    ReplyDelete
  18. OK.. NAMPAK MENARIK. LEPAS NI DAH BOLEH CUBA MASUK MASTERCHEF. :)

    ReplyDelete
  19. Errmm... sedap nyerr!!... cantekkk jer fiza buat... ida lama tak buat... buat menda2 camnie bermusim... bila nak buat tu berturut2 buatnya... bila takmo buat tu... berbulan2 tak buat2... hehehe...

    ReplyDelete
  20. xtdo mlm tingat kek akak ni...plz buat lg kemudian pos ke penang hehehehe...

    ReplyDelete
  21. Hohohohoho sedapnya resepi pun simple

    ReplyDelete
  22. sedapnya fiza, teringin nak
    buat sendiri

    ReplyDelete
  23. wah oklah... tu dah menjadi.. nanti leh buat sendiri... senang tak yah beli...

    ReplyDelete
  24. Menyelerakan... ni mmg salah satu feveret kek saya.. klu masuk fridge & makan sejuk2 fuhh.. nikmat.. best.. :D

    ReplyDelete
  25. risau2 bisnes secret recipe tergugat ni wei..hihihi...teringinnnn nak rajin mcm ko nok...tapi...tapi...tapi...hehe

    ReplyDelete
  26. resepi nya senang je. xpayah ayak2 tepung. nak try buat lah

    ReplyDelete
  27. sedapnya... nak buat tak rajin pulak.. hihihi

    ReplyDelete
  28. rajinnya fiza...kek2 yg ada cheese ni mmg kesukaan noe...sedap...tapi malas nk buat sbbnya cuma noe n hubby je yg makan...anak2 x suka...

    ReplyDelete
  29. alahai memang dpt kepuasan la bila buat sendiri kan.sambil sambil tu boleh hilang stress pasai kerja :)

    ReplyDelete
  30. salam k.fiza..

    dapnye..tgk saje dah terliur..kalah SR punya cake, ni..

    ReplyDelete
  31. sedapnya... dah lama tak makan blueberry cheesecake.

    ReplyDelete

Popular Posts

Labels

Blog Archive