Makan nak BERSUAP jewr...

Tuesday, May 20, 2014

Kisah anak² yang bermacam² ragam. Sorang nak makan bersuap. Yang lagi sorang nak makan sendiri. Nasib tak der lagi yang minta makan beradab...hahaha...


Budak yang selalu makan nak bersuap. Kalau ibu tak suap, dia tak nak makan. Kalau terpaksa gak makan sendiri, memang tak kan habis nasinya. Tapi kalau ibu dia ni yang suap, berpinggan² nasi bertambah. Especially kalau dapat lauk yang memenuhi selera tekak si abam kimi nih. Sedap suapan dari air tangan ibu yer nak.


Si kakak ni kekadang nak makan sendiri. Tapi ibu dia ni plak yang nak menyuap. Tak macam abang dia yang dipaksa makan sendiri. Pilih kasihkah aku....muahahaha...sebab kimi dah darjah 1 kan. Si kakak ni baru 4 tahun. Aci tak alasan...ekekeke...Lagi pon aku malas nak buat keja banyak kali. Ko tau lah bebudak klo makan. Bersepahnya boleh bikin ibu naik menyinga. Nak² billa nak kena kutip butir² nasi yang banyak kluar dari pinggan. Jadinya...biar ibu yang suap. 

Tapi pe'el si anak dar ni plak, suka memain time makan dan suka drama queen. Tak pedas dia ckp pedas. Kita suap seciput dia ckp banyak. Sabar jer lah haku. Pastu kan, bila suma dah habis makan, dia sibuk nak nasi lagi...ppffttttt...


Ni lagi satu budak yang selalu buat ibu gewam. Si ustaz qhalif ni. Sama macam kakak, nak makan sendiri. Ibu tak bagi gak sebab malas nak mengemas. #makbanyakanak memang macam ni. Nak jimat masa dan tenaga punya pasal kan. Kalau ikut mood dia, redha lah ibu yang suap. Kalau datang hanginnya si ustaz ni, terpaksa lah bagi makan sendiri. Redha lah si ibu jadi tukang kemas. Dah memang itu kerjanya hari² khennn...hehehe...

Dan pe'el si ustaz qhalif ni, suka cuit sana cuit sini time aku tengah menyuap. Nak meratah lauk pon iyer gak. Boleh tahan kuat makan gak lah. Kalah kakak dia. Nak membina otot² macam abah dia kot. Tapi bila dah kenyang, signal nya...habis di keluarkan suma makanan dalam mulut...ppffttt...

Kesimpulannya...anak² memang suka makan bersuap dan disuap. Dan berseleranya kalau dapat makan dari suapan tangan ibu nih. Suap lah anak² makan selagi boleh. Bila anak² dah kawin nanti tak boleh dah nak suap² ☺☺

Note: Pak mertua admitted kat spital selayang. Dah masuk 4 hari. Slow juga service spital selayang yerp. Smoga pak mertuaku cpt sembuh,




You Might Also Like

36 komen

  1. lagi ramai anak lagi banyak ragam.. pening mak banyak anak dibuatnya.. hahaha
    Semoga FIL kau cepat sembh yer..

    ReplyDelete
  2. alahai comelnya dorang...ayu follow sini dear ;-)

    ReplyDelete
  3. biase kalo hari minggu mmg suap anak mkn je..cepat skit keje mak ni ha!

    ReplyDelete
  4. bila lagi nak bermanja dengan super momnya...time makanlah...lepas tu nak kena main kejar-kejar pulak bagi lagi fun.hehe

    ReplyDelete
  5. comel jer budak2 ni mkan bersuap... Pa'e plak masih makan bersuap..sbb klu dia makan sndiri kompom dua tiga suap dah lari ntah kemana.. haha

    ReplyDelete
  6. hehehe anak2 mmg macam tulah, anak2 KA pun dulu2 mcm tu mkn nak bersuap je, dh besar2 ni baru dierong segan ... tapi Adik sampai skang mkn bersuap. sedaplah kalau Ummi yang suap makan ! kalun mkn sendiri x sedap katanyer !

    ReplyDelete
  7. anak2 nak makan bersuap
    meke sukakan perhatian
    moga FIL fiza cepat sembuh
    take care

    ReplyDelete
  8. fiza bukan jiran kita kan..haha..

    ReplyDelete
  9. anak noe yg besar2 tu pun kdg2 nk suap jugak....noe suap kan jer...malas nk bising2...
    semoga pak mertua fiza segera sembuh

    ReplyDelete
  10. mmg anak no 1 manja kededek asyik nak mintak suap je kot.. kami pun sama tau.. abang asyik nak mintak suap..adiknya tak kisah makan sendiri..

    ReplyDelete
  11. moga fil cepat sembuh...
    zakwan jenis kena suap, klu xsuap dia takmo makan, haru btul! nayli plak suap bleh, x suap pun bleh..tp dia lg suka mkn sendri, maknya je yg letih nak lap nnt hehe...

    ReplyDelete
  12. diorang ni ikut mood jugak kadang nak suap kadangnak berdikari makan sendiri pastu satu rumah bterabur..

    ReplyDelete
  13. Lain anak lain caranya Fiza. Kalau kakak memang suka suap sekali sama-sama - senang. Nak tambah pun tambah ajelah janji semua makan sekali.. (itu dululah...)

    ReplyDelete
  14. bagus sebenarnya suap anak ni . air tangan ibu , insha Allah anak akan taat ...

    ReplyDelete
  15. See, bukan hana sorang la kan yg hadapi peel anak ni. Hana ni br sorang, dah hlg sabar. Ya Allah, kena contohi fiza ni, lyn karenah anak..

    ReplyDelete
  16. ada gak dengar cer yg hospital selayang ni mmg slow service kan....tp mmg best kan bila suap anak2 makan ni kan...

    ReplyDelete
  17. salam k.fiza..
    eheh...mcm2 ragam.. nk cubit2 jer pipi tu.. :p samelah mcm seri dgn faiz ni.. kejap2 ngade nk bersuap..kejap keriau nk mkn sendiri..

    semoga FIL akak kembali sihat seperti sedia kala..

    ReplyDelete
  18. Anak bongsu tu mmg dee selalu suap..dia susah sket mkn sbb tu kerempeng. Yg lg sorang tu mmg kuat makan. Dee doakan agar fil u cepat sembuh ye.

    ReplyDelete
  19. Anak2 biasa la tu ..nak bermanja la tu ..

    ReplyDelete
  20. comelnye qhaliff..macam2 perangai anak2 ni kan

    ReplyDelete
  21. hahaha kesah kite same daaa...abg aiman pun gitu gak..mau nyer smpi ke bujang mkn suap..xpe laa doakn dia take care kite smpi tua ;)...
    si adik nak mkn sindri...kita dok sebuk lak nak suap..heee terabur

    ReplyDelete
  22. mak byk anak ? hi hi tu la kan. Anak2 byk perangai. Anak2 dara aida da besar pun still nasi terlepas dr pinggan - sepah! Ibu ni membebel, br nak elok hmmmmm... ijat ? suap ler kan. Yes. Kita suap dia. Tgn dia sibuk nak suap sendiri!

    ReplyDelete
  23. Emir pulak tak nak makan bersuap..nak makan sendiri.. tapi habis bersepah la.. sabar jer la..hehehe..

    Semoga fil akak cepat sembuh..

    ReplyDelete
  24. sama dengan iyyan..kalau ada mamanya ni..nak bersuap...kalau xde...boleh jer makan sendiri...nak bermanja.....hehehhee

    Btw semoga ayah mertua cepat sembuh..InsyaAllah

    ReplyDelete
  25. semoga pak mertua cepat sembuh..
    doubleIS skang dua2 bersuap balik sebab dah start sekolah..so kalau makan sendiri masing2 lambat...buat geram je...last2 kena la suapkan mereka balik..sobsss penattt ehhehe

    ReplyDelete
  26. Semoga pak mentua fiza cepat sembuh.

    Amboi abg kimi ni, masih lagi nak makan bersuap ye. Hehehe... Takpe la ibu, asalkan dia boleh makan banyak. Dah kat sekolah dia makan suap sendiri, balik umah nak la manja2. Yg di kakak independent plak tu.

    ReplyDelete
  27. Ibu suap mmg beza noks ... tp anak2 aku tu berdikari semuanya. Suka mkn sendiri. :)

    ReplyDelete
  28. Haha..biasalah la..nak bermanja lebih ler tewww...hehe

    ReplyDelete
  29. Moga cepat sembuh pak mertua tu.....
    Yelah okje pun malas gak nak mengemas sepah sepah lepas bebudak makan...tu yg senang suap jer tu hehe...mcm okje zaman budak kecik byknya dgm maid tu yg terselamat mengemas tu hehe

    ReplyDelete
  30. smga bapa mertua akak cpat sembuh.
    hihi.layankan je kak.
    ada betulnya tu..

    ReplyDelete
  31. Anak akk danial tu klw x suap mmg x makan la berhari hari

    ReplyDelete
  32. betul tu Fiza..suaplah selagi nk minta suap...dah besar nti x bole lg suap2 kn..

    ReplyDelete
  33. makan bersuaplah dekadang ada mood kita suapkan kekadang malas gak

    ReplyDelete


Baju Muslimah Kanak-kanak

Labels

Instagram

Facebook Page