KETAM Masak Lemak Cili Api!!!

Tuesday, May 27, 2014


Malam semalam iols mengKetam uols. Gara² [Ketam Busuk] aritu, tak puas hati rasanya tak dapat buat gulai ketam. Saja singgah kedai smalam. Tapi kedai lain lah. Ingatkan nak buat kari sardin. Sekali bila nampak ada plak ketam, bagai pucuk dicita ulam mendatang lah kan. Terus aku lupa nak mengKari Sardin. Kita mengKetam lah jawabnya. Macam tau² jer aku nak makan ketam.

Macam biasa, bab menyiang ikan, ayam termasuklah ketam kita bagi tukang kedai yang potong. Kalau udang pon ko soh dorang potong, memang melampau lah kan. Tak kan tak tau kopek udang kot. Tapi kali ni aku dapat ketam yang cantik dan tak busuk. Beli 3 ekor @ RM14.00. Sedang² jer saiznya. Balik tu relax² jap hilangkan penat pastu kita mulakan operasi. 

Kalau ketam ni aku suka buat masak lomak cili api. Pastu letak daun kunyit banyak²...perghhhhh...bau dia semerbak satu apartment...hahaha...tipu lettew. semerbak dalam rumah jewr lah. Buat sup pon sodap. Walaupon ketam ni memang feveret aku, tapi part nak mengopek tu agak leceh sket lah. Gigih tak gigih lah aku anak beranak makan ketam malam tadi. Dah lah gigi tak cukup kalsium. Balik ni nak sambung mengKetam. Ada 2 ketul lagi...arghhhhh...sedapnya...ok bye!!!

Note: Malam ni rasa macam nak mengKari sardin. Dah lama tak buat kari sardin nih...hurmmmm...



You Might Also Like

24 comments

  1. alamak rasa nak makan ketam je rasa

    ReplyDelete
  2. terliur mak hencik tgk ketam masak lomak ni...nak pi mengketam gak la nnt hehe

    ReplyDelete
  3. mengkari sardin mudha dan cepat.saya suka haaaa

    ReplyDelete
  4. hahaha iman tak kuat betul lah kau nyah..
    tak apa.. nxt turn mengkari sardin pulak yer..

    slurppp masak lomak ketam kau tu buat aku leleh airliur babe.. sobsss

    ReplyDelete
  5. wah selamat sudah... hilang kempunan
    kalau zie suka buat kari dengan buah nenas..

    ReplyDelete
  6. wahh sedapnyee kak fiza..semalam baru borak2 ngan mak nak masak ketam..terliur sudaa..

    ReplyDelete
  7. Sedapnyerr ..suka jugak ,..cam nak masak jugak jer bila tgk ketam masak lemak cili padi Fiza nie ,..

    ReplyDelete
  8. ketam ni, kulit dia aja dah berapa gram...ekekekekek

    ReplyDelete
  9. wahh terbaiklah fiza, terus lapar dibuatnya

    ReplyDelete
  10. Bunda suka jugak makan ketam ni...tapi bab mengopeknya tu malas...
    Last cari stick crab jer lah...

    ReplyDelete
  11. wah..sedapne nampak..terliur ni..

    ReplyDelete
  12. kalau ema ketam selalu buat goreng....cara masakan paling senang..tak berapa suka ketam sebab leceh nak kopek kulit...tp kalau kasi kat suami berekor boleh habiskan.

    ReplyDelete
  13. amboi..rajin msk..mesti sedap kn?wah dh lama xmkn ketam

    ReplyDelete
  14. ini makanan orang dalam pantang neh muahahahah telan ailio jer la jawapnya, dah la ketam faveretku.

    ReplyDelete
  15. salam k.fiza..
    okehh peberet saye ni.. mai seekoq.. hihi :)

    ReplyDelete
  16. Akhirnya... terliur pula melihatnya. Kari sardin...satu lagi lauk yang sedap! Memang selera dgn nasi yang panas2!

    ReplyDelete
  17. Lapar pulak tengok time2 nak lunch ni.. best2.. :D

    ReplyDelete
  18. Sedapnya. Menarik kuningnya tu..

    ReplyDelete
  19. sedapnya ketam masak gulai lemak
    slurppp :)

    ReplyDelete
  20. Uih, lama gile dah tak makan ketam. Sedapnya.

    ReplyDelete
  21. ketam buat masak lomak mmg sodap..
    murah kan ketam skrg..

    ReplyDelete

Popular Posts

Labels

Blog Archive