Doctor Qahirah!!!

Monday, May 05, 2014


Menung apa tu doctor? Mengenangkan masa depan yang semakin mencabar ker...ekekeke...Dah lama tak citer pasal anak dara nan sorang nih. Asyik citer pasal abang ngan adik jewr kan ibu nih. Ok...hari ni ibu citer pasal awak yer doctor. 

Saja jer panggil qahirah ni doctor. Mana tau masin mulut ibu ni dah besar nanti jadi doctor. Anak dara yang makin banyak keletah, banyak akal dan banyak mulut. Kakak/adik yang penyayang. Tapi ada masa garang gak nih dan suka menyakat. Anak yang berhati kental, tahan sakit dan berani. Satu jer ibu tak boleh tahan, kalau nak susu tak boleh tunggu lelama. Nak skang jugak...tak kira. 

Kenapa aku kata qahirah ni jiwa kental dan tahan sakit? Macam² yang dia dah lalui. Antaranya, masa usia 7 bulan, anak dara ni kena sakit mata. Sampai tahap MATA TERPAKSA DICUCI. Tak lama lepas tu kena Jangkitan Telinga @ Otitis Media plak. Gegendang telinga berlubang sket dan Kena Cuci Telinga. Pastu kena kudis buta. Ya! allah...memang macam² dugaan. Sampai anak dara ni dah lali dengan KESAKITAN.

Selamba jer di kopek luka yang dah kering. Kulit terlebih yang kat celah² kuku tu selamba dicabutnya. Kita ni rasa sakit, tapi dia tak. Sampai luka kita pon dia nak tolong kopek. Memang jenis tak penggeli. Suma benda nak di usiknya. Tapi kan...doctor qahirah ni alah dengan kucing. Nampak kucing dia takut...hahaha...

Antara aktiviti² qahirah kat nursery

Ini plak aktiviti untuk 2 tahun. Nampak tak Iman Qhalif disitu ☺

Doctor Qahirah ni dah tak sabar nak skolah. Nak pakai baju skolah macam kawan² kat nursery tu. Sian plak tengok. Nangis kekadang tu sebab nak gi skolah...huhuhu...Buat masa ni hantar playschool jer kat nursery tu, Tahun depan kita daftar skolah kakak yerp. Berapalah harga untuk tadika next year kan. Mesti naik lagi. Sebab tiap² tahun naik.

Note: Citer pasal anak jer lah pagi ni. Tak tau nak citer apa ☺

Extra Note: Mekasih buat pengikut baru. Nanti daku terjah yerp.





You Might Also Like

31 komen

  1. ckp dgn doktor qahirah, Rasulullah suka dan sayg kucing, so jgn takut kucing k...hhee

    ReplyDelete
  2. Comey Doktor tu ye FIza... dah nak gi sekolah ye... itulah yg ditanggung oleh ibubapa bila tiap tahun yuran naik kan fiza huhuhu

    ReplyDelete
  3. sama la mcm iecha..taktakut apa..dgn org lain pun tak takut..masalahnya semua luka semua nak tolong sapu ubat...kita yg seriauuu

    ReplyDelete
  4. Ya Allah besar dugaan dia. dugaan tue yang kentalkan jiwa dia kan sis

    ReplyDelete
  5. alaaaa baru teringat dah lama tak cerita psl si kakak :(

    ReplyDelete
  6. betul2 ade peel doktor tu heheheeh..tak takut rase sakit dan berani...kagum plak lieya bace....

    mane taukan masin mulut ...aminnn...jadi doktor betul2 boleh aunty lieya dtg mintak rawatan diskaun sikit ekekekekek

    ReplyDelete
  7. comeyynya kakak merenung jauh...
    apa agaknya yg dipikirkan hehehe

    ReplyDelete
  8. Aminnn.. mudah2an masin mulut ibu Qairah. :)
    dapat lah rawat ibu ayah dia nanti.

    ReplyDelete
  9. ameen, untie doakan ya..masin mulut ibu jd Doktor Qahirah, kak sufi pun cita cita doktor juga katanya =)

    ReplyDelete
  10. aminkan aje..kut ye jadi doc..ciri2 tak geli tu dah ada..
    belajar rajin2 ye..

    p/s pasal peyek tu boleh je klu nak tempah..

    ReplyDelete
  11. seronok baca citer anak2 ni Fiza.. mudah2an satu hari ni jd doktor qahirah yer amin2.. done nuffnang

    ReplyDelete
  12. in shaa Allah kata kata akak jd kenyataan

    ReplyDelete
  13. Salam K.Fiza..

    hihi...insyaAllah..aamin... masin doa ibu nk qhahirah jadi doktor bila besar nnti..
    bagusnye gegerl ni :)

    ReplyDelete
  14. Tahan lasak ye anak dara ko sorang ni noks......moga membesar dengan sihat dan cemerlang.....harapnya masin apa yang dicakapkan oleh ibu ye...:D

    ReplyDelete
  15. saya klu terluka sikit , mengetap bibir thn sakit . qahirah blh selamba jer yer ... insha Allah , mustajab doa fiza tu nanti .

    ReplyDelete
  16. Insya ALlah yer doctor, tapi takleh jadi doktor haiwan la for sure hehehee.

    ReplyDelete
  17. Walaupun tak takut, geli dan sakit...tapi masih ada juga benda yg dia takut. Tapi kenapalah kucing, huhu...binatang comel tu!

    ReplyDelete
  18. Semoga Qahirah menjadi anak yang soleh dan juga masin la mulut ibu nie hendaknya... :D

    ReplyDelete
  19. singgah pg ni clik2 nuffnang yer

    ReplyDelete
  20. wahhh mcm2 yang dah di lalui oleh kakak Doctor ni... very strong girl...hihi...
    nampak ayu je dia Fiza.. besor2 nti pasti lawa...:)

    ReplyDelete
  21. bagus ana pompuan nie berjiwa kental..boleh hidup berdikari nanti..ciri2 seorang doktor dah ada tue..harap termakbul la impian akak tue yer..=D

    ReplyDelete
  22. nanti dah jadi doktor tolong org2 ek..jgn charge mahal2 kat org susah..& anak ramai..hihi..


    gitulah, ada anak mcm2 kan kena fikir..
    tiap tahun kena ada peruntukan utk anak2..
    mintak2 semua dimudahkan rezeki anak2 sentiasa ada.

    ReplyDelete
  23. Wahh.. alhamdulillah..bakat yg baik & boleh diasah tu.. semoga berjaya.. aamiin.. :)

    ReplyDelete
  24. citer pasal anak-anak la sedap dibaca :-)

    ReplyDelete
  25. Moga Qahirah membesar dengan baik dan sihat menjadi anak yang solehah amin :D

    http://timetravelafif.blogspot.com/2014/05/kembara-england-part-7-natural-history.html

    ReplyDelete
  26. Sorang ustaz(imam muda) sorang doktor...Alhamdulillah..sorang lagi??

    ReplyDelete
  27. owhh.. si kakak plak doctor ye.. aamiin..mudahan masin mulut si ibu.. :)

    ReplyDelete
  28. patut la fiza panggil dia doktor. dia ada ciri2 doktor kalo tak penggeli. bagus doktor qahirah.

    ReplyDelete
  29. aamiin :)
    doa seorang ibu..
    mmg berani la kan.
    kalau saya pon seriau

    ReplyDelete


Baju Muslimah Kanak-kanak

Labels

Instagram

Facebook Page