Project Hujung Minggu | Blueberry Cheesecake & Baked Macaroni Cheese!!!

Tuesday, June 17, 2014

Macam biasa. Project hujung minggu kembali setiap minggu...hahaha...Itu pon kalau ada project masak memasak lain dari yang lain lah. Klo tak der entry tu maknanya masak biasa² sajork. Meh kita tengok project masak² dihujung minggu untuk minggu lepas.


Tadaaaaa...erkkkk...ada kek lah. Tetiba teringin nak makan cheesecake. Tetiba terajin buat kek. Maka terhasillah sebijik Blueberry Cheesecake yang di bakar dengan penuh kasih sayam...ceewahhh. Tapi kali ni iols tak pakai biskut Oreo. Kita ganti base dengan digestive biskut lah pulak. Nak resipi klik [SINI]. Terliur tak...terliur takkk. Jemput tengoklah yerp. Jangan marah...Lepas ni rasa macam nak buat kek coklat lapis cheese lah...hurmmmmm...saja nak bakar line uols...hahaha....

Tapi Blueberry cheesecake iols ni rasa dia macam tak berapa nak ummpphhh sangatlah. Tak tau lah klo tekak tukang bakar ni lain sket. Tapi tak per, practice make perfect kan. Kita cuba sampai jadi sedap macam secret recipe.


Ok...yang ni plak baked macaroni cheese. Tetiba terigin plak. Dah macam pompuan ngandung mengidam. Nak cheesecake lah...macaroni lah...haishhhh...Tapi ini sebelum dibakar. Selepas dibakar tak sempat nak amik. Agak frust sket lah. Kurang menjadi sangat. Tapi rasa still sedap. Mungkin silap teknik kot. Rasa tak puas hati plak wei. Ni yang nak repeat lagi nih. Nak resipi kewr? Alaaaaa...google jer lah...hehehe...Next time kalau menjadi iols up resipi yerp. Boleh gittew. 

Sekadar selingan:

Cara masakan dan resipi kita mungkin sama dan mungkin juga berbeza. Iols masak Ketam masak Lemak cili api pon nak dijadikan bahan kat laman sosial. Sebab iols masak letak daun kunyit instead of serai. Tak sesuai katanya. Siap nak gelak syaiton lagi ko. Macam lah kelakar sangat. Iols tak marah pon. Cuma kesian jer dengan orang macam ni. Menampakkan kebodohan diri sendiri. 

Buat si polan dan sahabatnya tu, parenst iols pon orang N9. Secara tak langsung iols pon orang N9 juga even membesar di KL. Apa pon masakan dan resipi yang mak iols ajar, secara tak langsung turun ke anak dia juga kan. Terpulang lah iols nak masak letak serai, daun kunyit atau apa sekali pon. Janji menepati citarasa tekak kami. Tapi tak perlulah nak dijadikan bahan yerp. Peringatan buat diri sendiri juga. 

Note: Panas berbahang. Sakit kepala pon mudah menyerang. 



You Might Also Like

35 comments

  1. mmg dah terbakar line sis ni ... makhluk cheese ni mmg feveret .

    ReplyDelete
  2. eh, ltk daun kunyit la sedap.. wangi..!! saya suka blend bahan2 lain + serai... pastu daun kunyit tu carik2 je... huwaaa wangi tau bau dia....

    ReplyDelete
  3. bestnyer...klo berbakat.. mcm2 blh masak..

    ReplyDelete
  4. SEDAPNYA KEK FIZA..MINTA SKET...

    ReplyDelete
  5. waduh2..bestnya.rajin akk mem baking ek

    ReplyDelete
  6. Ok kau dah lama hutang aku cheesecake gu ken.. aku tabah menunggu wpun setahun lama lagi.. muahahahaa..
    eh pasal masak lomak tu apa kes? Mak aku masak pun Pakai daun kunyit dgn serai..

    ReplyDelete
  7. wahh..!!! looking nice...boleh cuba ni :)

    ReplyDelete
  8. Wah wah wah semangat buat kek ya Fiza ..Nanti boleh lerr buat jugak tgk resipi Fiza nie..
    Sedapnyer nampak pon dah terliurr ....

    ReplyDelete
  9. rajinnya baking, aju bab ni mmg kene belajar sebab belum pernah buat lagi ;)

    ReplyDelete
  10. lorrr tu pun jadi isu ke?
    masak lemak apa2pun mmg la letak daun kunyit n serai. takde serai, xyah la letak. senang je konsep dia. nak buat perasa je pun. bukannya letak daun kunyit ketam tu jadi rasa black pepper. apa org lain dok riso sgt ni? pelik betul...

    btw, cheesecake tu nampak gebu! sedapnya klu dpt rasa...

    ReplyDelete
  11. Bila lagi nak buat projek masak-masak kalau bukan hujung minggu kan Fiza
    Anak-anak mesti kerja asyik menjenguk dapur aje bila aroma menggebu waktu membakarnya..

    ReplyDelete
  12. letak daun kunyit ok pe ... adalah sebabnya tu kan, petua org tua² amalam memeasak dia org ni mmg ptt dicontohi ... biarlah dia org tu fiza ..

    sedappnya blueberry cheese cake ... terliur beb.. terliur...

    ReplyDelete
  13. wow,makin expert..pasni boleh buat bisnes kek la pulak.. :)

    ReplyDelete
  14. pas sudah save resipi je.. x de laporan memasak je.. haha

    ReplyDelete
  15. perenggan last sekali tu utk sape?? hehehe..

    akak ni mmg rajin la.. pandai masak.. sy ni hurmmm..

    ReplyDelete
  16. Fiza nak tahu..seumur hidup JM tak pernah buat kek..percaya tak?..ahahaha..maybe sbb tak suka sgt mkn kek kot

    ReplyDelete
  17. Nasib baik aku tak posa hari ni noks .... klu tak meleleh air liur tengok cheese cake tu ... :)

    ReplyDelete
  18. memasak pun ada org jadikan bahan ke fiza?memang tak patut.air tangan masing-masingkan..terpulanglah pada kita nak menciptanya...lain orang lain caranya...betul tak?

    ReplyDelete
  19. pergjjj terrer masak ni...nak membuat..M beso la jemah ni haa

    ReplyDelete
  20. perghhhh teliur tgk cheesekek tu...nampak gebus mebus hah...cantik betul.... lieya tingin nak try buat tapi tu laa manjang berpospon je ni eheheheheeh..... tgk fiza punye serius cantik...based die tebal...cheese pun tebal...nampak menarik laa pendek kata...

    laa ade ke yg mcm tu fiza....lain org lain cara masaknye.... lieya lagi suke bile tgk org masak lain dari yg lain...atleast kite leh tiru nanti...tukar selera....lieya pun biase jek boh daun kunyit...kdg2 serai jugak.... yg penting sedap n family makan licin kat fiza....

    ReplyDelete
  21. Wow!! Rajinnyaaa =)

    http://butikgebugebu.blogspot.com/2014/06/10-rahsia-madu-yang-tidak-diketahui.html

    ReplyDelete
  22. bila lagi nak perasap dapur lebih lebih...Hujung minggu nie jelah yang dapat buat apa yang kita nak buat fiza...x jadi xpe..asalkan sedap di makan...hahaha

    ReplyDelete
  23. wahhh..ada gamba kek ; ..good project utk hujung minggu eh.. mamaniza.

    ReplyDelete
  24. dah pro ni buat ciskek..elok jer cantik..
    zee baru nak belajar..huhu..

    ReplyDelete
  25. salam dear..saya pun suka makan baked pasta..tapi try buat belum ada yang kena dengan tekak..hopefully pasni pandai masak..hehe

    Berminat dengan supplement daripada Shaklee?
    Visit http:://ainasuraya.blogspot.com untuk best offer, free consultation & the best service

    TQ!

    ReplyDelete
  26. pandainye buat sendiri kek tuh!
    zura selalu beli jer. tak bape nak reti buat kek yang pro2 camnih.
    hehehehehe

    ReplyDelete
  27. rajinnya fiza memasak...kira operasi memasak la ni..

    ReplyDelete
  28. salam k.fiza..
    uuuu..gebunye tgk kek tu..
    hihi..
    kita baki kite bako..

    ReplyDelete
  29. Makanan yg sgt sesuai utk dinikmati sekeluarga terutamanya di hujung minggu.. best.. :)

    ReplyDelete
  30. sedapnya.saya bru selesai buat kek coklat.lma benau tak buat.hihi.
    sebelum raya nk bantai mkn kek pepuas.haha.

    akak, la npe giteww jdiknya.lain org lain caranya. mcm da mslh je org tu.. abaikan j la

    ReplyDelete
  31. terliur la akak oiii.. saja tau.. hehehe
    uikss sabar akak jangan2 sentap2..=D

    ReplyDelete
  32. 2 2 nampak sedap dan faveret kalau makanan ada cheese. hehee. sabor jelah tengok

    ReplyDelete

Popular Posts

Labels

Blog Archive